
Resultaat WorldSkills:
Behaalde plaats: 12eCreatief met chocola, openhartig en helemaal in haar element met haar studie. Dit is de vrolijke Ginger Brentjens! Tijdens WorldSkills Lyon 2024 zal ze gaan strijden om de beste Patissier te worden.
De opleiding kiezen die je gelukkig maakt
Wanneer Ginger de liefde voor de patisserie ontdekte? Dat gebeurde toen ze de havo volgde. Ze bezocht een open dag voor Patisserie en vond het echt ontzettend leuk. Alleen een mbo-opleiding volgen? Vanuit school was er nog wel het idee dat voor havisten een hbo-opleiding een logische volgende stap was. Vanuit huis werd er anders gereageerd. Ginger vertelt over het gesprek met haar moeder: “Ik vertelde mama; dít vind ik dus echt heel erg leuk. Ik heb veel hbo’s bekeken, maar dat is het allemaal net niet. Het is allemaal wel oké, maar zie ik mijzelf dat echt doen als baan? Ik kan mezelf niet voorstellen dat ik een kantoorbaan heb. Mama reageerde direct met: doe wat je gelukkig maakt!” Trots kon Ginger haar hart volgen en kiezen voor de opleiding met een beroep, waarin ze zichzelf wél haar hele leven ziet werken.
Weer opbloeien
De weg er naartoe had de nodige uitdaging. Op de middelbare school had ze het niet naar haar zin. Ze voelde zich steeds vaker niet vrolijk, tot het punt kwam dat het echt teveel werd. Een enorm contrast met de sprankelende persoonlijkheid, die ze nu is. Wat de omkeer veroorzaakte? Haar snuffelstage bij een chocolaterie en patisserie in Oss, waar ze nu nog steeds werkt. Ginger vertelt stralend over haar opleiding en vak: “Het is zo creatief. Je kunt gebak op 100.000 verschillende manieren maken, je kunt er je eigen draai aan geven.” Die creativiteit werd tijdens het Nederlands kampioenschap tentoongesteld met een prachtig showstuk. Ze maakte in Aziatische sferen een streetfoodkar vol sushi, gemaakt van chocolade.
Vakwedstrijden
Ginger zit nu in haar derde jaar Brood & Banket en zag een wedstrijd wel zitten. Dat ze van competitie houdt heeft ze niet van een vreemde. Haar vader Bart Brentjens is tienvoudig Nederlands kampioen mountainbike en won op dat onderdeel ook goud tijdens de Olympische Spelen. Ze vertelt over haar doel bij WorldSkills in Lyon: “Goud! Hahaha. Vanuit huis is er trouwens geen druk. Mijn ouders zijn super trots dat ik meedoe. Ik wil wel gewoon heel graag een medaille. Vroeger deed ik al allerlei wedstrijdjes, waarmee ik graag wilde winnen.”
De weg naar Lyon
De weg naar het WK is pas net gestart, maar Ginger geniet er al volop van. “Je leert zoveel bij. We gaan een suiker showstuk maken. Ik heb dinsdag mijn eerste les in suiker gehad. Het werkt zo anders dan chocola. Wel een stuk heter, dus heb mezelf al verbrand, haha, oeps! Maar ook de ervaring van Skills The Finals. Heb daar zo lekker staan bakken. Was als een klein kind zo lekker bezig in die keuken. Uiteraard op een iets ander niveau, maar het was zo heerlijk om hiermee bezig te zijn. Ik ga ook met zoveel plezier naar school en het gaat ook heel goed. Als het wordt uitgelegd pak ik het snel op, en dat komt ook gewoon omdat het zo tof is om te doen. Het kost geen energie om deze nieuwe technieken te leren.”
De vrolijke en leergierige Ginger gaat na haar studie Brood & Banket een specialisatie doen in patisserie. Maar eerst: WorldSkills Lyon in september!
Expert
Deze kandidaat wordt begeleid door
Cees Bakker
