
Resultaat WorldSkills:
Behaalde plaats: 20eNoud (21) is terug in Team Netherlands, vol ervaring en vastberadenheid. Met reverse engineering skills en internationale contacten wil hij dit keer het podium halen in Herning.
Voor de tweede keer op rij maakt Noud deel uit van Team Netherlands. En dat is geen vanzelfsprekendheid, vindt hij zelf: “Je moet nog maar een keer zo ver zien te komen. Je hebt natuurlijk de tweede keer meer om te verliezen dan de eerste keer.” Toch staat hij er weer, met nóg een Nederlandse titel op zak en een ticket naar EuroSkills in Herning. “Ik ben superblij dat ik nog een keer gewonnen heb. Het is natuurlijk ook gewoon een hele gave ervaring weer. Ik denk zelfs dat ik nog trotser ben dan de eerste keer.”
De strijd, de spanning en de beloning
De wedstrijd tijdens Skills The Finals verliep wisselend. “De eerste dag ging wel goed. De tweede dag liep minder, waardoor ik ook mijn werk niet helemaal af kreeg. En dan krijg je natuurlijk wel een beetje spanning.” Dat hij alsnog als winnaar uit de bus kwam, was dus niet vanzelfsprekend. “Ik had eigenlijk niet verwacht dat ik weer eerste zou worden. Gelukkig natuurlijk nu wel. Dus daar ben ik heel blij mee.”
Wat dit jaar anders maakt dan vorig jaar tijdens WorldSkills Lyon? Een duidelijker doel én betere kansen: “Bij WorldSkills doen er natuurlijk gewoon veel meer landen mee. Je weet dan dat een top 10 notering lastiger wordt. Nu bij EuroSkills kan ik echt vechten voor het podium. De concurrentie ligt dichter bij elkaar en dat motiveert enorm.”
Inscannen en reverse-engineering
Het vakgebied CAD-tekenen verandert snel en vraagt veel oefening, ook buiten school. “Ik weet nu dat ik extra dingetjes moet kennen die we normaal in Nederland niet gebruiken. Bijvoorbeeld reverse-engineering, waar je dingen moet inscannen.” Die apparatuur is kostbaar, dus oefent Noud via school. “Via school en mijn expert gaan we veel scannen, zodat ik daar tijd op kan winnen.”
De voorbereiding is serieuzer dan ooit. “Ik heb echt heel veel zin in de wedstrijd. En ik ga ook heel wat meer trainen dan vorig jaar.”
Internationale vriendschappen
Tijdens zijn deelname aan WorldSkills in Lyon bouwde Noud niet alleen aan werkstukken, maar ook aan internationale vriendschappen. “Er doet dit jaar ook weer een jongen uit Zweden mee. We zijn inmiddels redelijk bevriend geraakt. We hebben nog steeds contact.” Ze trainden samen en deelden ervaringen. “Dan trek je toch met elkaar op. In Lyon hebben we ook veel gekletst. Het is leuk dat hij nog een keer meedoet.”
Wat het extra bijzonder maakt: “We zitten wel echt op hetzelfde niveau. Je kunt het elkaar echt gunnen, maar je wilt natuurlijk ook nét boven hem eindigen. Vriendelijke concurrentie dus.”
Een trots thuisfront
Nouds ouders waren er in Lyon en zijn er straks ook weer bij in Herning. “Die waren supertrots natuurlijk. Ze vinden het ook heel leuk dat ik nog een keer meedoe. Ze gaan zeker mee naar Denemarken om te supporten.”
Techniek in de familie
Naast zijn school werkt Noud als projectleider. Zijn werk sluit verrassend goed aan op de wedstrijd. “Ik doe de metingen van de opdracht, teken het uit en vertaal het naar werkvoorbereiding. Dat laten we dan in de werkplaats maken.” Hoewel zijn vader niet exact hetzelfde vak uitoefent, heeft hij wel technische kennis. “Daar kan ik altijd dingen aan vragen. Het is handig om een andere blik te hebben.”
Sleutelen aan de toekomst (en een Alfa Romeo)
In zijn vrije tijd is Noud een fervent sleutelaar. “ ik sleutel ook aan een oldtimer, een Alfa Romeo uit 1982. Die ligt nu helemaal uit elkaar.” Samen met een maatje haalt hij de auto uit elkaar om hem uiteindelijk weer helemaal op te bouwen. “Het is mooi werk. Je ziet echt resultaat. Dat is ook wat ik mooi vind aan techniek.”
Nieuwe ronde, nieuwe mindset
Als er iets is wat Noud geleerd heeft van zijn eerste deelname, is het dit: durf jezelf te laten zien. “In Lyon was ik wat afwachtend. Ik keek de kat uit de boom. Daar heb ik spijt van. Dit keer ga ik dat anders doen. Gewoon lekker meedoen en niet te veel twijfelen.”
Expert
Deze kandidaat wordt begeleid door
Ronald Schroevers
