Meer vaktrots, dankzij de wedstrijden van WorldSkills Netherlands

16 januari 2024 | Nieuws, Skills Heroes, Skills Talents

Installatietechniek zit vaak verstopt: op zolder, in de kelder, achter een schakelaar in de muur… Maar dat het onzichtbaar is, maakt het niet minder belangrijk. Integendeel. Pas als de techniek stilvalt – omdat iets niet werkt of wanneer er te weinig geschoolde vakmensen zijn – merk je het belang ervan. Met de wedstrijden van WorldSkills Netherlands wordt de techniek tastbaar en raken jongeren enthousiast voor het vak.

“Wij Techniek en WorldSkills Netherlands gaan voor hetzelfde doel: het beroepsonderwijs en vakmanschap meer aandacht geven”, vertelt Ron Tuin, Regiomanager Zuid-Nederland bij Wij Techniek. “Want jonge mensen enthousiast maken en opleiden voor onze branche én ze vasthouden, dat is een grote uitdaging. En dat terwijl de installatietechniek echt een mooi vak is, waar een goede boterham mee te verdienen valt. Ook als starter.”

Betrokkenheid bedrijfsleven: hard nodig
Voor Skills Heroes, de vakwedstrijden voor het mbo, is Wij Techniek hoofdsponsor van de wedstrijden ‘Elektrotechnicus gebouwen’ en ‘Sanitaire- en verwarmingstechnicus’. En voor Skills Talents (vmbo) voor ‘Produceren, Installeren & Energie’ (PIE). “Die Skills-wedstrijden en het onderwijs kunnen niet zonder het bedrijfsleven”, aldus Ron. “De input uit de huidige beroepspraktijk is erg waardevol. Door een betere samenwerking tillen we het niveau nog hoger. Hoe dat eruit kan zien? Als (opleidings)bedrijf kun je bijvoorbeeld een Skills-kwalificatiewedstrijd op jouw locatie organiseren. Of meeschrijven aan een wedstrijdopdracht, bijvoorbeeld rondom een actueel thema als de energietransitie.”

Zélf het vak laten zien en ervaren
Eind maart vindt Skills The Finals weer plaats. Dit keer komen ruim 600 getalenteerde (v)mbo’ers in actie in de Brabanthallen in Den Bosch. “Door de Skills-wedstrijden komt er echt iets bijzonders op gang”, vindt Ron. “Het mooie is dat jongeren hier zélf zichtbaar maken wat het vak inhoudt. En de wedstrijden dragen bij aan de vaktrots. Die mogen we in onze branche best wat meer laten zien.”

Ook voor vmbo’ers is het finale-event het bezoeken waard: dé ideale plek om kennis te maken met misschien wel je toekomstige beroep. En waar je alles te weten komt over werken en leren in de installatiebranche. Wij Techniek hoopt samen met diverse (opleidings)bedrijven een speciaal plein op de beursvloer te realiseren. De gesprekken daarover lopen nu. To be continued…

Doe of denk mee
Heb jij goede (samenwerkings)ideeën? Of wil je een bijdrage leveren aan de Skills-wedstrijden? Wij Techniek hoort graag van je! Ook ben je natuurlijk van harte welkom bij Skills The Finals op 21 en 22 maart 2024. Of kom kijken bij de kwalificatiewedstrijden op 16 of 18 januari 2024 (Sanitaire- en verwarmingstechnicus) ook in Den Bosch. Of op 30 januari en 1 februari 2024 (Elektrotechnicus gebouwen) in Heerhugowaard.

Connect:

Laatste nieuws

Best of Excellence Award 2024 genomineerden

Nog meer goed nieuws voor 10 Skills Heroes goudenmedaillewinnaars! Op maandag 13 mei 2024 reikt WorldSkills Netherlands de Best of Excellence Award uit tijdens het Dit is mbo Ambassadeursgala 2024. De tien Skills Heroes-kampioenen met de hoogste scores in hun...

Videos

Nieuwsbrief