Werken in de techniek: lekker bezig zijn én je hoofd gebruiken

16 maart 2023 | Nieuws

Natuurlijk kun je op papier uitleggen wat het waterzijdig inregelen van een cv-installatie inhoudt”, vertelt Hans Haring van Wij Techniek. “Maar het live zien en zo kennismaken met onze branche, dat is veel gaver. Daarom zijn de vakwedstrijden van WorldSkills Netherlands de perfecte manier om leerlingen te laten ontdekken wat een bepaald beroep inhoudt.” 

Veel nieuwe mensen: best een uitdaging 

Wij Techniek is het ontwikkelingsfonds voor de installatiebranche namens verschillende sociale partners én sponsor van WorldSkills Netherlands. Waarom? Hans legt uit: “Veel oudere monteurs gaan nu met pensioen, we leven in een tijd van de energietransitie en verduurzaming en de branche groeit. Dat vraagt om veel nieuwe mensen en dat is best een uitdaging. Daarom leveren we graag een bijdrage aan de vakwedstrijden van WorldSkills Netherlands. Zo zorgen we ervoor dat de voorrondes op aantrekkelijke locaties bij (opleidings)bedrijven plaats kunnen vinden. En natuurlijk moeten de opdrachten aansluiten bij de installatietechniek van nu. Daarom denkt iemand uit ons netwerk mee over de inhoud van de opdrachten, zodat die leuk en uitdagend zijn.” 

 Een topteam 

Marciano en Maura van CSG Reggesteyn zijn laatstejaars vmbo-leerlingen in de richting Produceren, Installeren en Energie (PIE). Samen vormen zij een Skills Talents-team. In de race naar de finale lieten ze al verschillende andere teams achter zich. Marciano: “We kennen elkaar al vier jaar, onze samenwerking is heel goed.” Dat vindt ook Maura, die meedoet voor de ervaring én omdat ze wedstrijden sowieso erg leuk vindt. Hans: “Dat competitie-element is ook echt uniek aan de Skills-wedstrijden. En je ziet gewoon de trots bij iedereen. Bij de deelnemers en de winnaars, maar ook bij de scholen en de bedrijven.” 

Klaar voor de finaleopdracht 

Eind maart moeten de finalisten in de RAI binnen vijf uur een praktijkopdracht uitvoeren, samen met zeven andere teams. Marciano: “Ik verwacht niet dat het moeilijk is, maar wel veel werk.” Wat hun strategie is? Maura: “Als iets niet lukt, is het slim om even wat anders te gaan doen. Niet boos worden, maar het wat later gewoon opnieuw proberen.” Marciano vult aan: “En niet te lang discussiëren. We hebben goed geoefend met zelfbedachte opdrachten, dus we zijn er klaar voor!” 

 Techniek is voor iedereen 

“Je hebt mensen die zowel denker zijn, als doener”, vertelt Hans. “De wedstrijden laten zien dat je lekker bezig kunt zijn, maar ook je hoofd moet gebruiken”. Ook Maura vindt het leuke van de techniek om met haar handen bezig te zijn. Ze koos voor de opleiding omdat ze later het bedrijf van haar vader wil overnemen. Als een van de weinige meiden in haar klas is ze blij dat ze voor deze richting heeft gekozen. “Als je twijfelt”, adviseert Maura, “dan zeg ik: doe het wél! Je kunt altijd nog wat anders kiezen.” Hans: “De installatietechniekbranche is er echt voor iedereen, van jong tot oud. Iedereen is welkom!” 

Marciano en Maura staan eind maart in de finale van Skills The Finals. Overweeg jij te kiezen voor installatietechniek? Check dan de website van Wij Techniek 

Connect:

Laatste nieuws

Best of Excellence Award 2024 genomineerden

Nog meer goed nieuws voor 10 Skills Heroes goudenmedaillewinnaars! Op maandag 13 mei 2024 reikt WorldSkills Netherlands de Best of Excellence Award uit tijdens het Dit is mbo Ambassadeursgala 2024. De tien Skills Heroes-kampioenen met de hoogste scores in hun...

Videos

Nieuwsbrief