Jurylid bij Skills Heroes

19 mei 2020 | Vrijwilliger rol

Skills Heroes is altijd op zoek naar enthousiaste mensen!

WorldSkills Netherlands (WSNL) zet zich in ter promotie van het beroepsonderwijs en vakmanschap bij jongeren. We helpen jongeren hun skills te ontdekken en te ontwikkelen. Dit doen we onder andere door het organiseren van vakwedstrijden voor vmbo’ers (Skills Talents) en mbo’ers (Skills Heroes). Skills Heroes wordt georganiseerd door WSNL in opdracht van (o.a.) 53 MBO-instellingen en het ministerie van OCW.
WSNL ontwikkelt, onder de naam Skills Heroes, in samenwerking met onderwijs en bedrijfsleven ruim 50 vakwedstrijden voor het MBO. Er zijn wedstrijden voor verschillende niveaus en leerjaren. Studenten krijgen de kans om hun talenten te laten zien in diverse vakrichtingen. De Skills Heroes vakwedstrijden worden georganiseerd om excellentie in vakmanschap te bevorderen.

Skills Heroes start met voorrondes op de eigen school waarvoor WSNL de wedstrijdopdrachten ontwikkelt. De winnaar(s) van de voorrondes mogen deelnemen aan de kwalificatiewedstrijden, waarbij zij strijden tegen studenten van andere mbo-instellingen. Deze wedstrijden vinden plaats op diverse mbo-instellingen in het land. De winnaars van de kwalificatiewedstrijd gaan door naar de nationale finale, waar bepaald wordt wie zich nationaal kampioen mag noemen in zijn/haar vakgebied.

Doel en rol van een jurylid
Juryleden zijn een essentieel onderdeel van een vakwedstrijd. De juryleden zijn samen verantwoordelijk voor het beoordelen van de deelnemers die mee doen aan de vakwedstrijden van Skills Heroes. Het aantal juryleden is bij voorkeur drie en heeft een minimum van twee. De jury bestaat uit een juryvoorzitter- en juryleden (mix onderwijs/bedrijfsleven). De jury is onafhankelijk en beoordeelt nooit zijn/haar eigen studenten.

Profiel, taken en verantwoordelijkheden
• aantoonbare en actuele vakinhoudelijke kennis van het betreffende beroep;
• tenminste 5 jaar werkervaring in het betreffende beroep;
• bij voorkeur ervaring met assessment of jurering of daarvoor een training gevolgd;
• bij voorkeur kennis van regelgeving m.b.t. nationale en/of internationale vakwedstrijden;
• voldoende digitale vaardigheden om het CRS te gebruiken;
• in staat om vanuit objectieve en subjectieve criteria te beoordelen;
• een professionele houding richting de organisatie, de wedstrijddeelnemers, de media en het publiek;
• bestand tegen hoge werkdruk;
• kan goed samenwerken;
• kan helder communiceren en argumenteren;
• integer en eerlijk;
• kennis van de wedstrijdregels, wedstrijdopdrachten en andere officiële wedstrijddocumentatie en houdt zich hieraan;
• bereid om een strikte geheimhoudingsplicht na te leven m.b.t. de inhoud en uitslag
ten overstaan van een ieder buiten WSNL.

Proces
De wedstrijden zullen beoordeeld worden in de CRS wedstrijdtool. CRS staat voor Competition Registration System. In deze online tool worden alle Skills Heroes opdrachten ontwikkeld en beoordeeld. Juryleden ontvangen een aparte uitnodiging om in te loggen in het CRS.

De opdracht zal maximaal 6 weken voorafgaand aan de wedstijd gedeeld worden met de deelnemers en juryleden. Zodra er toegang is tot CRS kan je ook de wedstrijd inzien 6 weken van te voren.

Drie dagen van te voren zijn de beoordelingsformulieren zichtbaar via het CRS. Het is belangrijk om de beoordelingsformulieren alvast goed door te nemen, samen met de jurybriefing die beschikbaar is in het downloadcentrum van CRS. Dit is belangrijk zodat je je alvast kan voorbereiden en eventueel aantekeningen kan maken indien de beoordeling niet voldoende helder is. Dit zal je helpen in de voorbereiding en tijdens het jureren. In de ochtend of de avond voorafgaande van de 1e wedstrijddag wordt een jurybriefing gehouden. Hierna is er tijd voor een wedstrijd specifieke en inhoudelijke jurybespreking waar eventuele onduidelijkheden dan besproken zullen worden. Hier behandelen wij de volgende onderwerpen:
• Het beoordelingsschema wordt nogmaals doorgenomen
• Een éénduidig beeld creëren van beoordelingsnormen en werkwijzen
• Het afspreken van een tijdpad voor de jurering
• Bepalen hoe de beoordelingsformulieren worden geprint: per aspect of per deelnemer
• Bepalen welke werkplek aan de wedstrijdkandidaten is toegewezen

Vakwedstrijden
Elk jaar in maart worden Skills The Finals georganiseerd, de finales van meer dan 50 verschillende beroepen. Voorafgaand aan deze finales worden voor sommige beroepen kwalificatiewedstrijden gehouden. Deze kwalificatiewedstrijden worden door de scholen georganiseerd, maar ook voor deze wedstrijden geldt hetzelfde doel, rol, profiel, taken en verantwoordelijkheden. Bovenstaande vergoeding kan hier alleen van afwijken omdat de school de juryleden werft.

Contactgegevens
Heb je interesse in de rol van jurylid? Neem dan, voor meer informatie, contact op met:
info@skills-heroes.nl of 088 080 8857.

Meer informatie is uiteraard op te vragen.

Bekijk in beeld wat we zoal doen:

Connect:

Laatste nieuws

Kwalificatiewedstrijden Skills Talents van start!

157 scholen met 371 vakteams gaan de komende tijd de strijd aan om een finaleplaats voor Skills The Finals op donderdag 23 maart in de RAI Amsterdam. Op donderdag 19 en vrijdag 20 januari zijn de eerste kwalificatiewedstrijden van Skills Talents gespeeld bij Albeda...

Nomineer jouw docent voor Skills Heroes Docenten Bokaal 2023!

Docenten die zich binnen Skills Heroes inzetten voor de talentontwikkeling en vakwedstrijden van hun studenten verdienen een groot compliment. Zij verdienen het om in het zonnetje gezet te worden. Daarom reikt WorldSkills Netherlands tijdens de prijsuitreiking op...

Finalisten Elektrotechnicus gebouwen bekend

Deze week streden 13 studenten in de kwalificatiewedstrijd van Elektrotechnicus gebouwen om acht felbegeerde plekken in de landelijke finale. Deze vindt plaats op donderdag 23 en vrijdag 24 maart in de RAI in Amsterdam. Wij danken IW Heerhugowaard, Wij Techniek en...

Philadelphia Zorg en WorldSkills Netherlands gaan samenwerking aan

Per november is Philadelphia Zorg wedstrijdpartner van de Skills Heroes wedstrijd Maatschappelijke Zorg PBSD. Het partnerschap betekent voor Philadelphia het 'meevieren' van mbo-meesterschap. “Zo kunnen wij een bijdrage leveren aan de meesterlijke zorgmedewerkers van...

Videos

Nieuwsbrief