Software developer

Wat is de wedstrijdopdracht?

Als software developer moet je goed kunnen luisteren naar de klant om te achterhalen wat het probleem is en welke software daarbij passend is. Je beschikt dus over een kritische en analytische blik en onderzoekt wat de kern van het probleem is, zodat de juiste oplossing gerealiseerd kan worden. Een software developer werkt meestal in een team waardoor goed kunnen samenwerken en communiceren belangrijke vaardigheden zijn. Binnen het team is ook iemand aanwezig met kennis van UX, UI en Front-kennis. Ook is er iemand verantwoordelijk voor de onderliggende architectuur en implementatie, waar in de wedstrijd software developer de aandacht naar uit gaat. Binnen de wedstrijd ligt de focus op de vertaling van vereisten naar documentatie, het procesmatig implementeren van deze vereisten en het testen van de kwaliteit van de opgeleverde code. De code dient namelijk te voldoen aan de beveiligingsstandaarden. Het vormgeven van de software en/of webapplicatie komt in de wedstrijd niet aan bod.

Kennis en vaardigheden:

  • Wensen van een klant kunnen vertalen naar heldere vereisten en documentatie;
  • Waar nodig d.m.v. flowcharts of andere diagrammen processen verduidelijken;
  • Features kunnen vertalen naar een code in een programmeertaal. Denk aan C#/PHP/Java/Go/Rust/C++/Typescript/Python;
  • Code op een duidelijke en onderhoudbare manier ontwikkelen (evt. d.m.v. programmeerpatronen);
  • Aangeleverde datasets kunnen vertalen naar een (genormaliseerde) datastructuur en/of database;
  • Kennis van beveiligingslekken, beveiligingsvalkuilen en beveiligingsstandaarden;
  • Kennis van de manier waarop de code op de juiste manier getest kan worden.

Voorbeelden van mogelijke wedstrijdopdrachten:

  • Een weerstation heeft diverse IOT meetapparatuur die continue metingen doorgeeft. Deze ontvang je middels een technologie zoals SignalR en dienen in een database geplaatst te worden zodat deze verwerkt kunnen worden.
  • Een ingenieursbureau doet op dit moment nog veel calculaties met de hand of middels een zelfgebouwd Excel document. Het is aan jou om een interview met de klant te houden en het aangeleverde Excel document om te zetten naar een toekomstbestendige applicatie.
  • Voor een zorgverzekering moet er een volledig nieuwe website ontwikkeld worden. Jouw team heeft alle vormgeving al gedaan en het is aan jou om de achterliggende web API te maken. Gebruikers moeten op de API kunnen inloggen en moeten enkel hun eigen informatie te zien krijgen.
  • Een boekhouder wil zelf een offertesysteem maken om zijn klanten beter van dienst te kunnen zijn. Je moet hiervoor de back-end/API maken, waarbij de focus ligt op het kunnen genereren van goed uitziende PDF offertes. De applicatie moet de PDF offertes per mail naar de klant versturen.

Voorronde Software developer

Voorrondes (periode mei-oktober) worden op school georganiseerd. Aan voorrondes mogen per vakwedstrijd zoveel studenten deelnemen als wenselijk. Winnaars van voorrondes hebben zich geselecteerd voor de volgende ronde. De landelijke kwalificatiewedstrijden. Voorronde-opdrachten worden gedownload vanuit het CRS en nemen ongeveer 1,5 tot 3 uur in beslag. De beoordeling wordt ingevoerd in het CRS. Zo wordt een eerlijke winnaar bepaald.

Studenten kunnen meer informatie over de voorrondes opvragen bij hun docent.

Kwalificatiewedstrijd Software developer

Meer informatie over deze kwalificatiewedstrijd volgt z.s.m. Houd de website in de gaten.

De uitslag van de kwalificatiewedstrijd staat op de tab 'finale'.

Software developer wordt mogelijk gemaakt door:

Bekijk de achtdelige serie "Skills - The road to Excellence", gepresenteerd door Bruno Prent en Stephanie van Eer. In deze serie laten we je zien wat er op je af komt wanneer je deelneemt aan de Skills wedstrijden, van de kwalificaties tot aan de finales.
Elke woensdag 15u een nieuwe aflevering!

Wedstrijden mbo

Welke Skills Heroes wedstrijden
worden er aangeboden?