Ministers Dijkgraaf en Wiersma te gast bij Skills The Finals

28 februari 2022 | Persberichten

Op donderdag 31 maart en vrijdag 1 april strijden ruim 700 vmbo-leerlingen en mbo-studenten uit heel het land om het Nederlands Kampioenschap in hun vakgebied. Dit doen zij tijdens Skills The Finals, het jaarlijkse finale-evenement dat dit keer plaatsvindt in de Jaarbeurs in Utrecht. Duizenden bezoekers komen de finalisten aanmoedigen. Robbert Dijkgraaf, minister van OCW en Dennis Wiersma, minister voor basis- en voortgezet onderwijs, bezoeken het evenement ook in het kader van hun kennismaking met het beroepsonderwijs en de thematieken die daar spelen. Daarbij gaan zij in gesprek met betrokkenen uit het vmbo en mbo.

Promotie van beroepsonderwijs is een urgentie  

Aandacht voor jonge vakmensen verdient een groter podium. De urgentie van het beroepsonderwijs neemt alsmaar toe. “Met krapte op de arbeidsmarkt in een groeiend aantal sectoren, ambitieuze plannen in steeds meer branches en stevige overheidsambities, zit het kapitaal van de Nederlandse arbeidsmarkt binnen het beroepsonderwijs,” aldus Erik van der Zwan, directeur van organisator WorldSkills Netherlands. Dit evenement staat dan ook in het teken van de ontwikkeling en trots van jong vaktalent, dat zich in een jaarcyclus kwalificeert voor deze finale. Steeds meer scholen zijn betrokken bij het programma waarbij 150 vmbo-scholen en alle mbo-instellingen in Nederland studenten afvaardigen. Ook vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven en sociale partners zijn goed vertegenwoordigd en ondersteunen dit initiatief dat gepaard gaat met een symposium (FNV, MKB-Nederland, VNO-NCW).

Vakwedstrijden

Skills Talents en Skills Heroes zijn de jaarlijkse vakwedstrijden voor respectievelijk het vmbo en het mbo. Binnen de projecten strijden leerlingen en studenten uit heel Nederland in voorronden en regionale kwalificatiewedstrijden voor een plek in één van de 60 finalewedstrijden. Jaarlijks trekt Skills The Finals, dat gratis te bezoeken is, duizenden bezoekers die de beroepen in actie zien en een loopbaanoriëntatie en begeleidingsprogramma (LOB-programma) kunnen volgen. Daarbij kunnen leerlingen onder andere deelnemen aan meer dan 50 doe-activiteiten.

Een jaar overgeslagen

Erik van der Zwan is blij dat Skills The Finals weer groots neergezet kan worden. “Bijna twee jaar thuiszitten heeft de mentale weerbaarheid van jongeren danig op de proef gesteld. Nu kunnen wij weer op een positieve manier de aandacht vestigen op het beroepsonderwijs. Het evenement biedt leerlingen en studenten, maar ook docenten en bezoekers een onvergetelijke en leerzame ervaring. Het bezoek van Robbert Dijkgraaf en Dennis Wiersma draagt hier natuurlijk ook aan bij. Dit jaar is er een unieke samenwerking met alle vijf de Utrechtse mbo-instellingen; een noodzakelijk en gezamenlijk streven om lokaal en nationaal aandacht te vragen voor het beroepsonderwijs.”

Noot voor  de redactie:

Voor meer informatie of interviewverzoeken kunt u contact opnemen met:

Bart Kranendonk, communicatiemanager WorldSkills Netherlands,
tel. 06 47 947 687 of kranendonk@worldskillsnetherlands.nl.

De organisatie nodigt pers van harte uit om Skills The Finals te bezoeken. Pers kan het bezoek aanmelden via https://worldskillsnetherlands.nl/over/pers-en-media/.

Over WorldSkills Netherlands

WorldSkills Netherlands vestigt de aandacht op het belang van vakmanschap en beroepsonderwijs bij jongeren. Dat doet het door het ontwikkelen en organiseren van evenementen en vakwedstrijden voor het vmbo en mbo. Bovendien verzorgt WorldSkills Netherlands de Nederlandse deelname aan EuroSkills en WorldSkills, respectievelijk het EK en WK voor beroepen. WorldSkills Netherlands wordt ondersteund door het ministerie van OCW en vele partners uit het beroepsonderwijs en bedrijfsleven. Op 31 maart en 1 april 2022 vindt in Utrecht het tweedaagse beroepenevenement Skills The Finals plaats. Deze editie wordt georganiseerd in nauwe samenwerking met de Utrechtse scholen ROC Midden Nederland, MBO Utrecht, Grafisch Lyceum Utrecht, Nimeto en Yuverta.

Kijk voor meer informatie op onze website www.worldskillsnetherlands.nl.

Connect:

Laatste nieuws

Gouden entree!

Het Albeda college is twee gouden kampioenen rijker! Isabel Riveros Ortellado en Lleili Aquino Alcantara behaalden de eerste plaats met hun deelname aan de Skills Heroes Entreewedstrijd Horeca. De twee finalisten kunnen het eigenlijk nog steeds niet geloven. Isabel,...

Nederland niet naar WorldSkills Shanghai in oktober 2022

Met Skills The Finals 2022 nog vers in het geheugen heeft WorldSkills Netherlands besloten om niet af te reizen naar WorldSkills Shanghai 2022. De veiligheid en het welzijn van deelnemers staan altijd voorop en op dit moment zien het bestuur en de directie teveel...

Genomineerden Best of excellence award

Tijdens Skills The Finals hebben honderden studenten gestreden om de titel beste vakman / vakvrouw van Nederland. In meer dan 60 wedstrijdrichtingen hebben zij hun uiterste best gedaan om bij de beste van Nederland te mogen horen. Naast het winnen van...

Skills-kampioenen aangemoedigd door ministers Dijkgraaf en Wiersma

Het vmbo is 20 Nederlands Kampioenen rijker. Tijdens Skills The Finals op donderdag 31 maart in de Jaarbeurs streden 142 finalisten in teams om de beste te worden in hun vakgebied. In aanloop naar de finales van Skills Talents, het project voor het voor het vmbo deden...

Videos

Nieuwsbrief