Volg Samuël Batenburg

Samuel (20) uit Twente timmert letterlijk en figuurlijk aan de weg. Met 1000 trainingsuren op zak en passie voor klassiek vakwerk is hij vastberaden om te schitteren op EuroSkills 2025.

Voor Samuël Batenburg is EuroSkills 2025 zijn eerste internationale avontuur. En dat voelt meteen als een grote stap. “Ja, eerste keer internationaal. Ik heb wel één keer eerder meegedaan aan Skills the Finals. Toen ben ik derde geworden.” Die eerste deelname smaakte duidelijk naar meer. 

“Vorig jaar was het echt een ervaring. Dus de hele finale was toen erg spannend,” vertelt hij. Dit jaar ging hij er met een andere mindset in. En met succes: Samuël pakte de eerste plek. “Nu is het echt serieus.” 

Het vak inrollen en excelleren 

Dat Samuël bouwtimmerman werd, kwam niet uit een vooraf uitgestippeld plan. “Ja, ik ben er echt in gerold. Ik begon met vakantiewerk bij een bouwbedrijf. Toen bleef ik hangen, tegelijkertijd zat ik op de middelbare school. Toen dacht ik: wat ga ik doen? En ja, toen ben ik dus echt in het vak terechtgekomen.” 

Zijn leerweg en groei brachten hem uiteindelijk naar Skills The Finals. De winnaar van vorig jaar deed dit keer niet mee, maar er stonden nog genoeg bekende gezichten op de vloer. “Ik kende die andere jongens wel. We spraken elkaar af en toe. Een beetje over hoe het ging.” 

“Het niveau is hoog” – Samuël over de strijd op internationaal niveau 

Voor Samuël is trainen geen bijzaak, het is essentieel. “Ik heb nu al zo’n 1000 uur getraind.” En dat is nodig ook, want de internationale competitie is pittig. “Het niveau is hoog, zeker bij timmeren. Op het podium komen is echt lastig.” Hij weet wat hem te wachten staat. De jongen die toen meedeed behaalde een Medallion for Excellence. Dus je kunt hoog eindigen en toch geen podiumplek hebben.” 

Sterke tegenstanders zijn geen uitzondering. “Dit jaar komt er bovendien een nieuw land bij. IJsland doet voor het eerst mee!” 

Een vak apart 

Wat Samuël doet, is geen standaard timmerwerk. “Mijn wedstrijd is echt anders dan hoe je nu werkt in de praktijk”. Het is echt een vak apart. Je moet heel precies werken, met veel 3D-denken. Dat doe je normaal nooit.” Hij benadrukt hoe specialistisch zijn vakgebied is. “Het is heel klassiek werk, wat bijna niemand meer doet.” 

Trainen op de werkvloer is dan ook nauwelijks mogelijk. “Je kunt dit ook niet echt trainen in de praktijk. In Frankrijk zijn er zelfs scholen voor. In Nederland is daar geen werk meer voor.” Dat maakt zijn wedstrijd extra bijzonder – en uitdagend. 

Vooruitblik op Herning 

In Denemarken zal Samuël het opnemen tegen acht andere deelnemers. Niet het grootste deelnemersveld, maar de competitie is stevig.  

Wat hij verwacht van EuroSkills? “Winnen. Maar vooral ook om het werkstuk af te krijgen. Dat is al een hele prestatie.” 

Zijn Engels is in orde: “Dat gaat wel goed.” Toch krijgt hij ondersteuning bij de vaktaal. “Ik heb van mijn leraar een boek gekregen met Engelse termen.” 

Zussen en gezelligheid 

Tijdens Skills The Finals stond zijn familie hem aan te moedigen langs de zijlijn. “Ja, mijn zussen waren erbij. En ze gaan ook mee naar Denemarken.” 

Samuël studeert aan ROC van Twente, in samenwerking met Bouwmensen Almelo, waar hij deel uitmaakt van een relatief grote groep Skills-deelnemers. “We zijn met zes of zeven deelnemers,” vertelt hij. En ze houden de Twentse teamspirit erin: “Ja, we gaan ook samen met de auto naar de Team Netherlands trainingsdagen. Iedereen woont redelijk dichtbij elkaar.” 

Klassiek vakmanschap in een moderne wereld 

Samuël gaat hard trainen. Hij kijkt al vooruit naar de competitie. “We gaan erachter komen wat het brengt,” zegt hij nuchter. De combinatie van precisie, creativiteit en vakkennis maakt zijn discipline uniek en Samuël is klaar om te laten zien wat hij waard is.

Expert

Deze kandidaat wordt begeleid door
Bouke Koopman

Word ondersteund door