Samen sterk: De synergie tussen onderwijs, bedrijfsleven en teamkracht

30 november 2023 | Team NL

Team Netherlands zette een buitengewone teamprestatie neer tijdens EuroSkills in Gdańsk en werd tijdens het afscheidsevent op 30 november verrast met een speciale onderscheiding: de Team Medal for Excellence. Deze werd in het leven geroepen door Erik van der Zwan (directeur WorldSkills Netherlands) omdat Team Netherlands,  gezamenlijk een excellente prestatie heeft geleverd. Dit is gebaseerd op de puntenscore van alle deelnemers, waarbij het teamgemiddelde zeer hoog is. Erik blikt terug op EuroSkills en hoe onderwijs, bedrijfsleven en de kracht van het team gezamenlijk hebben gezorgd dat Team Netherlands tot de top 10 van Europa behoort.

Samenwerking
Bij de voorbereiding op een internationaal evenement is het de synergie van de samenwerking tussen het onderwijs, bedrijfsleven en WorldSkills Netherlands dat een sterk team maakt, omdat ieder daarin een essentiële rol vervult. Erik legt uit: “WorldSkills Netherlands organiseert trainingsdagen voor o.a. de mentale voorbereiding, teambuilding, is verantwoordelijk voor de algehele begeleiding van de deelnemers en de organisatie van de reis. Het onderwijs heeft een belangrijke taak om de verplichte 220 uur training ter voorbereiding op de wedstrijden te begeleiden. Daarbij zijn vaak de directe docent, maar ook andere afdelingen binnen een school intensief betrokken. Het voorbereidingstraject wordt steeds breder opgepakt, zelfs tot het initiëren van Engelse lessen. Het bedrijfsleven draagt kennis en kunde bij. Zij zijn vaak sneller in staat te innoveren en deze kennis te delen. Waar een docent verantwoordelijk is voor het lesgeven aan een hele klas, kan een bedrijf een begeleider aanstellen en de deelnemer individueel trainen. Daarnaast worden vaak middelen beschikbaar gesteld, waardoor er in de praktijk getraind kan worden op specifieke onderdelen die terugkomen in de internationale opdracht. Eigenlijk zien we dat hoe intensiever het bedrijfsleven betrokken is, hoe beter de deelnemer geëquipeerd is om deel te nemen aan een wedstrijd”.

Teamkracht
Dat er de leden van Team Netherlands een bijzondere ervaring te wachten stond was al snel duidelijk. Vanuit WorldSkills Netherlands worden ter voorbereiding op de Europese Kampioenschappen trainingsweekenden georganiseerd, ten behoeve van o.a. mentale weerbaarheid, omgang met media en groepsvorming. De gedrevenheid en hechte groepsvorming was direct zichtbaar. Erik vertelt: “Dit team wist heel goed waar ze ‘ja’ tegen zeiden. Na het winnen van de Nederlands Kampioenschappen is er een relatief korte voorbereidingsperiode met een vast aantal trainingsuren. En die klik die ze hadden met elkaar, dat zie je niet vaak. Dan zie je dat als iemand er even doorheen zit er gelijk drie anderen klaarstaan om diegene op te vangen. Dat is heel sterk! Dat maakt het ook een team, terwijl iedereen natuurlijk ook een individuele rol heeft. Onderling hielden ze elkaar ook scherp en wisten elkaar te stimuleren”.

Bij de prijsuitreiking viel het team ruim in de prijzen met goud voor Bart Willems (Lassen), brons voor Sybo Martens en Stefan de Roo (team Mechatronica), brons voor Twan Geven en Willem Mateman (team Hovenier), plus 9 medailles voor een excellente prestatie. Hoe Erik zo’n prijsuitreiking beleeft? “Je ziet het enthousiasme als iemand een prijs wint, waarvan je weet dat daar bloed, zweet en tranen aan vooraf is gegaan. Je ziet ook hoe blij anderen voor diegene zijn. Dat is denk ik typerend voor de Nederlandse mbo-student. Het elkaar alles gunnen en de trots op hun eigen vak en prestatie. Immers het krachtenveld in Europa is zeer sterk, dus je moet echt alles geven. Dat komt daar,  in mach 3 tot uiting. En ja, dan zit ik daar met kippenvel. Dat is werkelijk fantastisch om te zien!”.

Vlieguren maken
Vanuit het scholenveld is al jaren een hoge betrokkenheid bij de vakwedstrijden. En het bedrijfsleven vervult een steeds uitgebreidere rol tijdens de voorbereidingen. Dit is zichtbaar in de wedstrijden die tijdens EuroSkills opvielen. Erik licht toe: “De wedstrijden waarin de medailles zijn gewonnen, zie je een zeer sterke invloed vanuit ondersteuning van het bedrijfsleven. Hierbij zie je dat een aantal wedstrijden de afgelopen periode extra hebben geïnvesteerd en getraind. Dat is niet bij alle deelnemers in eremetaal tot uiting gekomen, maar als je kijkt naar bijvoorbeeld Bart: hij liet de competitie heel ver achter zich. Hij had een intensief voorbereidingstraject, wat ondersteund werd door zijn werkgever, zijn school, deels door de techniekbranche en door ons. Hierin zie je dat die gezamenlijke focus een enorm verschil maakt”.

Afscheidsevent
Met het afscheidsevent werd officieel de reis van Team Netherlands, die loopt van Nederlands kampioen worden tot strijden in Europa, op feestelijke wijze afgesloten. Erik blikt een laatste moment terug op dit team: “Los van deze mooie individuele prestaties dit jaar ben ik bovenal trost op hoe het team als geheel heeft weten te presteren. Ondanks de Corona achterstand en de betrekkelijk korte tijd ter voorbereiding, hebben zij de kennis vanuit hun opleiding en werk bijzonder goed benut. Een bovengemiddelde score en een plek 10 in Europa laat de kwaliteit en gedrevenheid zien van onze Nederlandse mbo-studenten” sluit hij trots af.

Connect:

Laatste nieuws

Best of Excellence Award 2024 genomineerden

Nog meer goed nieuws voor 10 Skills Heroes goudenmedaillewinnaars! Op maandag 13 mei 2024 reikt WorldSkills Netherlands de Best of Excellence Award uit tijdens het Dit is mbo Ambassadeursgala 2024. De tien Skills Heroes-kampioenen met de hoogste scores in hun...

Videos

Nieuwsbrief