Skills-kampioenen aangemoedigd door ministers Dijkgraaf en Wiersma

31 maart 2022 | Persberichten, Skills Talents

Het vmbo is 20 Nederlands Kampioenen rijker. Tijdens Skills The Finals op donderdag 31 maart in de Jaarbeurs streden 142 finalisten in teams om de beste te worden in hun vakgebied. In aanloop naar de finales van Skills Talents, het project voor het voor het vmbo deden duizenden leerlingen mee. Zij gingen eerder de strijd aan in voorronden op school en regionale kwalificatiewedstrijden. Onderwijsministers Robbert Dijkgraaf en Dennis Wiersma waren in de Jaarbeurs om zich te laten inspireren door het beroepsonderwijs en om de deelnemers aan te moedigen.

Vakvirus
De Skills Talents vakwedstrijden sluiten aan op de beroepsprofielen in het vmbo. Minister voor primair en voortgezet onderwijs Dennis Wiersma nam uitgebreid de tijd om de finalewedstrijden te bekijken. “Dit is bijna het mooiste dat ik heb gezien in het onderwijs. Het is ontzettend mooi om te zien hoe de finalisten met hun vak bezig zijn. Deze jongeren werken hier met zoveel passie, daarmee interesseren zij anderen voor hun vak. Zij inspireren andere jongeren en besmetten hen met het vakvirus.”

Impact
De winnaars werden tijdens de prijsuitreiking op donderdag 31 maart gehuldigd op het podium. Martijn de Man won samen met Menno de Groen een zilveren medaille voor de wedstrijd Bouwen, Wonen en Interieur. “Wat een ontzettend leuke ervaring! Dit begint al in de voorbereiding, als je weet wat je mee mag nemen en gaat gebruiken op de vloer. Als alles er dan staat geeft dat echt een apart gevoel. En dan ook nog op het podium staan, dit heeft echt impact!”

Alle kampioenen per vakgebied staan op onze website: https://worldskillsnetherlands.nl/stf/uitslagen/skills-talents/

Skills The Finals
Tijdens het jaarlijkse evenement Skills The Finals vinden ook de tweedaagse vakfinales van Skills Heroes plaats, de vakfinales voor mbo-studenten. 434 mbo’ers doen mee met de finales in 52 vakrichtingen. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de prijsuitreiking op vrijdag 1 april. Naast vakfinales bevat Skills The Finals een LOB Experience voor vmbo-leerlingen. Hier kunnen zij deelnemen aan circa 70 doe-activiteiten waarmee zij verschillende beroepen leren kennen en zelf kunnen ervaren. Dennis Wiersma zei hierover: “We hebben veel goede vakmensen nodig. Er is veel te kiezen en dat maakt de opleidingskeuze niet gemakkelijk. Jongeren kunnen hier beroepen zien en zelf ervaren, dat maakt kiezen makkelijker. Op dit evenement zie je dat dit ontzettend goed werkt.”

WorldSkills Netherlands
Skills The Finals 2022 is onderdeel van een gezamenlijke promotie van het beroepsonderwijs onder de noemer ‘dit is mbo’. WorldSkills Netherlands werkt daarbij nauw samen met partners uit overheid, onderwijs en bedrijfsleven zoals het Ministerie van OCW, MBO Raad, VO Raad, SBB, Expertisepunt LOB en een groot aantal sponsoren. Skills The Finals 2022 wordt georganiseerd in samenwerking met de Utrechtse mbo-scholen ROC Midden Nederland, MBO Utrecht, Grafisch Lyceum Utrecht, Nimeto en Yuverta. Erik van der Zwan, directeur WorldSkills Netherlands: “Door de groei van deelnemende scholen aan ons programma kunnen wij met onderwijspartners en bedrijfspartners steeds meer impact maken voor het beroepsonderwijs en dat begint bij het vmbo. Jonge mensen worden uitgedaagd en zo mooi op weg geholpen naar een succesvolle, professionele loopbaan. Hier op Skills The Finals loopt zoveel top- en vaktalent rond, talent dat de Nederlandse arbeidsmarkt zo hard nodig heeft.”

Noot voor de redactie
Voor meer informatie en interviewverzoeken kunt u contact opnemen met:
Bart Kranendonk, communicatiemanager WorldSkills Netherlands. Tel. (06) 47 94 76 87 of kranendonk@worldskillsnetherlands.nl

Meer informatie over het evenement Skills The Finals vindt u op https://worldskillsnetherlands.nl/stf/

Foto’s van Skills The Finals in hoge resolutie zijn te vinden op:
https://fotobank.worldskillsnetherlands.nl/STF/Skills-The-Finals-2022

 

Connect:

Laatste nieuws

Binnen de groenbranche kun je heel veel kanten op

Lekker buiten bezig zijn, met je handen in de aarde. Veelzijdig werk, waarvan je aan het eind van de dag direct resultaat ziet. Wie wil dat nou niet? “De groenbranche staat te springen om mensen!”, vertelt Violette Kout van TRI Groei in Groen. TRI is partner van...

Philadelphia zet finalisten aan het denken over meesterschap

Grijp je in als iemand met een beperking zonder rijbewijs op een brommer wil wegrijden? Of wat als iemand een eigen telefoon wil, maar daar eigenlijk niet mee om kan gaan. Over dit soort kwesties bogen vijf mbo-studenten zich tijdens een speciale masterclass van...

Videos

Nieuwsbrief