38 Nederlandse vakkampioenen gehuldigd in RAI Amsterdam

23 maart 2019 | Persberichten

Ontknoping nationale finale mbo-vakwedstrijden Skills Heroes

Nederland is 38 jonge vakkampioenen rijker. 310 mbo studenten lieten hun beste vakwerk zien tijdens Skills The Finals, de nationale kampioenschappen van Skills Heroes, die van 20 tot en met 22 maart in RAI Amsterdam plaatsvonden. Tijdens de prijsuitreiking was minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven een van de prijsuitreikersSkills Heroes zijn mbo-vakwedstrijden, variërend van apothekersassistent en elektrotechnicus gebouwen tot fotograaf en patissier. Deze vakwedstrijden geven aanstormend vaktalent een podium en weten beroepsonderwijs naar een hoger niveau te tillen.

Nationaal kampioen apotheekassistent, Sanaz Ahmadi, MBO Amersfoort: “ik ben dolgelukkig dat ik gewonnen heb. Goud en ook nog een baan bij een apotheek als prijs. Een kwestie van veel oefenen en goed de opdrachten lezen en uitvoeren heeft mij dit met vakwedstrijden opgeleverd.” Bij de wedstrijd elektrotechnicus gebouwen sleepte Jasper Olthuis, Deltion College de gouden medaille in de wacht. “Ik ben veel zelfstandiger geworden. Ook ben ik mij ervan bewust dat ik meer technisch inzicht gekregen heb en dat luisteren naar je trainers en docenten zó belangrijk is. Zij hebben mij met tips gesteund, want in je eentje red je het niet.”

Trots op mbo
“Studenten van nu hebben meer prikkels en uitdaging nodig”, zegt de leraar van het jaar Dirk Megens. “Vakwedstrijden bieden mbo’ers een extra uitdaging in het onderwijs. Het is dan ook erg goed dat deze onderdeel zijn van het lesprogramma. Tijdens de finales heb ik zelf gezien met welke motivatie en gedrevenheid al die finalisten bezig zijn met het beste uit zichzelf te halen. Deelnemen aan vakwedstrijden geeft ook een enorme boost aan het mbo en maakt iedereen trots. Dat is positief”. De 464 finalisten komen van 48 verschillende mbo-scholen uit heel Nederland. Naast de finalewedstrijden in de RAI werden de afgelopen weken 17 finales op 10 verschillende locaties in Nederland gehouden.

WK 2019 Kazan
Skills Heroes geeft de Nederlandse kampioenen een impuls in hun talentontwikkeling. “Ik neem hier zo veel uit mee: meer focus en zelfvertrouwen.”, zegt Bas Klarenbeek, ROC Horizon College.  Een aantal Skills-kampioenen kwalificeert zich voor deelname aan WorldSkills, het WK voor beroepen dat van 22 tot en met 27 augustus plaatsvindt in Kazan, Rusland. Op vrijdag 12 april wordt de samenstelling van Skills Team Nederland bekendgemaakt. Zo’n 1500 jongeren tot 25 jaar nemen het op tegen vakgenoten uit 60 landen.

Skills The Finals 2020
De volgende nationale kampioenschappen voor beroepen vinden plaats van 4 tot en met 6 maart 2020 in Leeuwarden, Friesland. Skills The Finals zal daar de landelijke finales houden voor vmbo en mbo en een LOB-programma organiseren. Daarbij wordt samengewerkt met plaatselijke mbo-instellingen en partners.

WorldSkills Netherlands
Skills The Finals 2019 is onderdeel van een gezamenlijke promotie van het beroepsonderwijs onder de noemer ‘dit is mbo’. WorldSkills Netherlands werkt daarbij nauw samen met partners uit overheid, onderwijs en bedrijfsleven zoals het Ministerie van OCW, MBO Raad, VO Raad, SBB, ROC van Amsterdam, Gemeente Amsterdam, Fonds 21, Expertisepunt LOB en een groot aantal sponsoren.

“Het feit dat zoveel scholen en studenten deelnemen aan onze vakwedstrijden, tot deze finales doordringen en daarbij gesteund worden door het bedrijfsleven, toont aan dat dit een waardevol instrument is. Jonge mensen worden uitgedaagd en zo mooi op weg geholpen naar een succesvolle, professionele loopbaan. Hier op Skills The Finals loopt zoveel top- en vaktalent rond, talent die de Nederlandse arbeidsmarkt broodnodig heeft.”, aldus Jos de Goey, directeur WorldSkills Netherlands.

Naast Skills Heroes organiseert WorldSkills Netherlands vakwedstrijden voor het vmbo (Skills Talents) en begeleidt het Skills Team Nederland naar EuroSkills en WorldSkills, de Europese en wereldkampioenschappen voor beroepen.

Alle winnaars zijn hier te vinden:  https://skillsthefinals.nl/uitslagen/uitslagen-skills-heroes/

_________________________________________________________________________________

Noot voor de redactie

Voor meer informatie of interviewverzoeken kunt u contact opnemen met: Twan Stemkens, Beleidsadviseur strategie en communicatie, 06-51104566 of stemkens@worldskillsnetherlands.nl of Marc Fonhof, communicatieadviseur, 0172-211120 of fonhof@worldskillsnetherlands

Meer informatie over het event Skills The Finals vindt u op www.skillsthefinals.nl worldskillsnetherlands.nl.
Wilt u meer weten over WorldSkills 2019, bekijk dan: https://www.youtube.com/watch?v=uU75XaFD6wU

Foto’s in hoge resolutie zijn te vinden op: https://fotobank.worldskillsnetherlands.nl/Skills-The-Finals-2019

Skills Heroes is een van de activiteiten van WorldSkills Netherlands, klik hier voor een compleet overzicht van alle events. U kunt gedurende het jaar bovendien bij deze stichting terecht voor informatie over vakwedstrijden, vakmanschap en andere actualiteiten betreffende talentontwikkeling in het (v)mbo.

Connect:

Laatste nieuws

Host locaties kwalificatiewedstrijden bekend!

De kwalificatiewedstrijden van Skills Talents vinden aankomend jaar plaats op acht prachtige locaties in Nederland! Goed nieuws, vijf van deze host locaties zijn al bekend. Afhankelijk van de indeling gaan jouw leerlingen misschien wel strijden tijdens een...

Aankondiging Skills The Finals 2022

Het jaarlijkse NK voor beroepen Skills The Finals vindt op 31 maart en 1 april 2022 plaats in Utrecht. Tijdens dit tweedaagse finale-evenement in de Jaarbeurs strijden honderden vmbo-leerlingen en mbo-studenten om de prestigieuze titel Nederlands Kampioen in hun...

Horeca voorronden bij MBO Amersfoort

*Deze foto is gemaakt vóór corona. Fabienne Bakker, promoteam-lid van WorldSkills Netherlands, bezocht afgelopen week een trainingsdag voor de horeca opleidingen, georganiseerd door MBO Amersfoort. Fabienne mocht deze dag een workshop geven aan studenten en sprak...

Team Netherlands wint de Berg Award tijdens het Ambassadeursgala 2021!

Tijdens het Ambassadeursgala is de WSNL Berg Award uitgereikt aan ALLE leden van Team Netherlands. Team Netherlands heeft ontzettend veel flexibiliteit en doorzettingsvermogen laten zien en zijn als professionele vakmannen en -vrouwen omgegaan met de teleurstelling...

Videos

Nieuwsbrief