Binnen de groenbranche kun je heel veel kanten op

21 maart 2023 | Nieuws

Lekker buiten bezig zijn, met je handen in de aarde. Veelzijdig werk, waarvan je aan het eind van de dag direct resultaat ziet. Wie wil dat nou niet? “De groenbranche staat te springen om mensen!”, vertelt Violette Kout van TRI Groei in Groen. TRI is partner van WorldSkills Netherlands en hoofdsponsor van de Skills Talents vakwedstrijd Tuinontwerp en -aanleg voor het vmbo. 

Minder tegels, meer groen 

 “We hebben allemaal te maken met het klimaatvraagstuk”, zegt Violette. “De hoveniersbranche dus ook. Je ziet nu bijvoorbeeld nog veel betegelde tuinen, waardoor regenwater niet goed weg kan. Meer groen kan dat oplossen. En in steden wordt het door de grote hoeveelheden tegels en asfalt in de zomer vaak erg heet. Bomen kunnen voor verkoeling zorgen. Naast de aanleg heeft al dat extra groen ook weer onderhoud nodig. Voor de toekomst is er dus veel vraag naar nieuwe mensen.” 

Bij mensen thuis of in teamverband 

Hou je van het uitdenken hoe een tuin eruit komt te zien? Of werk je later liever in het onderhoud? Kom je graag bij mensen thuis of past werken in een groter (gemeente)team beter bij je? Binnen de groenbranche kun je heel veel kanten op. En het groen heeft veel elementen in zich. Bijvoorbeeld houtbewerking of het uitwerken van een lichtplan. 

De praktijk ervaren via vakwedstrijden 

En wat doet TRI eigenlijk? Violette: “Wij zijn er voor leerlingen die kiezen voor het groene vak. Als stichting helpen we BBL/BOL-studenten en zij-instromers bij het behalen van een vakdiploma. We zijn de spil tussen groene scholen, hoveniersbedrijven en leerlingen. Waarom we partner zijn van WorldSkills Netherlands? Omdat het heel mooi is dat leerlingen van het vmbo de praktijk via de vakwedstrijden kunnen ervaren.” 

Van bak met aarde naar complete tuin 

Voor Skills The Finals krijgt ieder team dezelfde opdracht. Een ‘blanco’ bak met aarde – de tuin – en een tekening van hoe die tuin eruit moet komen te zien. Violette: “Er zitten verschillende onderdelen in: de betegeling, de beplanting, een schutting… Wie van de finalisten voert de opdracht zo nauwkeurig mogelijk uit? Bas en Délano van Curio, twee talentvolle vmbo’ers, gaan dit jaar voor de tweede keer deze uitdaging aan. “Skills Talents is een geweldige ervaring, die goed is voor ons cv en onze werkervaring”, vertellen de leerlingen. Ze zijn ervan overtuigd dat hun prestaties in de wedstrijd zullen bijdragen aan hun succes in de toekomst. Of zoals Bas en Délano zelf zeggen: “Je wordt niet voor niets kampioen”. 

TRI: voor de juiste leerwerkplek 

Stel, je kiest voor een mbo-opleiding in het groen. Wat is de rol van TRI dan precies? Violette: “Als student word je op veel vlakken geholpen door onze enthousiaste professionals. Bijvoorbeeld met het vinden van de juiste leerwerkplek bij de beste hoveniers en grootgroenbedrijven uit jouw regio. Ook zorgt TRI ervoor dat je tijdens jouw opleiding extra vakcursussen kunt volgen. Die zijn erg waardevol voor jouw groene toekomst!” 

Werken in de groenbranche, iets voor jou? Bezoek dan de website van TRI Groei in Groen. 

Connect:

Laatste nieuws

Bart Willems wint Best of Excellence Award voor de tweede keer!

Op maandag 15 mei won Bart Willems, student Lassen bij Vakopleiding Techniek en ROC Nijmegen, de Best of Excellence Award. De award wordt jaarlijks door WorldSkills Netherlands uitgereikt aan de mbo-student die in de finale van Skills Heroes, de vakwedstrijden voor...

MBO Ambassadeursgala – Livestream

Vanavond is het mbo Ambassadeursgala in Apeldoorn met o.a. de uitreiking van de Best Of Excellence award. Wie wint ‘m dit jaar?! Kijk allemaal vanavond om 18:30 uur via de livestream.

Team Netherlands maakt zich klaar voor EK in Polen

22 mbo-studenten vertegenwoordigen Nederland tijdens EuroSkills Gdańsk 2023, de Europese Kampioenschappen voor beroepen. Van 5 tot en met 9 september neemt Team Netherlands het in Polen op tegen studenten uit heel Europa. De komende maanden trainen de teamleden elk...

Bij HANOS kun je heel veel kanten op

Je kent ze misschien wel van de paarse vrachtwagens: HANOS, de internationale horecagroothandel. Maar wat dit mooie bedrijf qua werk allemaal te bieden heeft, dát is niet bij iedereen bekend. Dus vertelt Nanda Dekker van HANOS er graag meer over en doet ze uit de...

Videos

Nieuwsbrief