Werken in de gehandicaptenzorg: veelzijdiger dan je denkt

21 februari 2024 | Skills Heroes, Skills Talents, Skills The Finals

Werken in de zorg betekent vaak heel veelzijdig werk. Zeker in de gehandicaptenzorg. Maar bij jongeren staat deze sector vaak niet op het netvlies. Óf ze hebben een verkeerd beeld van wat het werk inhoudt. Angelique van Betten, directeur Cluster Zorg & Wonen bij Philadelphia voor de regio Groot Veluwe, vertelt: “Het gaat in mijn cluster vooral om vraagstukken als ‘Hoe doe ik mee in de samenleving?’ Voor cliënten met een licht verstandelijke beperking is bijvoorbeeld social media best een uitdaging.”

 

Bekendheid van de sector

Philadelphia is hoofdsponsor en wedstrijdpartner van de Skills Heroes vakwedstrijd Maatschappelijke Zorg PBSD. Angelique: “De zorg, en zeker de gehandicaptenzorg, is een vak waar we trots op zijn. Door deze wedstrijd te sponsoren willen we niet alleen meer naamsbekendheid voor Philadelphia als werkgever krijgen. We willen ook de sector gehandicaptenzorg bekender maken bij jonge studenten, die voor een beroepskeuze staan. Want we hebben die nieuwe krachten in de toekomst hard nodig.”

 

Je eigen leven leiden

De gehandicaptenzorg is zoveel meer dan een spel doen met een bewoner met een verstandelijke beperking. Er zijn ook oudere cliënten, die naast begeleiding ook fysieke verzorging nodig hebben. Of cliënten die mee willen doen op social media, wat best veel druk op kan leggen. Angelique: “De kunst is om al deze mensen de juiste begeleiding te bieden, zodat ieder zijn eigen leven kan leiden, zoals diegene dat wil. En waar mogelijk ook mee kan doen in de samenleving en van betekenis kan zijn. Bij Philadelphia noemen we dat ‘een gewoon leven, een eigen leven’. De gehandicaptenzorg is écht veel veelzijdiger dan vaak gedacht. En Philadelphia is natuurlijk een heel leuke organisatie!”

 

Met jongeren werken

Dat ontdekte ook Jonas Dijkslag (21 jaar). Als student deed hij mee aan de Skills Heroes wedstrijden en behaalde hij een heel mooie tweede plaats. Dat leverde hem een baan op als leerling begeleider bij Philadelphia. Jonas zit nu in het laatste halfjaar van zijn opleiding Maatschappelijk zorg mbo 4. “Door de wedstrijden van WorldSkills Netherlands kwam ik in aanraking met verschillende onderdelen in de zorg”, vertelt Jonas. “Zo kwam Philadelphia op mijn pad.”

“Ik wil graag met jongeren werken. Voorheen had ik niet gedacht aan de gehandicaptenzorg. Maar dankzij WorldSkills Netherlands kreeg ik bij Philadelphia een stage- en snel daarna een baanaanbod. Een heel mooie kans om mezelf verder te ontwikkelen. Hier kan ik, ook straks als persoonlijk begeleider, echt mijn passie voor de zorg en jeugd combineren. Het allerleukste? Dat elke dag anders is!”

 

Een leven lang leren

De medewerkers van Philadelphia zijn echte professionals. “Net als dat jongeren leren voor een beroep in de zorg, geldt ook voor onze mensen dat je blijven scholen en ontwikkelen erbij hoort. Onder de noemer ‘Meesterschap’ stimuleren en faciliteren we het blijven leren in je werk”, vertelt Angelique.

