Nederlands MBO talent schittert op openingsceremonie EuroSkills Gdańsk

7 september 2023 | Persberichten, Team NL

Op dinsdagavond 5 september is de 8ste editie van EuroSkills officieel geopend in Gdańsk, Polen. De 22 mbo-vakkampioenen van Team Netherlands vertegenwoordigen Nederland tijdens het grootste evenement voor beroepsonderwijs in Europa. De openingsceremonie met Olympisch karakter vond plaats in de Polsat Plus Arena in Gdańsk. Delegaties uit 32 landen verzamelden zich voor de traditionele ‘parade of nations’ oftewel de vlaggenparade gevolgd door een openingsshow.

Het EK voor beroepen
Polen is dit jaar gastland voor het 5-daagse Europees Kampioenschap. In de Amberexpo en het omliggende evenemententerrein dat is omgebouwd tot wedstrijdvloer, vinden wedstrijden in 43 vakrichtingen plaats. De openingsceremonie wordt gevolgd door drie dagen vol vakwedstrijden en eindigt met een slotceremonie met prijsuitreiking. Onder de Nederlandse bezoekers bevinden zich o.a. vakspecialisten, supporters en ouders, bestuurders vanuit het onderwijs en een delegatie van Tweede Kamerleden.

Verkennen van de wedstrijdvloer
EuroSkills start met een Familiarisation Day. Hierin wordt ter voorbereiding op de wedstrijden o.a. de wedstrijdvloer verkend en materiaal gesorteerd. Team Netherlands is gefocust en enthousiast, zo vertelt Richard van Asdonck (ROC Midden Nederland): “Ik mag van geluk spreken dat ik mee mag doen met de wedstrijd Automobile Technology tijdens EuroSkills 2023. Ik heb me hierop bijna dagelijks voorbereid, want ik ben praktisch elke dag met mijn vak bezig” aldus de autotechnicus in opleiding. Hij maakt zich nergens druk om en kijkt vooral uit naar de ervaring: “Mensen vragen mij: wat vind je nou het aller moeilijkst? Wat ik heel erg vervelend zou vinden is als ik niet het maximale heb kunnen laten zien. Ik hoop dat mijn concurrentie net zo gepassioneerd is als ik, zodat we er met z’n allen een heel mooi event van kunnen maken.”

Competitie op Europees niveau
Alle EuroSkills deelnemers hebben deelgenomen aan nationale competities en behoren tot de top van hun land. Team Netherlands bestaat  uit Skills Heroes deelnemers die tijdens de nationale finales goud hebben behaald. Om op Europees niveau te mogen strijden, moeten alle deelnemers aantonen dat zij over voldoende technische vaardigheden beschikken en specifieke taken in hun vakgebied beheersen. Voor het succesvol afronden van de wedstrijdopdracht is complexe technische kennis nodig en wordt gewerkt binnen een strikt tijdsbestek.

Meer informatie over Team Netherlands

Connect:

Laatste nieuws

Vacature Relatie- en Sponsormanager

Jongeren inspireren en motiveren voor beroepsonderwijs en vakmanschap; dat staat centraal bij alles wat we doen! Bij WorldSkills Netherlands werken we er hard aan om vmbo-scholieren en mbo-studenten bewust te maken van hun unieke talenten, kansen en mogelijkheden. We...

Best of Excellence Award 2024 genomineerden

Nog meer goed nieuws voor 10 Skills Heroes goudenmedaillewinnaars! Op maandag 13 mei 2024 reikt WorldSkills Netherlands de Best of Excellence Award uit tijdens het Dit is mbo Ambassadeursgala 2024. De tien Skills Heroes-kampioenen met de hoogste scores in hun...

Videos

Nieuwsbrief