Resultaat WorldSkills:

Behaalde plaats: 17e
Medal of excellence: De kandidaat heeft een boven gemiddelde score behaald.

Volg Miryanne Ruijs

Miryanne wilde al op de basisschool kok worden en zo geschiedde. Deze gepassioneerde en enthousiaste jongedame met een vlotte babbel volgt momenteel de opleiding Gespecialiseerd Kok aan het Koning Willem I College. En met succes!

Bourgondisch DNA of ware passie?
Of haar passie voor koken is ontstaan door de typerende Brabantse gezelligheid daar is Miryanne niet direct van overtuigd. “Ik kookte thuis al best wel vaak als mijn vader en moeder later thuis waren. Ook bakte ik al best wel veel, dus ik denk dat het daardoor wel echt iets is geworden, waarvan ik dacht dit zou ik later wel willen gaan doen.” Haar interesse is absoluut gewekt en de keuze voor een richting op het voortgezet onderwijs was dan ook snel gemaakt. “Op de middelbare school heb ik voor de richting HBR gekozen en daar ben ik verder gegaan in de horeca en bakkerij, waardoor ik het steeds leuker ben gaan vinden. En daarin vond ik de keuken echt één van de leukste dingen.” En culinair talent heeft de goedlachse Brabantse absoluut, dat blijkt ook tijdens haar vervolgopleidingen op het MBO.

Ervaringsdeskundige
De passie voor het vak zit bij Miryanne diepgeworteld, want naast de twee opleidingen in dit vakgebied is zij inmiddels ook geen onbekend gezicht meer van de Skills vakwedstrijden in de richting van Hospitality en Kok. Naast haar deelname in 2023 tijdens zowel het Nationaal kampioenschap en EuroSkills in Gdansk was Miryanne namelijk nog eerder al eens deelneemster. “In 2019 deed ik mee aan Skills Talents met een team en daar werden wij tweede. Hier nam ik de rol van gastvrouw op mij. Ik ben daarna ook mee geweest naar Rusland voor de Junior Skills voor de wedstrijd Gastvrouw. En toen ben ik doorgegaan voor de Koksopleiding en in het tweede jaar ben ik gevraagd om weer mee te doen aan de Skills wedstrijd, dat was echt heel leuk!” We kunnen dus met recht zeggen dat Miryanne een doorgewinterde Skills ervaringsspecialist is, maar bovenal betuigt dit van enorm doorzettingsvermogen en eindeloze gedrevenheid!

Het beste uit jezelf halen
De motivatie om keer op keer weer in zo’n intens trainingstraject te stappen is simpel voor de gepassioneerde kok. “Ik hou van een uitdaging buiten school om, dus bijvoorbeeld door middel van wedstrijden om mijzelf meer uit te dagen. Ik ben ervan overtuigd dat je in de praktijk meer leert en ik denk dat je door het meedoen aan wedstrijden ook weer op andere manieren ontwikkelt. Er is toch een andere druk dan die je normaal op school voelt.” Op mijn vraag of zij dan ook iemand is met een echte winnaarsmentaliteit hoor ik een voorzichtige twijfel. “Je doet mee met zijn achten. Ik doe niet mee om achtste te worden, maar ik doe mee om het beste van mijzelf te laten zien. Maar ik ben ook iemand dat als ik tevreden ben met mijzelf en met wat ik heb neergezet dan is het ook goed.” Het belang van een goed trainingsplan en steun vanuit je begeleider zijn volgens haar enorm groot. “Ik train samen met mijn coach en hij proeft alles, we beoordelen alles samen en we nemen de wedstrijd door. Ik zeg ook eigenlijk altijd wij, want ik doe het niet alleen.”

Miryanne zit volop in het trainingsproces voor Lyon, maar is zelf nog lang niet uitgeleerd en zal na haar internationale avontuur een patisserie opleiding gaan volgen. Wij wensen deze talententvolle jonge dame al het succes toe! Benieuwd naar haar avonturen? Blijf dan op de hoogte via onze berichten.

Expert

Deze kandidaat wordt begeleid door
Jeroen van den Heuvel

Mogelijk gemaakt door