Werkend leren in de praktijk

6 oktober 2020 | Nieuws, Skills Heroes, Team NL

Studenten die meedoen aan Skills Heroes vakwedstrijden hebben het in zich om net dat beetje extra te geven. Zij staan open voor talentontwikkeling en willen het beste uit zichzelf halen. Mooie eigenschappen die vallen binnen de zogenaamde 21 eeuwse vaardigheden.

Skills Heroes deelnemers hebben een streepje voor op hun studiegenoten. Zij laten zien dat zij zich graag ontwikkelen en willen goed zijn en blijven in hun vak. Het bedrijfsleven ziet dit ook en biedt deze studenten graag een werkplek. Na school stopt het leren niet. ‘Werkplekleren’ is aan een opmars bezig. Vanuit de organisatiecultuur wordt werkplekleren op steeds meer werkvloeren toegepast.

Technisch Skills Heroes kampioen Daan Hooglugt (tegelzetter) bereidt zich momenteel voor op deelname aan EuroSkills Graz in januari 2021. Dit doet hij samen met zijn school en leerbedrijf. Hoe ziet deze voorbereiding eruit? En hoe past dit binnen de leercultuur van de werkgever? Wij spraken  zijn werkgever Loomans B.V. en vroegen ernaar.

Loomans B.V. doet aan werkend leren in de praktijk. Wat houdt dit precies in?
Robert Hurkmans, werkgever van Daan Hooglugt: “Loomans werkt enkel met gecertificeerde tegelzetters die veelal intern worden opgeleid. Wij staan te boek als erkend leerbedrijf bij Bouw Infra mensen. Dit is een opleidingscentrum dat jonge mensen binnen uiteenlopende vakgebieden klaarstoomt via een sterk op de praktijk gerichte opleiding. Daarbij krijgen zij een werkgarantie voor de duur van de opleiding.

Jullie leiden vakmensen op. Zo ook tegelkampioen Daan Hooglugt. Hoe belangrijk is het werkplekleren bij Loomans?
Robert: “Als gecertificeerd leerbedrijf vinden wij het opleiden van jonge talenten heel belangrijk. Mede omdat de aanwas van nieuwe tegelzetters niet vanzelfsprekend is. Wij vinden het belangrijk om het maximale uit jonge tegelzetters te halen. Zowel op persoonlijke Skills als werkinhoudelijk. Dat Daan deelneemt aan de Skills vakwedstrijden past hier prima bij.

In de praktijk betekent werkend leren dat studenten standaard op pad gaan met een vakbekwame leermeester waarvan zij het vak leren. Zo ontdekken zij alle facetten van het werk als tegelzetter en ervaren zij hoe divers en uitdagend het werk kan zijn. Wij bereiden jonge vaktalenten op deze manier voor op de toekomst!”

“Leren op de werkplek is dus goed vertegenwoordigd in de leercultuur bij Loomans. Tegelzetten leer je in de praktijk, niet vanuit boeken. Loomans zoekt actief de samenwerking met mbo-instellingen om het vak tegelzetter te promoten en om praktijkleren aan te bieden. Hierbij is het uiteraard van belang om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen binnen het vakgebied.”

Hoe blijft Loomans op de hoogte van de laatste ontwikkelingen?
“Ieder jaar bezoeken we de internationale keramiekbeurs in Bologna. Hier is een speciaal gedeelte ingericht op het technische aspect van ons tegelzettersvak”. Aldus Robert. Hier zien we wat de laatste ontwikkelingen in het vakgebied zijn. “Daarnaast zijn we actief lid van de Bond voor Aannemers in Tegelwerken BOVATIN en spreken we elke dag met vakmensen en specialisten uit het vak waardoor we constant in ontwikkeling blijven.”

Daan heeft vorig jaar al meegedaan aan de internationale competitie. In augustus 2019 kwam hij uit voor Nederland tijdens WorldSKills Kazan, Rusland. Op de vraag hoe hij vooruitkijkt naar zijn deelname aan EuroSkills Graz antwoordt Daan: “Ik hoop een mooie tijd te beleven en natuurlijk beter te worden in mijn vak.”

Hoe bereiden jullie Daan voor op zijn deelname aan EuroSkills?
Robert reageert trots: “Vanuit Loomans geven we Daan alle ruimte om te trainen voor zijn deelname aan EuroSkills. Waar mogelijk geven we hem tips en tricks om een zo mooi mogelijke prestatie te gaan leveren. Support vanuit ons als bedrijf en collega’s staat daarbij voorop. We zijn sowieso trots op Daan na alles wat hij al heeft neergezet en wij geloven dat hij altijd het maximale eruit zal halen, zo ook dit keer!”

Welke tip geven jullie Daan mee? Daan: blijf jezelf en geniet er maximaal van!
Daan vertegenwoordigt Nederland in het vakgebied tegelzetten tijdens de Europese vak-kampioenschappen in Oostenrijk, Graz van 6 tot 10 januari 2021. Meer weten over Daan en EuroSkills? Ga naar https://worldskillsnetherlands.nl/teamnl/.

Connect:

Laatste nieuws

Mbo’ers stylen bewindslieden en Kamerleden op Prinsjesdag

Demissionaire ministers Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) en Mariëlle Paul (Primair en Voortgezet Onderwijs) zijn Prinsjesdag gestart met een bezoek aan salon Aveda The Hague. Hier stond een team van 17 mbo-studenten gereed om het haar en de make-up...

Mbo’ers stylen bewindslieden en Tweede Kamerleden op Prinsjesdag

Het haar en de visagie van de demissionaire bewindslieden Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap), Mariëlle Paul (Primair en Voortgezet Onderwijs) en Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) worden op Prinsjesdag 2023 verzorgd door mbo-studenten....

Internationaal goud en twee keer brons voor mbo-vakkampioenen

Team Netherlands heeft tijdens EuroSkills 2023 in Gdańsk drie Europese titels plus 9 medailles voor excellente prestatie veroverd. Lasser Bart Willems (ROC Nijmegen) nam het goud mee naar huis, samen met de ‘Best of Nation’ medaille als hoogst scorende Nederlandse...

Of Damon wint? De tijd zal het leren!

De wedstrijdvloer is open voor bezoekers. Daarnaast worden alle handelingen zorgvuldig gemonitord door vakexperts die de prestatie beoordelen. Dat kan Damon niet afleiden. Hij keert in zijn ‘eigen bubbel’ en focust zich enkel op zichzelf. Wat dat voor zijn supporters...

Miryanne – van gastvrouw naar kok

Voor Miryanne is EuroSkills niet haar eerste internationale vakwedstrijd. Vier jaar geleden heeft ze deelgenomen als gastvrouw en nu staat ze te strijden om de titel als kok. Op misschien de lekkerst ruikende wedstrijdvloer van EuroSkills bereidt ze talloze gerechten....

Videos

Nieuwsbrief