Zuid-Hollandse vmbo'ers scoren goud bij nationale vakwedstrijden in Zeeland

25 maart 2016 | Persberichten

303 leerlingen in de race om titel Nederlands kampioen

Provincieteam de Zuid-Holland Hawks won goud tijdens de nationale finale van Skills Talents, de teamvakwedstrijden voor laatstejaars vmbo’ers. De ontknoping van het kampioenschap vond plaats op donderdag 24 maart bij Deltapark Neeltje Jans in Zeeland. Hier streden 303 leerlingen om Nederlands kampioen te worden in hun vakrichting. Er waren elf vakwedstrijden die aansluiten op het vmbo, zoals voertuigentechniek, ICT, economie en tuinaanleg.

De prijsuitreiking bestond uit twee categorieën: die van ‘beste provincieteam’ en die van ‘beste school per wedstrijdrichting’. De gouden medaille ging naar provincieteam de Zuid-Holland Hawks. “Ik ben onvoorstelbaar trots.”, zegt Fabio Zacheo, coach van het winnende team. “Ik vind het sowieso leuk om jongeren te helpen en te stimuleren in hun vakgebied. Veel vmbo’ers kunnen zich in de beroepspraktijk goed uiten en dat zag je vandaag tijdens de wedstrijden.” De Gelderland Giants wonnen zilver en de Groninger Grizzlies behaalden brons.

Beste scores per wedstrijdrichting:

 • Bloem & Design: Helicon Opleidingen, Kesteren (Gelderland)
 • Bouwen, Wonen & Interieur: Nehalennia Stedelijke Scholengemeenschap, Middelburg (Zeeland)
 • Economie: Calvijn College, Middelburg (Zeeland)
 • Elektrotechniek: Het Streek, Ede (Gelderland)
 • Horeca: Edudelta College, Middelharnis (Zuid-Holland)
 • Informatie & Communicatietechnologie: Calvijn College, Goes (Zeeland)
 • Media & Vormgeving: Sint Lucas, Eindhoven (Brabant)
 • Organisatie & Promotie: Vakcollege Noordoostpolder, Emmeloord (Groningen)
 • Tuinaanleg: Edudelta College, Goes (Zeeland)
 • Voertuigentechniek: Edudelta College, Middelharnis (Zuid-Holland)
 • Zorg & Welzijn: De Meerwaarde, Barneveld (Gelderland)

TV-studio runnen

Alle wedstrijddeelnemers moesten samen een fictieve tv-studio runnen. De vakteams hadden ieder een eigen taak. De bloemisten zorgden voor een kleurrijke aankleding, de acteurs werden gestyled door het team van zorg en welzijn, de elektrotechnici regelden het licht en geluid, de horeca-crew zorgde voor de catering en de vormgevers maakten een promo voor het televisieprogramma. “Mooi om hier veelbelovend talent uit het hele land te zien. Er zijn hier jongens en meiden van indrukwekkend niveau. Ik voorzie een mooie toekomst voor hen.”, aldus Eddy Kerkhove, docent bij Scalda.

Supportersreis Göteborg

De vakteams van Zorg & Welzijn (De Meerwaarde, Barneveld), Horeca (Edudelta College, Middelharnis) en Tuinaanleg (Edudelta College, Goes) mogen mee met een supportersreis naar het Zweedse Göteborg. Zij waren de drie allerbeste vakteams van het hele kampioenschap met de hoogste puntenscores. In Göteborg vindt van 1 t/m 3 december EuroSkills 2016 plaats, het EK voor beroepen. Skills Netherlands begeleidt Team Nederland naar EuroSkills.

Skills Talents

Dit kampioenschap wordt georganiseerd om de passie voor vakmanschap te stimuleren, het beroepsonderwijs te promoten én jongeren een bijzondere leerervaring te geven. Deze elfde editie is gerealiseerd met ondersteuning van de ministeries van OCW en EZ en vele partners uit het onderwijs en bedrijfsleven. De finale is tot stand gekomen in samenwerking met mbo-school Scalda en het Zeeuwse bedrijfsleven.

Een overzicht van alle deelnemende scholen en uitslagen vindt u hier: http://www.skills-talents.nl/wedstrijduitslagen


Noot voor de redactie:

Ander beeldmateriaal is beschikbaar op: http://fotobank.worldskillsnetherlands.nl/SkillsTalents/2016/Finale. Deze site wordt gedurende de avond aangevuld met foto’s van de prijsuitreiking.

Voor meer informatie en een interview met een van de winnaars kunt u contact opnemen met Richard Pronk, PR & Communicatie Skills Talents: 06 52 33 36 82 of pronk@skills-netherlands.nl.

De meest recente updates vindt u op Twitter, Facebook en YouTube.

Connect:

Laatste nieuws

Best of Excellence Award 2024 genomineerden

Nog meer goed nieuws voor 10 Skills Heroes goudenmedaillewinnaars! Op maandag 13 mei 2024 reikt WorldSkills Netherlands de Best of Excellence Award uit tijdens het Dit is mbo Ambassadeursgala 2024. De tien Skills Heroes-kampioenen met de hoogste scores in hun...

René Smit, winnaar van de Ir. W. Maas Geesteranusprijs 2024

In 2024 heeft de jury van het Ir. W. Maas Geesteranus Fonds besloten de prijs uit te reiken aan praktijkinstructeur René Smit van het Kempenhorst College in Oirschot. De winnaar is daarmee benoemd tot de meest inspirerende VMBO docent / praktijkinstructeur in het...

Skills The Finals 2024: 73 mbo kampioenen

Nederland heeft er 73 nieuwe vakkampioenen bij! Tijdens Skills The Finals streden ruim 600 mbo-studenten om de beste te zijn in hun vakgebied. Vanavond werden de medailles uitgereikt op het immense podium in de Brabanthallen, met ruim 4.000 bezoekers in de zaal....

Videos

Nieuwsbrief