Internationaal goud, zilver en brons voor mbo-vakkampioenen

17 november 2022 | Persberichten

Een viertal Nederlandse mbo-vakkampioenen is internationaal in de prijzen gevallen. Bij de Belgische kampioenschappen Startech’s Days, van 12 tot en met 17 november in Ciney, wonnen alle vier de Nederlandse deelnemers een medaille. Luc de Wit, Nederlands kampioen Applicatie- en mediaontwikkelaar werd eerste en nam een gouden medaille mee naar huis. Matthijs Oosters, Nederlands kampioen CAD-tekenaar en Nederlands kampioen Kapper Huseen Alshikh-Khaled wonnen het zilver. Brons was er voor Nederlands kampioen Autotechnicus Mitch van der Heijden.

Team Netherlands
Samen met 17 andere Nederlandse vakkampioenen maken Luc, Matthijs, Huseen en Mitch deel uit van Team Netherlands. Dit is het team van nationale mbo-kampioenen dat Nederland vertegenwoordigt tijdens internationale vakwedstrijden. Omdat WorldSkills Shanghai 2022 in verband met Covid-19 geannuleerd is, heeft WorldSkills Netherlands met een aantal Europese partners een internationaal programma voor Team Netherlands ontwikkeld. De Nederlandse deelnemers nemen deel aan wedstrijden in heel Europa.

Waardevolle samenwerking
Gouden medaillewinnaar Luc de Wit reageerde verheugd op zijn deelname en prestaties in Ciney. “Ik wist dat ik een kans had om te winnen, maar was na de tweede dag wat onzeker over mijn prestaties. Op dag drie liep het goed en kreeg ik weer vertrouwen in een goed resultaat. Dat ik heb gewonnen maakt mij blij en trots. Ook kijk ik positief terug op de samenwerking met de andere deelnemers. Dit maakte de ervaring nog interessanter en waardevoller.” Erik van der Zwan, algemeen directeur van WorldSkills Netherlands, onderstreept de waarde van het ontmoeten van en samenwerken met internationale deelnemers. “Na de nationale kampioenschappen zie je deelnemers bij vakwedstrijden in het buitenland verder groeien. Inhoudelijk, omdat zij op internationaal niveau werken aan hun vakmanschap en op sociaal vlak, want vaak levert de gemeenschappelijke ervaring vriendschappen voor het leven op. Ook met het oog op hun professionele toekomst is het opbouwen van een internationaal (kennis)netwerk ontzettend waardevol.”

Programma
Op zondag 20 november reist een viertal Nederlandse vakkampioenen af naar Polen. Tijdens Skills Poland, van 22 tot en met 25 november in Gdansk, gaan Sam Strijbis, Nederlands kampioen Sanitaire- en verwarmingstechnicus, Koen van Ast, Nederlands kampioen Meubelmaker, Julius Tromp, Nederlands kampioen Kok en Bente van Meurs, Nederlands kampioen Bloembinder, de strijd aan met deelnemers uit heel Europa. De afsluitende wedstrijd voor Team Netherlands vindt op 26 en 27 november plaats in het Oostenrijkse Salzburg. Ruben Boorsma, Nederlands kampioen Metselaar, en Boaz Poppelier, Nederlands kampioen Elektrotechnicus gebouwen, gaan hier tijdens de WorldSkills Global Challenge de strijd aan om het goud.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
Voor meer informatie en/of een interview met één van de deelnemers, kunt u contact opnemen met Bart Kranendonk, Communicatiemanager: e-mail: kranendonk@worldskillsnetherlands.nl, tel: 06 47 947 687.
Indien gewenst brengen wij u ook graag in contact met de school of werkgever van de deelnemer.

Meer informatie over Team Netherlands vindt u op onze website:
https://worldskillsnetherlands.nl/teamnl/

Hoge resolutie beeldmateriaal is te vinden op:
https://fotobank.worldskillsnetherlands.nl/WorldSkills/2022 en https://fotobank.worldskillsnetherlands.nl/WorldSkills/2022/Startechs-Days

Over WorldSkills Netherlands
Nederland kan niet zonder goede vakmensen. Daarom promoot WorldSkills Netherlands met vakwedstrijden het belang van vakmanschap en beroepsonderwijs in Nederland. Dat doet zij door het ontwikkelen en organiseren van diverse evenementen en (v)mbo vakwedstrijden. WorldSkills Netherlands wordt ondersteund door het ministerie van OCW en vele partners uit het beroepsonderwijs en bedrijfsleven. Binnen het label ‘Dit is mbo’ werkt WorldSkills Netherlands voor de promotie van beroepsonderwijs ook samen met de MBO Raad en SBB.

Connect:

Laatste nieuws

Best of Excellence Award 2024 genomineerden

Nog meer goed nieuws voor 10 Skills Heroes goudenmedaillewinnaars! Op maandag 13 mei 2024 reikt WorldSkills Netherlands de Best of Excellence Award uit tijdens het Dit is mbo Ambassadeursgala 2024. De tien Skills Heroes-kampioenen met de hoogste scores in hun...

René Smit, winnaar van de Ir. W. Maas Geesteranusprijs 2024

In 2024 heeft de jury van het Ir. W. Maas Geesteranus Fonds besloten de prijs uit te reiken aan praktijkinstructeur René Smit van het Kempenhorst College in Oirschot. De winnaar is daarmee benoemd tot de meest inspirerende VMBO docent / praktijkinstructeur in het...

Skills The Finals 2024: 73 mbo kampioenen

Nederland heeft er 73 nieuwe vakkampioenen bij! Tijdens Skills The Finals streden ruim 600 mbo-studenten om de beste te zijn in hun vakgebied. Vanavond werden de medailles uitgereikt op het immense podium in de Brabanthallen, met ruim 4.000 bezoekers in de zaal....

Videos

Nieuwsbrief