Liveblog: Ben en Bas in UK voor wedstrijd Mechatronicus

20 juni 2022 | Team NL

Binnen het internationale programma van Team Netherlands 2022 doen studenten unieke ervaringen op, maken zij kennis met studenten uit andere Europese landen en kunnen zij hun krachten meten op een internationaal podium. Bas van der Mark en Ben van de Marel van ROC Mondriaan doen als team mee aan de mechatronicus wedstrijd van Skills UK van 20 t/m 23 juni. De wedstrijd vindt plaats bij Festo Ltd in Northampton. Volg ze live tijdens hun wedstrijd via de liveblog.

23 juni 11.00 uur
Reacties van Ben en Bas een dag na hun overwinning
Bas: “De wedstrijd was een mooie uitdaging om te zien hoe goed we in ons vak zijn. De opdracht was anders dan dat we hem op school krijgen, dit maakte het zeker lastiger. We moesten op een andere manier dan normaalgesproken nadenken om het station werkend te krijgen. De opdracht was ook erg groot, waardoor de tijdsdruk zeker aanwezig was, hier leer je ook veel van! De dagen van de wedstrijden zijn een ervaring om nooit meer te vergeten.” Ben voegt daaraan toe: “Het was een unieke opdracht, waardoor we nieuwe uitdagingen tegenkwamen. Mede door de vele uitdagingen heb ik een hoop geleerd en ben een stuk wijzer geworden. Het is zeker een ervaring om niet te vergeten.”

22 juni 20.00 uur
Nederland wint internationale wedstrijd in UK
De 3-daagse wedstrijd werd afgesloten met een diner en bowling-avond. Daar werd het winnende team bekendgemaakt.

22 juni 18.30 uur
De wedstrijd is afgelopen..
Vandaag is door beide teams het eindproduct afgerond. Zie hieronder in de video hoe het werkt. Vanavond horen de teams op welke plaats ze geëindigd zijn.

22 juni 09.00 uur
Nederland gaat met een paar puntjes aan kop!
Volgens de expert, Kevin, van Ben en Bas liggen ze op dit moment met een paar puntjes aan kop. Dat zegt echter nog niet alles, want vandaag is een dag waarin het verschil gemaakt zal worden. Kevin: “Gisteren was een pittige dag! Ik vermoed dat de mannen lichtjes aan kop gaan. Er worden bij beide teams wat kleine foutjes gemaakt onder tijdsdruk, UK maakte er gisteren ietsje meer dan Nederland. En dat is op zich niet zo gek want het is voor beiden een eerste echte stress test.” De deelnemers zijn nu bezig met een 4 uur durende opdracht waarbij het systeem wordt omgebouwd tot koffiemachine. Vandaag bouwen ze een 3e station waarop een koffie cup apparaat is geïnstalleerd. De al eerder gebouwde stations moeten worden omgebouwd voor het vullen van een cupje met suiker voor bij de koffie en voor het aanleveren van een koffie cup voor het koffiezet apparaat.

21 juni 12.30 uur
De ochtend zit erop en de installatie begint steeds meer vorm te krijgen.

21 juni 09.30 uur
Wedstrijddag 2 van start!
Vandaag bouwen de deelnemers een tweede station. Deze moet de gesorteerde werkstukken van gisteren gaan afvullen met couscous, de zwarte werkstukken moeten worden gevuld met 15 gram en de zilveren met 20 gram. Daarna moet er een deksel worden geplaatst zodat de verpakkingen met couscous verkocht kunnen worden aan een supermarkt. Bas: “De eerste dag verliep goed en wij hebben goede hoop voor de rest van de week.”

21 juni 08.00 uur
Ben: “Wat ik zo tof vind is de ervaring die je ermee opdoet en de mensen die je ontmoet!”
Bas voegt daaraan toe: “Ik vind het een mooie ervaring die je niet zomaar gaat vergeten.” Tijdens het ontbijt bespreken Ben, Bas en expert Kevin de wedstrijddag van gister en bereiden zich voor op wedstrijddag 2.

20 juni 2022 20.00 uur
Einde dag hebben Ben en Bas het handling systeem afgerond. Morgen gaan ze aan de slag met een vervolg opdracht.
Daarna hebben ze gegeten in Northampton.

20 juni 2022 15.00 uur
Na de lunchpauze gingen de deelnemers van start met ronde 2 van wedstrijddag 1.

20 juni 2022 13.00 uur
Bas en Ben hebben een goede start aan de wedstrijd gemaakt vanmorgen. Lees hieronder de opdracht van vandaag:
Vandaag bouwen ze een handling systeem. Dit systeem bestaat uit een magazijn waarin werkstukken in willekeurige volgorde zijn opgeslagen. Het systeem moet de werkstukken uit het magazijn halen, controleren op kleur en vervolgens op kleur uitsorteren. Hierbij moeten ze het systeem mechanisch assembleren, elektrisch aansluiten en programmeren. Daarnaast moeten ze rekening houden met energieverbruik, om dat te doen moeten ze met programmeren opletten dat bijvoorbeeld een elektromotor niet onnodig blijft draaien en stroom blijft verbruiken. Voor sommige bewegingen gebruiken ze perslucht, hiervoor geldt hetzelfde.

20 juni 2022 08.00 uur
De wedstrijd gaat bijna beginnen.
De jongens hebben hun ontbijt achter de kiezen, een uur later zijn ze aanwezig op de wedstrijdvloer en hebben de werkplek ingericht.

19 juni 2022 17.00 uur
Ben en Bas vertrekken naar UK.
Met een uurtje vertraging vertrekken Bas, Ben en hun expert (begeleider) Kevin Kloosterman richting Londen, om vervolgens verder te reizen naar Northampton.

19 juni 2022 12.30
De koffers staan klaar! Bas en Ben zijn klaar voor vertrek.

 

Connect:

Laatste nieuws

Gouden meid met een missie

Soms krijg je kippenvel als je iets bijzonders hoort of leest. Zo ook in dit geval. Want omgaan met tegenslagen en doorzetten is al bijzonder. Maar je missie ervan maken dat je iets kunt bereiken ondanks alle beperkingen is goud waard. Wanneer je hier vervolgens je...

Mbo’ers stylen bewindslieden en Kamerleden op Prinsjesdag

Demissionaire ministers Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) en Mariëlle Paul (Primair en Voortgezet Onderwijs) zijn Prinsjesdag gestart met een bezoek aan salon Aveda The Hague. Hier stond een team van 17 mbo-studenten gereed om het haar en de make-up...

Mbo’ers stylen bewindslieden en Tweede Kamerleden op Prinsjesdag

Het haar en de visagie van de demissionaire bewindslieden Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap), Mariëlle Paul (Primair en Voortgezet Onderwijs) en Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) worden op Prinsjesdag 2023 verzorgd door mbo-studenten....

Internationaal goud en twee keer brons voor mbo-vakkampioenen

Team Netherlands heeft tijdens EuroSkills 2023 in Gdańsk drie Europese titels plus 9 medailles voor excellente prestatie veroverd. Lasser Bart Willems (ROC Nijmegen) nam het goud mee naar huis, samen met de ‘Best of Nation’ medaille als hoogst scorende Nederlandse...

Of Damon wint? De tijd zal het leren!

De wedstrijdvloer is open voor bezoekers. Daarnaast worden alle handelingen zorgvuldig gemonitord door vakexperts die de prestatie beoordelen. Dat kan Damon niet afleiden. Hij keert in zijn ‘eigen bubbel’ en focust zich enkel op zichzelf. Wat dat voor zijn supporters...

Videos

Nieuwsbrief