Zuid-Hollandse vmbo'ers scoren goud bij nationale vakwedstrijden in Zeeland

25 maart 2016 | Persberichten

303 leerlingen in de race om titel Nederlands kampioen

Provincieteam de Zuid-Holland Hawks won goud tijdens de nationale finale van Skills Talents, de teamvakwedstrijden voor laatstejaars vmbo’ers. De ontknoping van het kampioenschap vond plaats op donderdag 24 maart bij Deltapark Neeltje Jans in Zeeland. Hier streden 303 leerlingen om Nederlands kampioen te worden in hun vakrichting. Er waren elf vakwedstrijden die aansluiten op het vmbo, zoals voertuigentechniek, ICT, economie en tuinaanleg.

De prijsuitreiking bestond uit twee categorieën: die van ‘beste provincieteam’ en die van ‘beste school per wedstrijdrichting’. De gouden medaille ging naar provincieteam de Zuid-Holland Hawks. “Ik ben onvoorstelbaar trots.”, zegt Fabio Zacheo, coach van het winnende team. “Ik vind het sowieso leuk om jongeren te helpen en te stimuleren in hun vakgebied. Veel vmbo’ers kunnen zich in de beroepspraktijk goed uiten en dat zag je vandaag tijdens de wedstrijden.” De Gelderland Giants wonnen zilver en de Groninger Grizzlies behaalden brons.

Beste scores per wedstrijdrichting:

 • Bloem & Design: Helicon Opleidingen, Kesteren (Gelderland)
 • Bouwen, Wonen & Interieur: Nehalennia Stedelijke Scholengemeenschap, Middelburg (Zeeland)
 • Economie: Calvijn College, Middelburg (Zeeland)
 • Elektrotechniek: Het Streek, Ede (Gelderland)
 • Horeca: Edudelta College, Middelharnis (Zuid-Holland)
 • Informatie & Communicatietechnologie: Calvijn College, Goes (Zeeland)
 • Media & Vormgeving: Sint Lucas, Eindhoven (Brabant)
 • Organisatie & Promotie: Vakcollege Noordoostpolder, Emmeloord (Groningen)
 • Tuinaanleg: Edudelta College, Goes (Zeeland)
 • Voertuigentechniek: Edudelta College, Middelharnis (Zuid-Holland)
 • Zorg & Welzijn: De Meerwaarde, Barneveld (Gelderland)

TV-studio runnen

Alle wedstrijddeelnemers moesten samen een fictieve tv-studio runnen. De vakteams hadden ieder een eigen taak. De bloemisten zorgden voor een kleurrijke aankleding, de acteurs werden gestyled door het team van zorg en welzijn, de elektrotechnici regelden het licht en geluid, de horeca-crew zorgde voor de catering en de vormgevers maakten een promo voor het televisieprogramma. “Mooi om hier veelbelovend talent uit het hele land te zien. Er zijn hier jongens en meiden van indrukwekkend niveau. Ik voorzie een mooie toekomst voor hen.”, aldus Eddy Kerkhove, docent bij Scalda.

Supportersreis Göteborg

De vakteams van Zorg & Welzijn (De Meerwaarde, Barneveld), Horeca (Edudelta College, Middelharnis) en Tuinaanleg (Edudelta College, Goes) mogen mee met een supportersreis naar het Zweedse Göteborg. Zij waren de drie allerbeste vakteams van het hele kampioenschap met de hoogste puntenscores. In Göteborg vindt van 1 t/m 3 december EuroSkills 2016 plaats, het EK voor beroepen. Skills Netherlands begeleidt Team Nederland naar EuroSkills.

Skills Talents

Dit kampioenschap wordt georganiseerd om de passie voor vakmanschap te stimuleren, het beroepsonderwijs te promoten én jongeren een bijzondere leerervaring te geven. Deze elfde editie is gerealiseerd met ondersteuning van de ministeries van OCW en EZ en vele partners uit het onderwijs en bedrijfsleven. De finale is tot stand gekomen in samenwerking met mbo-school Scalda en het Zeeuwse bedrijfsleven.

Een overzicht van alle deelnemende scholen en uitslagen vindt u hier: http://www.skills-talents.nl/wedstrijduitslagen


Noot voor de redactie:

Ander beeldmateriaal is beschikbaar op: http://fotobank.worldskillsnetherlands.nl/SkillsTalents/2016/Finale. Deze site wordt gedurende de avond aangevuld met foto’s van de prijsuitreiking.

Voor meer informatie en een interview met een van de winnaars kunt u contact opnemen met Richard Pronk, PR & Communicatie Skills Talents: 06 52 33 36 82 of pronk@skills-netherlands.nl.

De meest recente updates vindt u op Twitter, Facebook en YouTube.

Connect:

Laatste nieuws

Host locaties kwalificatiewedstrijden bekend!

De kwalificatiewedstrijden van Skills Talents vinden aankomend jaar plaats op acht prachtige locaties in Nederland! Goed nieuws, vijf van deze host locaties zijn al bekend. Afhankelijk van de indeling gaan jouw leerlingen misschien wel strijden tijdens een...

Aankondiging Skills The Finals 2022

Het jaarlijkse NK voor beroepen Skills The Finals vindt op 31 maart en 1 april 2022 plaats in Utrecht. Tijdens dit tweedaagse finale-evenement in de Jaarbeurs strijden honderden vmbo-leerlingen en mbo-studenten om de prestigieuze titel Nederlands Kampioen in hun...

Horeca voorronden bij MBO Amersfoort

*Deze foto is gemaakt vóór corona. Fabienne Bakker, promoteam-lid van WorldSkills Netherlands, bezocht afgelopen week een trainingsdag voor de horeca opleidingen, georganiseerd door MBO Amersfoort. Fabienne mocht deze dag een workshop geven aan studenten en sprak...

Team Netherlands wint de Berg Award tijdens het Ambassadeursgala 2021!

Tijdens het Ambassadeursgala is de WSNL Berg Award uitgereikt aan ALLE leden van Team Netherlands. Team Netherlands heeft ontzettend veel flexibiliteit en doorzettingsvermogen laten zien en zijn als professionele vakmannen en -vrouwen omgegaan met de teleurstelling...

Videos

Nieuwsbrief