Werkend leren in de praktijk

6 oktober 2020 | Nieuws, Skills Heroes, Team NL

Studenten die meedoen aan Skills Heroes vakwedstrijden hebben het in zich om net dat beetje extra te geven. Zij staan open voor talentontwikkeling en willen het beste uit zichzelf halen. Mooie eigenschappen die vallen binnen de zogenaamde 21 eeuwse vaardigheden.

Skills Heroes deelnemers hebben een streepje voor op hun studiegenoten. Zij laten zien dat zij zich graag ontwikkelen en willen goed zijn en blijven in hun vak. Het bedrijfsleven ziet dit ook en biedt deze studenten graag een werkplek. Na school stopt het leren niet. ‘Werkplekleren’ is aan een opmars bezig. Vanuit de organisatiecultuur wordt werkplekleren op steeds meer werkvloeren toegepast.

Technisch Skills Heroes kampioen Daan Hooglugt (tegelzetter) bereidt zich momenteel voor op deelname aan EuroSkills Graz in januari 2021. Dit doet hij samen met zijn school en leerbedrijf. Hoe ziet deze voorbereiding eruit? En hoe past dit binnen de leercultuur van de werkgever? Wij spraken  zijn werkgever Loomans B.V. en vroegen ernaar.

Loomans B.V. doet aan werkend leren in de praktijk. Wat houdt dit precies in?
Robert Hurkmans, werkgever van Daan Hooglugt: “Loomans werkt enkel met gecertificeerde tegelzetters die veelal intern worden opgeleid. Wij staan te boek als erkend leerbedrijf bij Bouw Infra mensen. Dit is een opleidingscentrum dat jonge mensen binnen uiteenlopende vakgebieden klaarstoomt via een sterk op de praktijk gerichte opleiding. Daarbij krijgen zij een werkgarantie voor de duur van de opleiding.

Jullie leiden vakmensen op. Zo ook tegelkampioen Daan Hooglugt. Hoe belangrijk is het werkplekleren bij Loomans?
Robert: “Als gecertificeerd leerbedrijf vinden wij het opleiden van jonge talenten heel belangrijk. Mede omdat de aanwas van nieuwe tegelzetters niet vanzelfsprekend is. Wij vinden het belangrijk om het maximale uit jonge tegelzetters te halen. Zowel op persoonlijke Skills als werkinhoudelijk. Dat Daan deelneemt aan de Skills vakwedstrijden past hier prima bij.

In de praktijk betekent werkend leren dat studenten standaard op pad gaan met een vakbekwame leermeester waarvan zij het vak leren. Zo ontdekken zij alle facetten van het werk als tegelzetter en ervaren zij hoe divers en uitdagend het werk kan zijn. Wij bereiden jonge vaktalenten op deze manier voor op de toekomst!”

“Leren op de werkplek is dus goed vertegenwoordigd in de leercultuur bij Loomans. Tegelzetten leer je in de praktijk, niet vanuit boeken. Loomans zoekt actief de samenwerking met mbo-instellingen om het vak tegelzetter te promoten en om praktijkleren aan te bieden. Hierbij is het uiteraard van belang om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen binnen het vakgebied.”

Hoe blijft Loomans op de hoogte van de laatste ontwikkelingen?
“Ieder jaar bezoeken we de internationale keramiekbeurs in Bologna. Hier is een speciaal gedeelte ingericht op het technische aspect van ons tegelzettersvak”. Aldus Robert. Hier zien we wat de laatste ontwikkelingen in het vakgebied zijn. “Daarnaast zijn we actief lid van de Bond voor Aannemers in Tegelwerken BOVATIN en spreken we elke dag met vakmensen en specialisten uit het vak waardoor we constant in ontwikkeling blijven.”

Daan heeft vorig jaar al meegedaan aan de internationale competitie. In augustus 2019 kwam hij uit voor Nederland tijdens WorldSKills Kazan, Rusland. Op de vraag hoe hij vooruitkijkt naar zijn deelname aan EuroSkills Graz antwoordt Daan: “Ik hoop een mooie tijd te beleven en natuurlijk beter te worden in mijn vak.”

Hoe bereiden jullie Daan voor op zijn deelname aan EuroSkills?
Robert reageert trots: “Vanuit Loomans geven we Daan alle ruimte om te trainen voor zijn deelname aan EuroSkills. Waar mogelijk geven we hem tips en tricks om een zo mooi mogelijke prestatie te gaan leveren. Support vanuit ons als bedrijf en collega’s staat daarbij voorop. We zijn sowieso trots op Daan na alles wat hij al heeft neergezet en wij geloven dat hij altijd het maximale eruit zal halen, zo ook dit keer!”

Welke tip geven jullie Daan mee? Daan: blijf jezelf en geniet er maximaal van!
Daan vertegenwoordigt Nederland in het vakgebied tegelzetten tijdens de Europese vak-kampioenschappen in Oostenrijk, Graz van 6 tot 10 januari 2021. Meer weten over Daan en EuroSkills? Ga naar https://worldskillsnetherlands.nl/teamnl/.

Connect:

Laatste nieuws

Liveblog: Hotelreceptioniste Danell in Trieste

Binnen het internationale programma van Team Netherlands 2022 doen studenten unieke ervaringen op, maken zij kennis met studenten uit andere Europese landen en kunnen zij hun krachten meten op een internationaal podium. Hotelreceptioniste Danell Meier van ROC van...

Skills The Finals 2023 in Amsterdam

Het jaarlijkse NK voor vakwedstrijden in het (v)mbo, Skills The Finals, vindt op donderdag 23 en vrijdag 24 maart 2023 plaats in Amsterdam. Tijdens dit tweedaagse finale-evenement in de RAI strijden honderden vmbo-leerlingen en mbo-studenten om de prestigieuze titel...

Huseen Alshikh Khaled won Skills Heroes wedstrijd kapper

Huseen Alshikh Khaled (26) won de Skills Heroes finale. Daardoor heeft hij een plek in Team Netherlands 2022 weten te bemachtigen. Huseen kwam 7 jaar geleden vanuit Syrië naar Nederland. Deze ambitieuze kapper zit in het laatste jaar van ROC Friese Poort en vertelt...

Gdańsk organiseert EuroSkills 2023

Polen is gekozen om gastheer te zijn van de achtste EuroSkills competitie in 2023. WorldSkills Europe-leden stemden unaniem voor het bod op de Algemene ledenvergadering van 2022. Teija Ripattila, voorzitter van de raad van bestuur van WorldSkills Europe, zei:...

Videos

Nieuwsbrief