Volg Willem van de Ven

Passie voor het vak, eindeloze gedrevenheid en een vlotte babbel: dat omschrijft de jonge boulanger Willem. Zijn toekomstplannen heeft hij al uitgestippeld, maar eerst wil hij nog full focus schitteren tijdens het wereldkampioenschap in Lyon.

Zeven generaties met het bakkers DNA
Van een opleiding tot interieurbouwer naar het afronden van de Boulanger opleiding. Een onverwachtse wending, maar voor Willem zelf totaal geen verrassende keuze. Hij is namelijk opgegroeid in een echte bakkersfamilie. “Wij hebben thuis een bakkerij met 7 winkels en ik ben zelf de zevende generatie. Het is heel bijzonder om daar onderdeel van uit te maken en ik vind ook wel dat ik daar geluk mee heb. Het werken in de avonden en weekenden op de bakkerij thuis was gewoon zo leuk, dus toen heb ik besloten om aan de bakkersopleiding te beginnen.” Wat de toekomst hem brengt op het gebied van het familiebedrijf weet Willem nog niet helemaal. Hij wil eerst veel vlieguren maken in de praktijk. “Als je zo veel winkels hebt dan ben je meer aan het ondernemen dan zelf aan het bakken. Ik vind het vak gewoon super leuk, maar ik moet nog wel kijken of het managen mij ook ligt.”

Ervaring is mooi, maar goud was dit jaar mijn doel
Voor de goedlachse bakker is het Skills avontuur niet helemaal nieuw. Hij deed namelijk al eens eerder mee, maar dan aan de vakwedstrijd patisserie. Toch is het voor hem een heel andere ervaring, want dit jaar wilde hij hoe dan ook met goud naar huis gaan. “Vorig jaar was het toch anders, want toen dacht ik bij mijzelf het maakt eigenlijk niet zo heel veel uit welke plek ik haal, want ik doe geen specialisme opleiding. Een top drie zou al een hele mooie prestatie zijn, maar dit jaar wilde ik echt winnen!” Zijn geheim? Een goede strategie, waarbij je focust op alle onderdelen van de competitie. “Ik heb getraind op de onderdelen tijd, uitstraling en smaak.” En met succes, want Willem presenteerde tijdens de finale niet alleen heerlijke producten, maar deze waren ook nog eens een genot voor het oog!

Gedreven met een duidelijke toekomstvisie op zak
Zijn plannen na WorldSkills? “Ik heb al een beetje bedacht hoe ik dat wil gaan doen, want ik ben al klaar met mijn opleiding. Na het WK ga ik de HAS volgen, dat is de hogere agrarische school, en normaal is die opleiding vier jaar, maar ik ga daar een cursus volgen. Dan ga je nog dieper in de stof, waarbij je gaat kijken naar de werking van de grondstoffen. Op die manier leer je je producten nog beter kennen.” En of het allemaal nog niet genoeg is, wil de gepassioneerde bakker enorm veel praktijkervaring opdoen. “Ik wil allemaal bedrijven gaan benaderen, waardoor ik in een korte tijd heel veel kan gaan leren. Hoe mooi is het dat je binnen zo’n korte tijd zoveel kan gaan leren? Dan kan ik in één jaar heel veel ervaring op doen en daarna…Misschien wel voor mijzelf beginnen.”

Wij weten zeker dat deze gepassioneerde jonge boulanger heel wat in zijn mars heeft! Willem haalt hoe dan ook alles uit de kast om hoge ogen te gooien in Lyon. Wil je meer te weten komen over zijn voorbereidingen? Hou dan onze socials in de gaten.

Expert

Deze kandidaat wordt begeleid door
Hiljo Hillebrand

Mogelijk gemaakt door