Bij HANOS kun je heel veel kanten op

25 april 2023 | Nieuws

Je kent ze misschien wel van de paarse vrachtwagens: HANOS, de internationale horecagroothandel. Maar wat dit mooie bedrijf qua werk allemaal te bieden heeft, dát is niet bij iedereen bekend. Dus vertelt Nanda Dekker van HANOS er graag meer over en doet ze uit de doeken waarom HANOS de nieuwe hoofdsponsor van de WorldSkills Netherlands-vakwedstrijd Verkoopspecialist is. 

Hoe het balletje ging rollen 

“We werken veel samen met mbo-scholen. Zo geven we gastcolleges en rondleidingen en bieden we plek aan stagiairs en BBL-leerlingen. We vinden het belangrijk om in verbinding te staan met studenten en de laatste ontwikkelingen in het onderwijs te volgen. Tegelijkertijd willen we studenten kennis laten maken met HANOS en het mooie werk dat we samen elke dag doen,” vertelt Nanda. “De zoon van onze directeur deed vorig jaar mee aan Skills Heroes, de mbo-vakwedstrijden van WorldSkills Netherlands. Toen dachten we: dit is wel een heel gave manier om te laten zien wat HANOS als werkgever te bieden heeft. Dus zo is het balletje gaan rollen.” Naast hoofdsponsor van de vakwedstrijd Verkoopspecialist is HANOS ook official supplier van verschillende andere vakwedstrijden, waaronder Kok en Gastheer/Gastvrouw. 

Voor horeca-ondernemers en koks 

Bij HANOS werken zo’n 4.500 mensen, verspreid over 18 vestigingen in Nederland en 2 in België. Nanda: “We zijn er echt voor de horeca-ondernemers en koks en onderscheiden ons op kwaliteit, een uitgebreid assortiment én persoonlijke service. Bij HANOS kun je niet alleen terecht voor food en non-food, maar juist ook voor inspiratie, kennis en ondersteuning. Zo geven we klanten praktische tips, denk bijvoorbeeld aan hulp bij het samenstellen van de wijnkaart.” 

Buiten de gebaande paden 

Aan vakspecialisten is een tekort en ook worden er maar weinig nieuwe mensen tot vakspecialist opgeleid. Nanda: “Dat opleiden doen wij zelf. Heb je niet het juiste diploma, dan kun je je via onze HANOS Academie alsnog ontwikkelen tot vakspecialist. Ook als je al bij ons werkt kun je je verder specialiseren of juist een weg inslaan buiten de gebaande carrièrepaden. Stel, je bent al best lang orderpicker, maar wilt switchen naar AGF. Dan kan dat. Wist je trouwens dat elke HANOS vestiging een eigen logistieke afdeling heeft én dat we vijf eigen distributiecentra hebben? Dus ook in de logistiek kun je bij ons aan de slag.” 

Net dat stapje extra 

Eind maart stond tweedejaars mbo-student Lars Aikema (17 jaar) in de finale van de vakwedstrijd Verkoopspecialist. Lars vertelt: “Het was echt een ervaring die ik niet had willen missen. Zo groots en zoveel mooie connecties erbij.” Lars, die de opleiding Junior Accountmanager volgt, haalde alles uit de kast om uiteindelijk de eerste plaats te behalen. “Voor elk onderdeel deed ik meer of wat anders dan eigenlijk de opdracht was. Zo vlogde ik staand in plaats van zittend, deed ik de winkelinrichting op een rek, in plaats van op tafel en van het inwerkschema voor de stagiair maakte ik een stappenplan dat hij zelf moest invullen, in plaats van dat alles kant en klaar was uitgedacht.” 

Mini-groothandel nabootsen 

Nanda: “Het was leuk om zoveel verschillende finalisten bezig te zien! Veel mensen denken dat je als verkoopspecialist in een winkel komt te werken. Wij willen laten zien dat er ook bij de groothandel ontzettend veel mogelijkheden zijn. Voor deze editie was de finale-opdracht al uitgewerkt, maar over die van volgend jaar denken we graag mee.” Bij HANOS bruist het al van de ideeën. “Hoe leuk is het als we een mini-groothandel kunnen nabootsen en toespitsen op ons type klant? Mooie productpresentaties bouwen, proeverijen organiseren, adviesgesprekken voeren… Zo krijgen de vakspecialisten van de toekomst een goed beeld van hoe leuk en divers werken bij een HANOS groothandel is!” 

 

Connect:

Laatste nieuws

Best of Excellence Award 2024 genomineerden

Nog meer goed nieuws voor 10 Skills Heroes goudenmedaillewinnaars! Op maandag 13 mei 2024 reikt WorldSkills Netherlands de Best of Excellence Award uit tijdens het Dit is mbo Ambassadeursgala 2024. De tien Skills Heroes-kampioenen met de hoogste scores in hun...

Videos

Nieuwsbrief