Partner Festo heeft werknemers in dienst van WorldSkills 1999!

23 november 2020 | Blog

We spraken hoofdsponsor van de wedstrijd mechatronicus Festo. Wat blijkt? Ze hebben nog steeds 2 deelnemers van de vakwedstrijden in 1999 in dienst. Voor Festo is het belangrijk dat ze technische talenten de kans geven zich te ontwikkelen. Waarom? “Studenten zijn onbevangen, fris en ambitieus. Die karaktereigenschappen helpen ons weer om ontwikkelingen vanuit een ander perspectief te zien en relevant te blijven.” Lees hieronder verder:

Festo is al een aantal jaar partner van WorldSkills Netherlands en nauw betrokken bij de vakwedstrijden. Waarom nemen jullie deel aan vakwedstrijden?

Festo is marktleider in automatiseringstechniek en investeert met de afdeling Didactic in het onderwijs die de beroepsbevolking van morgen klaarstoomt voor de industrie. Daarom vindt Festo het belangrijk betrokken te zijn bij initiatieven zoals de vakwedstrijden van WorldSkills Netherlands. Festo is van mening dat technisch talent de kans moet krijgen zich te ontwikkelen.

Waarom werken jullie graag met deze jonge, techische talenten?

In de dynamische markt van automatisering volgen ontwikkelen zich razendsnel op. Als organisatie moet je daarom wendbaar blijven om te kunnen voldoen aan de veranderingen die de markt vraagt. Hoe kan dat beter dan talent aan je organisatie te verbinden? Studenten zijn onbevangen, fris en ambitieus. Die karaktereigenschappen helpen ons weer om ontwikkelingen vanuit een ander perspectief te zien en relevant te blijven.

Kunnen jullie wat meer vertellen over hoe die betrokkenheid er in de praktijk uitziet?

De leersystemen die tijdens de wedstrijden gebruikt worden komen van Festo. Deze stations worden ook in diverse onderwijsinstellingen in Nederland gebruikt tijdens reguliere lessen. Voor veel deelnemers zal dit bekende materie zijn.

Daarnaast is ons eXperience centre in Delft regelmatig decor van voorronde wedstrijden geweest. Medewerkers van Festo zijn dan ook betrokken bij de organisatie van de wedstrijd en verbonden als bijvoorbeeld jurylid.

Hoe zien jullie de waarde van vakwedstrijden voor studenten?

WorldSkills zijn een ontzettend goed initiatief om studenten op een leuke manier kennis te laten maken met de uitdagingen van het vak mechatronica. Het wedstrijdelement en de competitie tussen studenten onderling is een factor die het beste in de deelnemers naar boven haalt in de drang om het hoogst haalbare te bereiken. Dat motiveert en zorgt ervoor dat het niveau omhoog gaat.

Naast het bedrijfsleven is het onderwijs ook sterk vertegenwoordigd bij de wedstrijden. Waarom is het onderwijs belangrijk voor jullie?

Het technische onderwijs is een belangrijke doelgroep voor onze dagelijkse business, dus in die zin is het elke dag ons speelveld. Als grote leverancier zien wij het dan als vanzelfsprekendheid een initiatief als WorldSkills, dat goed is voor de ontwikkeling van technici van morgen, te ondersteunen.

Jullie staan in direct contact met de deelnemers van de vakwedstrijden. Wat willen jullie de studenten meegeven?

Heb vooral plezier in het verleggen van je eigen grenzen. Zeker in techniek liggen er zóveel kansen, daar is een wereld te winnen.

Wat kan Festo betekenen voor de deelnemers, wat is jullie doel?

De missie van Festo Didactic is om technici van de toekomst op te leiden. De WorldSkills wedstrijden sluiten naadloos aan bij dat uitgangspunt. Dat kan op verschillende manieren. Door tijdens de lessen op school kennis te maken met onze leersystemen, maar ook door stage mogelijkheden of kansen op een baan na de studie.

Dit jaar ziet de wedstrijdcyclus er heel anders uit i.v.m.COVID-19. Hoe staat Festo dit jaar in de “wedstrijd”?

Vooropgesteld is het natuurlijk super jammer dat de wedstrijdcyclus er anders uit ziet, maar dat is helaas niet anders. Wij hebben ons eXperience centre weer als locatie voor één van de finales beschikbaar gesteld, omdat we ruimte voldoende hebben om te voldoen aan de richtlijnen. Gelukkig zijn wij ook ingedeeld als één van de finaleplaatsen.

Zien jullie vanuit jullie partnerschap met WorldSkills Netherlands resultaten of voordelen die jullie vóór de samenwerking nog niet hadden?

Er zijn de afgelopen jaren diverse deelnemers na de vakwedstrijden beland als medewerker bij Festo. Dat is een leuke ‘bijvangst’. Blijkbaar is het goed voor de naamsbekendheid en aantrekkingskracht van het bedrijf. Twee huidige medewerkers houden het overigens al heel lang vol, die namen deel aan de editie van 1999. Leuk dat de geschiedenis al zo lang terug gaat.

Wat is jullie mooiste herinnering aan vakwedstrijden?

De betrokkenheid bij WorldSkills wedstrijden in andere landen. Dat zijn altijd ervaringen op zich, dat blijft de deelnemers hun hele leven bij. Sowieso voor de studenten zelf, maar als Nederland mogen we ook trots zijn op de resultaten. Zoals de laatste keer in Rusland toen er ook medailles werden gewonnen op het nieuwe onderdeel ‘Smart Industry’, toch een teken dat we met de Nederlandse maakindustrie een mooie toekomst hebben.

Meer informatie over partnerschappen bij WorldSkills Netherlands.

 

Connect:

Laatste nieuws

Best of Excellence Award 2024 genomineerden

Nog meer goed nieuws voor 10 Skills Heroes goudenmedaillewinnaars! Op maandag 13 mei 2024 reikt WorldSkills Netherlands de Best of Excellence Award uit tijdens het Dit is mbo Ambassadeursgala 2024. De tien Skills Heroes-kampioenen met de hoogste scores in hun...

René Smit, winnaar van de Ir. W. Maas Geesteranusprijs 2024

In 2024 heeft de jury van het Ir. W. Maas Geesteranus Fonds besloten de prijs uit te reiken aan praktijkinstructeur René Smit van het Kempenhorst College in Oirschot. De winnaar is daarmee benoemd tot de meest inspirerende VMBO docent / praktijkinstructeur in het...

Skills The Finals 2024: 73 mbo kampioenen

Nederland heeft er 73 nieuwe vakkampioenen bij! Tijdens Skills The Finals streden ruim 600 mbo-studenten om de beste te zijn in hun vakgebied. Vanavond werden de medailles uitgereikt op het immense podium in de Brabanthallen, met ruim 4.000 bezoekers in de zaal....

Skills The Finals 2024: 20 vmbo kampioenen!

20 vmbo-leerlingen en één regioteam kunnen zich nu Nederlands Kampioen noemen. Tijdens Skills The Finals op donderdag 21 maart streden 160 finalisten in duo’s om de beste te worden in hun vakgebied! In aanloop naar de finales van Skills Talents, deden duizenden...

Videos

Nieuwsbrief