Vaste partners als sleutel tot succes

7 december 2023 | Blog, Nieuws

WorldSkills Netherlands is al meer dan 60 jaar actief op nationaal en internationaal niveau. De meest succesvolle deelnames, zijn het resultaat geweest van een intensieve samenwerking tussen het onderwijs, bedrijfsleven en WorldSkills Netherlands. De laatste jaren heeft de betrokkenheid vanuit het bedrijfsleven een enorme ontwikkeling doorgemaakt, wat tot uiting komt in de vorm van leermeesters, financiële- en materiële ondersteuning. Erik van der Zwan (Directeur WorldSkills Netherlands) vertelt over de wijze waarop internationale wedstrijden bijdragen aan de promotie van het Nederlandse beroepsonderwijs en hoe het bedrijfsleven in de UK de wedstrijden inzet als benchmark.

Trots op beroepsonderwijs
Vanuit WorldSkills Netherlands wordt al jaren op internationaal niveau geparticipeerd, waarbij Team Netherlands onlangs een positie in de top 10 van Europa heeft geclaimd. Erik vertelt waarom het zo belangrijk is om aan internationale wedstrijden deel te nemen: “Team Netherlands doet hieraan mee, om o.a. de kwaliteit van het Nederlandse onderwijs te meten langs de internationale schaal  en een voorbeeld te zijn voor jongeren die zoeken naar een opleiding. Ook de publieke opinie is voor ons belangrijk; we willen Nederland laten zien hoe mooi het beroepsonderwijs is. Dat zijn de  pijlers waarom Nederland meedoet. Ik zeg vaak, je hebt een Lionel Messi en Femke Bol nodig, om mensen te inspireren om hun talent en passie ruimte te geven. De kracht van een voorbeeldfiguur waarvan je denkt ‘dat wil ik ook’ ‘ik wil goed worden in mijn vak’. Je hebt wedstrijden nodig  om te schitteren. Ongeacht het resultaat goud, zilver, brons, een Medallion for Excellence of de deelnemer die 8e wordt en onvoorstelbaar trots is, dat zijn de verhalen die wij willen vertellen. Dit laat zien hoe mooi het beroepsonderwijs is” aldus Erik.

Winnen is dus niet de enige graadmeter voor succes. Het draait om de ervaring en het leerproces. Voorbeelden hiervan zijn talloze deelnemers waarbij de carrière in een stroomversnelling raakte naar bijvoorbeeld een leidinggevende positie. Deelnemers die op hun beurt jongeren vertellen hoe mooi hun vak is. Zo ook Manon Sprenkeler die mediavormgever/ grafisch vormgever 4e van Europa werd in 2018, een eigen bedrijf is gestart, een boek over haar groei heeft uitgebracht en zelfs lezingen over haar ervaring geeft.

Internationale wedstrijden als meetinstrument
De wedstrijdopdrachten voor EuroSkills worden samengesteld door alle deelnemende landen. Dat betekent dat daar een zekere standaard aan is gekoppeld, die het gemiddelde van Europa representeert. Elk land heeft een eigen onderwijssysteem, waarbij de wedstrijden een meetinstrument kunnen zijn om te zien hoe landen zich tot elkaar verhouden. Momenteel bevinden we ons  met een redelijk korte voorbereidingstijd in de top 10 van Europa. Daaruit kun je afleiden dat het onderwijssysteem dat we in Nederland hebben in de basis heel erg goed is.”

Eén van de onderdelen die Erik benoemt als voorwaarde om aangehaakt te blijven bij de top 10 van Europa is enthousiasme en betrokkenheid. “Er is een gedeelde verantwoordelijkheid vanuit WorldSkills Netherlands, het onderwijs, het ministerie van OC&W en het bedrijfsleven om beroepsonderwijs te promoten, uiteraard allereerst in Nederland. Het huidige arbeidsmarkttekort vraagt om de promotie van verschillende branches en sectoren. Het is van belang dat jongeren binnen een afzienbare tijd met trots kiezen voor beroepsonderwijs. Rolmodellen kunnen een branche of sector een boost geven” vertelt Erik. De inzet is bij de samenwerkingspartners zo intrinsiek gedreven, dat “enthousiasme” dus in de basis staat voor succes.

Bezoek van internationale wedstrijden
Het bedrijfsleven reist steeds vaker mee naar EuroSkills en WorldSkills, om te zien hoe de nieuwe generatie onder internationale druk presteert. Erik vertelt over de ervaring: “Zeker partijen die voor het eerst mee zijn, zijn onder de indruk van de kwaliteit van de wedstrijden. Ze kijken ook naar de technieken die internationaal worden toegepast en gebruiken de internationale standaard als een benchmark. Hoe verhoudt het Nederlands bedrijfsleven zich tot concurrerende landen. Dat is iets wat in Nederland nog in opkomst is, maar heel interessante informatievoorziening kan zijn voor het bedrijfsleven. Ook zijn ze onder de indruk van de omvangrijkheid van het event en de focus die de deelnemers hebben”.

Nieuwe samenwerkingen
Het aantal samenwerkingspartners van WorldSkills Netherlands neemt toe, maar er zijn nog sectoren en branches waarin actief wordt gezocht. “Waar wij behoefte aan hebben zijn nieuwe partners in de zorg. Daar hebben wij weinig ondersteuning vanuit het bedrijfsleven. Het is een gefragmenteerde sector, maar zo belangrijk. Daar zijn we echt hard op zoek. Datzelfde geldt voor ICT”. Over de gehele linie wordt gewerkt met focusgebieden. Dat uit zich o.a. in het focussen op sectoren waar grote arbeidsmarkttekorten zijn. Dat sluit aan bij het hebben van rolmodellen en de boost die dit een sector kan geven. Erik sluit uitnodigend af: “Kortom wij staan altijd open voor bedrijven die dat stapje extra willen zetten. Bedrijven die trots zijn op hun voorbeeldrol in Nederland op het gebeid van kennis en innovatie en dit graag met jonge talenten en toekomstige werknemers willen delen.”

Connect:

Laatste nieuws

Best of Excellence Award 2024 genomineerden

Nog meer goed nieuws voor 10 Skills Heroes goudenmedaillewinnaars! Op maandag 13 mei 2024 reikt WorldSkills Netherlands de Best of Excellence Award uit tijdens het Dit is mbo Ambassadeursgala 2024. De tien Skills Heroes-kampioenen met de hoogste scores in hun...

Videos

Nieuwsbrief