Liveblog: Lasser Bart in Cleveland voor WK

13 oktober 2022 | Team NL

Tijdens het aangepaste internationale programma van Team Netherlands 2022 doet de lasser van Team Netherlands, Bart van ROC Nijmegen, mee aan de officiële WorldSkills competitie ‘Special Edition’ in Ohio, Amerika. De wedstrijd vindt plaats in de hoofdvestiging van Lincoln Electric. Volg in onderstaand liveblog hoe het hem afgaat in de strijd tegen de beste lassers ter wereld.

22 oktober 20.00 uur
Medal for Excellence
Bart heeft een Medal for Excellence behaald en is 12e geworden van de wereld. Een Medal for Excellence wordt uitgereikt aan deelnemers die boven een bepaald aantal punten scoort en daarmee excellent vakmanschap hebben laten zien. Dit is een fantastische prestatie waar zijn coaches Richard, Wim en wij ontzettend trots op zijn.

20 oktober 20.00 uur
Beoordeling
Een kwartier voor het eindsignaal legde Bart zijn spullen neer en was klaar met het laatste werkstuk. Zijn drukvat is door de strenge jurybeoordeling gekomen en bleek helemaal dicht, dat betekent heel wat punten. Straks wordt het drukvat ook nog op de knooppunten, ligging, doorlas en de Z maat van de las beoordeeld. Nu beoordelen de juryleden de werkstukken van Aluminium en RVS. Vanavond weten we welke plek Bart heeft weten te bemachtigen.

20 oktober 10.00 uur
Wedstrijddag 4
Vandaag moeten de werkstukken van aluminium en RVS gelast worden. De deelnemers hebben 4 uur de tijd. Dat wordt een hele klus, maar Bart zit ook vandaag weer vol goede moed en gaat ervoor. Gisteren en vandaag staan voor de juryleden in het teken van het beoordelen van de drukvaten. Daarnaast worden ze met water afgeperst op 70 bar. Dat is heel spannend, want een lek kost je veel punten. Begeleidend docent Wim: “Met onze oranje outfit vallen wij in ieder geval wel op! :)”

19 oktober 11.00 uur
Wedstrijddag 3
Bart gaat tijdens zijn derde wedstrijddag verder met het drukvat. Het maken van dit drukvat kost veel tijd, om je een idee te geven; voor het in elkaar hechten ervan is een lasser al 2,5 uur bezig. Ook de experts (juryleden) zijn vandaag weer druk bezig met het beoordelen van de werkstukken. Ze breken bijvoorbeeld twee werkstukken doormidden om te zien of deze goed is gelast.

Weetje: Niet alleen de wedstrijd is gaande in de lasschool van Lincoln Electric in Cleveland. Er zijn maar liefst 150 lascabines waar training wordt gegeven. In een gedeelte van de lasschool is de laswedstrijd.

18 oktober 15.00 uur
Wedstrijddag 2 
Vandaag hebben de deelnemers, net als gisteren, 6 uur de tijd voor het lassen. Bart begint vandaag met het drukvat, dat is het grootste werkstuk uit de reeks met opdrachten die gemaakt moet worden. Het drukvat wordt gelast met vier verschillende lasprocessen. De experts (juryleden) zijn net begonnen om de werkstukken van de eerste wedstrijddag te beoordelen. Onderdeel van de beoordeling is het maken van röntgenfoto’s, waarmee wordt gekeken of het laswerk foutloos is.

17 oktober 08.50 uur
Wedstrijddag 1 gaat bijna beginnen!
Gisteravond is de ‘WorldSkills Special Edition’ lassen officieel geopend tijdens de openingsceremonie. Wij wensen Bart heel veel succes de komende dagen!

15 oktober 09.00 uur
Aankomst en voorbereiding
Bart is samen met zijn expert en begeleidend docent aangekomen in Cleveland. Vandaag heeft Bart de tijd om de wedstrijdvloer te verkennen, zijn werkplek in te richten en de machines te verkennen tijdens de “familiarisation day”. Daarnaast krijgt hij 30% verandering van de werkstukken te horen. Na vandaag weet hij hoe zijn exacte opdracht eruit gaat zien.

Connect:

Laatste nieuws

Boaz en Ruben doen in Salzburg mee aan wereldkampioenschap

Boaz Poppelier en Ruben Boorsma uit Team Netherlands doen in Salzburg, Oostenrijk, mee aan de internationale competitie 'WorldSkills Special Edition'. Ruben gaat in het vakgebied Metselaar de strijd aan met 19 deelnemers van over de hele wereld. Boaz staat in een...

Team Netherlands deelnemers gaan strijd aan in Polen

Vijf Team Netherlands deelnemers zijn afgereisd naar Gdansk in Polen om deel te nemen aan een internationale Skills wedstrijd, tijdens SkillsPoland, in hun vakgebied. Op 22 november start Julius Tromp van ROC van Amsterdam zijn wedstrijd koken. Sanitaire- en...

Ga ervoor, en je kunt alles bereiken!

Heel wat mensen denken bij CAD tekenen dat je de hele dag technische 3D-tekeningen op de computer maakt, maar we doen zoveel meer. In mijn beroep ontwerp je uiteenlopende machines en apparaten, van heggenscharen tot treinen, en je stuurt de soms langdurige...

Vier Team Netherlands deelnemers naar wedstrijd in België

Op 13 november starten vier deelnemers uit Team Netherlands hun internationale wedstrijd in België. Autotechnicus Mitch, CAD-tekenaar Matthijs, Media- en applicatieontwikkelaar Luc en Kapper Huseen strijden in een speciale internationale competitie tijdens de...

‘Het WK en EK hebben me al veel mooie opdrachten opgeleverd’

Sinds tien jaar heb ik een eigen bouwbedrijf en maken we vooral luxe vrijstaande villa’s waarbij ik met de architecten en opdrachtgevers actief meedenk over de uitvoering. Dat een goede voorbereiding zeventig procent van het resultaat bepaalt, leerde ik van de...

Videos

Nieuwsbrief