Ook zoekt Philadelphia in het kader van ‘Meesterschap’ graag de samenwerking met het onderwijs op. “Zo zijn we in de regio Groot Veluwe samen met een vmbo- en mbo-school een ZorgLab aan het ontwikkelen. Leerlingen komen zo in een vroeg stadium al met ons in aanraking. En wij leren weer van hen.” Door die betrokkenheid bij het onderwijs, ook door de sponsoring van WorldSkills Netherlands, wil Philadelphia niet alleen investeren in goedgeschoolde professionals. Angelique: “We willen ook aan onze medewerkers laten zien hoe belangrijk mbo’ers zijn!”

 

Bezoek de finale op 21 en 22 maart

Natuurlijk vind je Philadelphia ook dit jaar weer op Skills The Finals. In de kwalificatierondes (video-impressie) afgelopen januari lieten mbo-studenten hun vaardigheden zien, aan de hand van een echte casus vanuit de praktijk van Philadelphia. De beste studenten schitteren op de finale, op 21 en 22 maart, in Den Bosch.

Ook Jonas stond eerder in die finale. In een rollenspel met een acteur moest hij laten zien dat hij zijn vaardigheden als persoonlijk begeleider onder de knie had. Bijvoorbeeld door met een moeilijk verstaanbare ‘cliënt’ met een licht verstandelijke beperking een vogelhuisje in elkaar te zetten.

Jonas: “Ik vond het vooraf best spannend. Maar je leert zoveel. Bijvoorbeeld over mijn mimiek: heel goed dat ik zo rustig blijf en mijn passie en vrolijkheid op de cliënt wil overbrengen. Maar als je telkens blijft glimlachen komt een serieuzere boodschap niet goed over. Ook leerde ik goed rapporteren dankzij de Skills-wedstrijden. Dat is nu een groot onderdeel van mijn dagelijkse bezigheden hier bij Philadelphia.”

 

Mensen laten schitteren

“Ik merk dat mensen in de zorg vaak heel bescheiden zijn”, besluit Angelique. “Zeker als ik kijk naar wat er allemaal bij ons gebeurt en wat voor mooie en nieuwe dingen iedereen doet. Dat vindt iedereen hier maar heel gewoon. Maar daarvoor wil ik ze graag in het zonnetje zetten. Dat vind ik ook zo mooi aan WorldSkills Netherlands: de vakwedstrijden laten mensen echt schitteren.”

Heb jij interesse in werken in de zorg? Dan zien we je graag op Skills The Finals, op donderdag 21 en vrijdag 22 maart 2024 in de Brabanthallen in Den Bosch. Bestel hier je gratis tickets.

Connect:

Laatste nieuws

Best of Excellence Award 2024 genomineerden

Nog meer goed nieuws voor 10 Skills Heroes goudenmedaillewinnaars! Op maandag 13 mei 2024 reikt WorldSkills Netherlands de Best of Excellence Award uit tijdens het Dit is mbo Ambassadeursgala 2024. De tien Skills Heroes-kampioenen met de hoogste scores in hun...

René Smit, winnaar van de Ir. W. Maas Geesteranusprijs 2024

In 2024 heeft de jury van het Ir. W. Maas Geesteranus Fonds besloten de prijs uit te reiken aan praktijkinstructeur René Smit van het Kempenhorst College in Oirschot. De winnaar is daarmee benoemd tot de meest inspirerende VMBO docent / praktijkinstructeur in het...

Skills The Finals 2024: 73 mbo kampioenen

Nederland heeft er 73 nieuwe vakkampioenen bij! Tijdens Skills The Finals streden ruim 600 mbo-studenten om de beste te zijn in hun vakgebied. Vanavond werden de medailles uitgereikt op het immense podium in de Brabanthallen, met ruim 4.000 bezoekers in de zaal....

Skills The Finals 2024: 20 vmbo kampioenen!

20 vmbo-leerlingen en één regioteam kunnen zich nu Nederlands Kampioen noemen. Tijdens Skills The Finals op donderdag 21 maart streden 160 finalisten in duo’s om de beste te worden in hun vakgebied! In aanloop naar de finales van Skills Talents, deden duizenden...

Videos

Nieuwsbrief