Tijdens Skills The Finals had hij nog twijfels of hij zou winnen; de tegenstanders waren zo goed! Maar de nuchtere Jirki pakte wederom het goud en mag zich voor een tweede keer de beste CNC frezer van Nederland noemen. Vorig jaar reisde hij naar Polen voor het EK, dit jaar staan de koffers klaar voor Lyon!

Wil ik dit wel?
Jirki gaf eerlijk toe dat misschien Nederlands kampioen worden wel genoeg zou zijn. Waar kwam dan wel de interesse vandaan om wederom met Team Netherlands naar het wereldkampioenschap te gaan? Jirki vertelt: “Eerst had ik nog even mijn twijfels, maar toen ik tijdens Skills The Finals op het podium stond zag ik Miryanne (behaalde goud voor de wedstrijd Kok), die vorig jaar ook in Team Netherlands zat. We stonden daar te springen op het podium en schreeuwden met elkaar ‘wij gaan naar Lyon toe’. Tja, toen ‘moest’ ik wel haha. Nee, ik heb er wel echt heel veel zin in!”

Teamgevoel
Wat zorgt voor een mooie ervaring internationaal? Door meerdere deelnemers wordt het team genoemd als reden. Ook Jirki verheugt zich op het gevoel van saamhorigheid dat ontstaat in aanloop naar en tijdens het WK binnen het team: “Vorig jaar was het team heel close. Ondanks dat we allemaal iets heel anders doen qua beroep. Van een deel snap ik ook echt niet wat het inhoudt, haha. We zijn allemaal op reis en zijn met een wedstrijd bezig. We hebben die wedstrijdfocus, checken steeds met elkaar hoe de dag is gegaan. Dus je bent allemaal met hetzelfde bezig, ondanks dat je wat anders doet.”

Voorbereidingen
Jirki doet op zijn werk waardevolle ervaring op, wat hem best eens kan helpen tijdens het WK. Hij vertelt: “Intern ben ik recent van baan gewisseld in de bedrijvengroep waar ik werk. Dit heb ik gedaan voor meer uitdaging. Deze functie vraagt om het werken met hele lastige componenten en vergt nog meer precisie. Dat komt ook overeen met de moeilijkheidsgraad van een opdracht tijdens WorldSkills”. Die precisie waarmee een CNC Frezer werkt gaat tot op het niveau van een honderdste millimeter. Daarvoor gebruikt de jury bij de vakwedstrijden speciale meetapparatuur, omdat de nauwkeurigheid van werk op het blote oog natuurlijk niet te zien is.

Wedstrijd met twee armen?
Om zo precies te werk te kunnen gaan heb je als CNC Frezer gecontroleerde armen en handen nodig. De voorbereidingen voor het WK zijn in volle gang, maar voor het echt zo ver is, eerst een boodschap van Pieter (Project Coördinator Internationaal bij WorldSkills Netherlands): “Jij stapt niet meer op de fiets, voordat je naar het WK gaat hoor Jirki! Hebben we een deal?” Volgens mij werd er braaf geknikt. Jirki reisde vorig jaar naar het Europees kampioenschap in Polen… met zijn arm in het gips! Enkele dagen voordat hij op Schiphol stond, was hij op weg naar een gezellige avond met vrienden en brak zijn hand met een fietsongeluk. Bij de uitvoering van de wedstrijd mocht hij iemand aansturen voor de onderdelen waar twee handen voor nodig waren. Zijn managende skills werden dus gelijk op de proef gesteld. Dit jaar hopen we toch echt geen gips meer te zien.

Jirki staat in zijn vakgebied stevig in zijn schoenen. Ook op persoonlijk vlak heeft hij zich ontzettend ontwikkeld; de voorzichtige bescheidenheid heeft plaatsgemaakt voor een vlotte babbel. Een vakman en leuk persoon om ontzettend trots op te zijn!

Expert

Deze kandidaat wordt begeleid door Chris van Helmond

Mogelijk gemaakt door

Volg Jirki Hendricks