Partnerschap Haas en WorldSkills Netherlands voor samenwerking onderwijs

24 februari 2022 | Persberichten

Haas heeft zich als partner verbonden aan WorldSkills Netherlands, de Nederlandse organisator van vakwedstrijden voor het beroepsonderwijs. Simon Vanmaekelbergh, HTEC Supervisor Haas en Erik van der Zwan, algemeen directeur WorldSkills Netherlands hebben hiervoor een sponsorcontract ondertekend. Met de samenwerking geeft Haas invulling aan de wens om nauwer betrokken te zijn bij het beroepsonderwijs in Nederland. Vanmaekelbergh: “Carrières in de maakindustrie in Nederland zijn goede carrières: veilig, proper, hoge lonen, werkzekerheid en eindeloze ontwikkelingsmogelijkheden. Het is belangrijk dat we dit verhaal vertellen en samen met WorldSkills Nederland gaan we dat doen.

Studenten trainen

Binnen het project Skills Heroes organiseert WorldSkills Netherlands vakwedstrijden voor mbo-studenten. In voorronden, kwalificatiewedstrijden en een nationale finale strijden vaktalenten om het Nederlands Kampioenschap binnen hun vakgebied. Bijna alle mbo-instellingen doen aan de wedstrijden mee. Haas is als partner hoofdsponsor van de wedstrijd CNC frezer. In samenwerking met Landré, de exclusieve dealer van Haas machines in Nederland, levert Haas de machines waarop studenten hun wedstrijdopdrachten kunnen uitvoeren. Daarnaast bieden Haas en Landré de deelnemers trainingen aan waarmee zij hun vakkennis verbreden en zich voorbereiden op de wedstrijden. Vanmaekelbergh: “Om ervoor te zorgen dat de competitie relevant is moet gewerkt worden op dezelfde machines die je in de industrie terugvindt, niet op opleidingsmachines. De komende twee jaren organiseren we de competitie op een van de meest gebruikte CNC machines van Europa. Zo weten de leerlingen dat de skills die zij leren in aanloop naar de competitie, ook na de competitie razend belangrijk zijn.”

Jongeren uitdagen

Ook Erik van der Zwan juicht de samenwerking toe. Van der Zwan: “In een markt waarin krapte ontstaat en innovatie snel gaat, is het steeds lastiger om goed geschoold personeel te vinden. Daarom is samenwerken met vooraanstaande partijen uit het bedrijfsleven alsmaar belangrijker. Het partnerschap met Haas maakt het mogelijk om innovatie relatief snel te kunnen delen met het onderwijs en onze deelnemers met hoogstaande technieken te laten werken. Zeker in de CNC techniek is het bij jongeren soms nog onbekend welke veelzijdige toepassingen deze techniek heeft in de moderne maatschappij. Een mooi voorbeeld daarvan is de toepassing van deze techniek in de Formule 1, waarin Haas natuurlijk ook is vertegenwoordigd.

De finale van de wedstrijd CNC frezer vindt plaats tijdens Skills The Finals. Dit is het grootste beroepenevenement van Nederland, dit jaar op 31 maart en 1 april in Jaarbeurs Utrecht. Kijk voor meer informatie op skillsthefinals.nl.

Noot voor de redactie

Voor meer informatie of interviewverzoeken kunt u contact opnemen met:
Simon Vanmaekelbergh, HTEC Supervisor Haas Automation
Tel. 0032 499 698 182 of svanmaekelbe@haascnc.com

Bart Kranendonk, Communicatiemanager WorldSkills Netherlands,
Tel. 06 47 947 687 of kranendonk@worldskillsnetherlands.nl.

Over Haas

Haas Automation is een van de grootste CNC-machinebouwers van de wereld. Het Amerikaanse bedrijf bouwt elk jaar 15.000 machines in haar fabriek in Oxnard California. Bijna 30% van die machines worden jaarlijks geïnstalleerd in Europa waarvan 70 in Nederland. Haas is ook partner van het technisch onderwijs in Europa. Meer dan 2.000 Haas CNC draai- en freesbanken worden elke dag gebruikt om jongens en meisjes wegwijs te maken in de wereld van metaalbewerking.

Over WorldSkills Netherlands

WorldSkills Netherlands vestigt de aandacht op het belang van vakmanschap en beroepsonderwijs bij jongeren. Dat doet het door het ontwikkelen en organiseren van evenementen en vakwedstrijden voor het vmbo en mbo. Bovendien verzorgt WorldSkills Netherlands de Nederlandse deelname aan EuroSkills en WorldSkills, respectievelijk het EK en WK voor beroepen. WorldSkills Netherlands wordt ondersteund door het ministerie van OCW en vele partners uit het beroepsonderwijs en bedrijfsleven. Op 31 maart en 1 april 2022 vindt in Utrecht het tweedaagse beroepenevenement Skills The Finals plaats. Meer informatie: worldskillsnetherlands.nl.

 

Connect:

Laatste nieuws

Vacature Relatie- en Sponsormanager

Jongeren inspireren en motiveren voor beroepsonderwijs en vakmanschap; dat staat centraal bij alles wat we doen! Bij WorldSkills Netherlands werken we er hard aan om vmbo-scholieren en mbo-studenten bewust te maken van hun unieke talenten, kansen en mogelijkheden. We...

Best of Excellence Award 2024 genomineerden

Nog meer goed nieuws voor 10 Skills Heroes goudenmedaillewinnaars! Op maandag 13 mei 2024 reikt WorldSkills Netherlands de Best of Excellence Award uit tijdens het Dit is mbo Ambassadeursgala 2024. De tien Skills Heroes-kampioenen met de hoogste scores in hun...

Videos

Nieuwsbrief