Hoe veranker je Skills Heroes duurzaam in het onderwijs
Tijdens de familiarisation van Skills The Finals wordt elk jaar het Podium voor Docenten georganiseerd. Een informele setting om met elkaar in gesprek te gaan en tips & tricks met elkaar uit te wisselen.
Vanwege de grote vraag en positieve reacties is er besloten om iedereen de kans te geven om kennis te laten maken met Skills Heroes in de vorm van een webinar. Deze webinar is gehouden op 21 mei 2025.
Kon je er niet bij zijn of wil je hem toch nog een keer bekijken, de webinar is opgenomen en hieronder terug te kijken!
Na aanleiding van de webinar zijn er vragen binnengekomen, deze zijn onder de webinar terug te vinden.
Veelgestelde vragen:
Is er bij inzet van zowel het keuzedeel Excellent Vakmanschap en een beroepsgericht examen geen sprake van onrechtmatige overlap?
Het keuzendeel is goedgekeurd voor alle opleidingen
Waarom mag je voor Skills wel dezelfde prestatie vanuit twee exameninstrumenten (keuzedeel en beroepsgericht) beoordelen?
Omdat het vakoverstijgend moet zijn. De student kiest dus iets waarin hij zich wil ontwikkelen/ verdiepen. Het heeft wel iets met de opleiding te maken, maar niet al wordt aangeboden in de opleiding
Wordt dit keuzendeel alleen aangeboden aan studenten die mee gaan doen aan Skills, of bieden jullie dit aan iedereen aan?
De bieden het aan Skills studenten, maar het kan aan alle studenten worden aangeboden
Wie nemen er deel aan dit keuzedeel? Is de voorronde de selectie om deel te mogen nemen? En zo ja, wanneer plan je de voorronde?
We hebben ervoor gekozen om het keuzedeel aan te bieden aan de skills kandidaten, maar het kan aan alle studenten worden aangeboden. De voorronde organiseren we direct na STF. Ik heb dus alle namen voor schooljaar 25/26. Hierdoor kunnen we direct starten in september met het keuzendeel en teambuilding
Ik kreeg als feedback over het keuzedeel om meer praktijk implementeren tijdens de bijeenkomsten. Hoe doen jullie dit?
Door het uitnodigen van mensen uit de praktijk met leuke inspirerende voorbeelden. Daarnaast gebruiken we lessen als theorie overdracht d.m.v. het toepassen van diverse didactische aanpakken. Studenten gaan zelf het veld in door interviews af te nemen of een dag mee te lopen in de praktijk
Hoe heet het keuzendeel ook alweer?
Keuzedeel Excellent Vakmanschap
Hoe examineer je het keuzedeel?
Examen is een presentatie
Is er voor docenten die deelnemers van Skills Heroes begeleider een advies of een duidelijke omschrijving van taakuren, passend bij de intensieve begeleiding en voorbereiding die deze rol vraagt
Nee dit is per school verschillend. Ook afhankelijk van de bekostiging. Als docent heb ik 60 uur op mijn jaartaak om het keuzedeel aan te bieden. De rol van coach/trainer is natuurlijk meer adviserend, deze uren zitten in de training van Skills.
Hoeveel studenten volgen gemiddeld het keuzedeel?
Wij hebben er ieder jaar meer. Afgelopen jaar hadden we er 12. Voor aankomend jaar hebben we 14 aanmeldingen.
Moet een student de finale hebben behaald om deel te mogen nemen aan het keuzedeel?
Nee dat hoeft niet. Iedere school werkt op zijn/haar eigen manier hier mee.
Veelal moet je ook je uitwerking voor de inspectie ter beschikking hebben, deze wordt vaak niet door de skills scholen/locaties ter beschikking gesteld. Hebben jullie bij Summa de uitwerking niet nodig en werk je enkel met het juryrapport of hebben jullie een manier om wel de uitwerking te krijgen voor je examendocument?
Voor ons biedt het Juryrapport voldoende informatie. In de beoordeling (juryrapport) is de context van de opdracht te herleiden.
Bij ons op school zien ze het dan als een extra kans en dat vinden ze niet eerlijk ten opzichte van andere studenten. Ook vindt er geen examengesprek plaats over de betreffende casus die in het examen staat. Hierdoor wordt het bij ons niet geaccepteerd. Ze willen dat dit over de hele school geïmplementeerd moet worden en omdat dit niet kan, kan het bij ons niet als examen gebruikt worden.
Het gaat er om als studenten nog geen examen hebben gedaan