Nederland niet naar WorldSkills Shanghai in oktober 2022

21 april 2022 | Team NL

Met Skills The Finals 2022 nog vers in het geheugen heeft WorldSkills Netherlands besloten om niet af te reizen naar WorldSkills Shanghai 2022. De veiligheid en het welzijn van deelnemers staan altijd voorop en op dit moment zien het bestuur en de directie teveel onzekerheden en veiligheidsrisico’s om een jong team studenten naar Shanghai te sturen. Graag geef ik namens het bestuur en de directie een toelichting op dit moeilijke besluit.

EuroSkills en WorldSkills, de Europese- en Wereldkampioenschappen, vinden om het jaar plaats. Team Netherlands neemt het hier op tegen vaktalenten uit Europa of de hele wereld. WorldSkills Netherlands ziet een EK of WK als een totaalbeleving voor deelnemers. Naast het behalen van medailles zijn het sociale aspect, culturele uitwisseling, teamspirit en het vieren van vakmanschap met ouders, begeleiders en stakeholders een belangrijk onderdeel van deelname.

Omdat de Covid-situatie in de regio reden tot zorg is staat de organisatie van Worldkills Shanghai 2022 voor een enorme uitdaging. Het evenement staat gepland voor 12 tot en met 17 oktober. Nu al is vastgesteld dat het protocol met betrekking tot zero Covid tolerantie zorgt voor een streng ‘Bubble tot Bubble-beleid’. Dit beleid is opgelegd door de Chinese autoriteiten en is sterk vergelijkbaar met het beleid dat gold tijdens de Olympische Spelen in februari 2022 in Peking. Het houdt onder andere in dat bezoekers bij WorldSkills niet welkom zijn. De maatregelen houden ook in dat additionele programma’s zijn geschrapt en dat de focus ligt op de doorgang van alleen de wedstrijden. Dat brengt een andere focus met zich mee die niet past bij de totaalbeleving die zo waardevol is bij deelname. Daarnaast hebben we door Covid te maken met een aantal andere grote uitdagingen om naar Shanghai te kunnen afreizen. Denk aan de beschikbaarheid en kosten van vluchten, vaccinatie en visa.

Om tot een gedegen en gedragen besluit te komen heeft WorldSkills Netherlands na Skills The Finals een inventarisatie gedaan onder de potentiële selectie voor Team Netherlands en een aantal andere betrokkenen. Alle meningen, inzichten en uitgangspunten met betrekking tot eventuele deelname aan WorldSkills zijn meegenomen in de besluitvorming. De complexiteit en de impact van de beslissing om wel of niet af te reizen hebben ertoe geleid dat er twee bestuursvergaderingen nodig waren om tot een eindconclusie te komen. Deze was echter unaniem: onder de huidige omstandigheden en onzekerheden wordt het niet verantwoord geacht om jongeren te laten afreizen, hoe spijtig dit ook is. Het risico op de mogelijke negatieve impact van een onverhoopte maar niet uit te sluiten besmetting en op zowel de mentale als fysieke gezondheid van deelnemers en begeleiders is te groot. Het bestuur en de directie zien het als een van hun voornaamste taken om hierin nu verantwoordelijkheid te nemen.

Er zijn ongetwijfeld mensen die zich afvragen waarom deze beslissing nu al is genomen. Daarvoor geldt dat wij kiezen voor duidelijkheid en het wegnemen van onzekerheid. Maar ook voor het tijdig kunnen verkennen van mogelijkheden tot het ontwikkelen en aanbieden van een alternatief programma. Wij hopen hier binnenkort verder over de kunnen informeren.

Heb je vragen over WorldSkills of over het besluit om niet af te reizen naar Shanghai? Neem dan contact met ons op via info@worldskillsnetherlands.nl.

Met vriendelijke groet,

Erik van der Zwan
Algemeen directeur WorldSkills Netherlands

Connect:

Laatste nieuws

Binnen de groenbranche kun je heel veel kanten op

Lekker buiten bezig zijn, met je handen in de aarde. Veelzijdig werk, waarvan je aan het eind van de dag direct resultaat ziet. Wie wil dat nou niet? “De groenbranche staat te springen om mensen!”, vertelt Violette Kout van TRI Groei in Groen. TRI is partner van...

Philadelphia zet finalisten aan het denken over meesterschap

Grijp je in als iemand met een beperking zonder rijbewijs op een brommer wil wegrijden? Of wat als iemand een eigen telefoon wil, maar daar eigenlijk niet mee om kan gaan. Over dit soort kwesties bogen vijf mbo-studenten zich tijdens een speciale masterclass van...

Werken in de techniek: lekker bezig zijn én je hoofd gebruiken

Natuurlijk kun je op papier uitleggen wat het waterzijdig inregelen van een cv-installatie inhoudt”, vertelt Hans Haring van Wij Techniek. “Maar het live zien en zo kennismaken met onze branche, dat is veel gaver. Daarom zijn de vakwedstrijden van WorldSkills...

De Koning komt naar Skills The Finals!

De Koning komt naar Skills The Finals! Wij zijn vereerd dat Zijne Majesteit de Koning naar Skills The Finals komt! 24 maart gaat Koning Willem-Alexander langs bij studenten die meedoen aan de wedstrijden! Zo bezoekt hij de wedstrijden bloembinder, kapper,...

Videos

Nieuwsbrief