Liveblog: Ben en Bas in UK voor wedstrijd Mechatronicus

20 juni 2022 | Team NL

Binnen het internationale programma van Team Netherlands 2022 doen studenten unieke ervaringen op, maken zij kennis met studenten uit andere Europese landen en kunnen zij hun krachten meten op een internationaal podium. Bas van der Mark en Ben van de Marel van ROC Mondriaan doen als team mee aan de mechatronicus wedstrijd van Skills UK van 20 t/m 23 juni. De wedstrijd vindt plaats bij Festo Ltd in Northampton. Volg ze live tijdens hun wedstrijd via de liveblog.

23 juni 11.00 uur
Reacties van Ben en Bas een dag na hun overwinning
Bas: “De wedstrijd was een mooie uitdaging om te zien hoe goed we in ons vak zijn. De opdracht was anders dan dat we hem op school krijgen, dit maakte het zeker lastiger. We moesten op een andere manier dan normaalgesproken nadenken om het station werkend te krijgen. De opdracht was ook erg groot, waardoor de tijdsdruk zeker aanwezig was, hier leer je ook veel van! De dagen van de wedstrijden zijn een ervaring om nooit meer te vergeten.” Ben voegt daaraan toe: “Het was een unieke opdracht, waardoor we nieuwe uitdagingen tegenkwamen. Mede door de vele uitdagingen heb ik een hoop geleerd en ben een stuk wijzer geworden. Het is zeker een ervaring om niet te vergeten.”

22 juni 20.00 uur
Nederland wint internationale wedstrijd in UK
De 3-daagse wedstrijd werd afgesloten met een diner en bowling-avond. Daar werd het winnende team bekendgemaakt.

22 juni 18.30 uur
De wedstrijd is afgelopen..
Vandaag is door beide teams het eindproduct afgerond. Zie hieronder in de video hoe het werkt. Vanavond horen de teams op welke plaats ze geëindigd zijn.

22 juni 09.00 uur
Nederland gaat met een paar puntjes aan kop!
Volgens de expert, Kevin, van Ben en Bas liggen ze op dit moment met een paar puntjes aan kop. Dat zegt echter nog niet alles, want vandaag is een dag waarin het verschil gemaakt zal worden. Kevin: “Gisteren was een pittige dag! Ik vermoed dat de mannen lichtjes aan kop gaan. Er worden bij beide teams wat kleine foutjes gemaakt onder tijdsdruk, UK maakte er gisteren ietsje meer dan Nederland. En dat is op zich niet zo gek want het is voor beiden een eerste echte stress test.” De deelnemers zijn nu bezig met een 4 uur durende opdracht waarbij het systeem wordt omgebouwd tot koffiemachine. Vandaag bouwen ze een 3e station waarop een koffie cup apparaat is geïnstalleerd. De al eerder gebouwde stations moeten worden omgebouwd voor het vullen van een cupje met suiker voor bij de koffie en voor het aanleveren van een koffie cup voor het koffiezet apparaat.

21 juni 12.30 uur
De ochtend zit erop en de installatie begint steeds meer vorm te krijgen.

21 juni 09.30 uur
Wedstrijddag 2 van start!
Vandaag bouwen de deelnemers een tweede station. Deze moet de gesorteerde werkstukken van gisteren gaan afvullen met couscous, de zwarte werkstukken moeten worden gevuld met 15 gram en de zilveren met 20 gram. Daarna moet er een deksel worden geplaatst zodat de verpakkingen met couscous verkocht kunnen worden aan een supermarkt. Bas: “De eerste dag verliep goed en wij hebben goede hoop voor de rest van de week.”

21 juni 08.00 uur
Ben: “Wat ik zo tof vind is de ervaring die je ermee opdoet en de mensen die je ontmoet!”
Bas voegt daaraan toe: “Ik vind het een mooie ervaring die je niet zomaar gaat vergeten.” Tijdens het ontbijt bespreken Ben, Bas en expert Kevin de wedstrijddag van gister en bereiden zich voor op wedstrijddag 2.

20 juni 2022 20.00 uur
Einde dag hebben Ben en Bas het handling systeem afgerond. Morgen gaan ze aan de slag met een vervolg opdracht.
Daarna hebben ze gegeten in Northampton.

20 juni 2022 15.00 uur
Na de lunchpauze gingen de deelnemers van start met ronde 2 van wedstrijddag 1.

20 juni 2022 13.00 uur
Bas en Ben hebben een goede start aan de wedstrijd gemaakt vanmorgen. Lees hieronder de opdracht van vandaag:
Vandaag bouwen ze een handling systeem. Dit systeem bestaat uit een magazijn waarin werkstukken in willekeurige volgorde zijn opgeslagen. Het systeem moet de werkstukken uit het magazijn halen, controleren op kleur en vervolgens op kleur uitsorteren. Hierbij moeten ze het systeem mechanisch assembleren, elektrisch aansluiten en programmeren. Daarnaast moeten ze rekening houden met energieverbruik, om dat te doen moeten ze met programmeren opletten dat bijvoorbeeld een elektromotor niet onnodig blijft draaien en stroom blijft verbruiken. Voor sommige bewegingen gebruiken ze perslucht, hiervoor geldt hetzelfde.

20 juni 2022 08.00 uur
De wedstrijd gaat bijna beginnen.
De jongens hebben hun ontbijt achter de kiezen, een uur later zijn ze aanwezig op de wedstrijdvloer en hebben de werkplek ingericht.

19 juni 2022 17.00 uur
Ben en Bas vertrekken naar UK.
Met een uurtje vertraging vertrekken Bas, Ben en hun expert (begeleider) Kevin Kloosterman richting Londen, om vervolgens verder te reizen naar Northampton.

19 juni 2022 12.30
De koffers staan klaar! Bas en Ben zijn klaar voor vertrek.

 

Connect:

Laatste nieuws

Kwalificatiewedstrijden Skills Talents van start!

157 scholen met 371 vakteams gaan de komende tijd de strijd aan om een finaleplaats voor Skills The Finals op donderdag 23 maart in de RAI Amsterdam. Op donderdag 19 en vrijdag 20 januari zijn de eerste kwalificatiewedstrijden van Skills Talents gespeeld bij Albeda...

Nomineer jouw docent voor Skills Heroes Docenten Bokaal 2023!

Docenten die zich binnen Skills Heroes inzetten voor de talentontwikkeling en vakwedstrijden van hun studenten verdienen een groot compliment. Zij verdienen het om in het zonnetje gezet te worden. Daarom reikt WorldSkills Netherlands tijdens de prijsuitreiking op...

Finalisten Elektrotechnicus gebouwen bekend

Deze week streden 13 studenten in de kwalificatiewedstrijd van Elektrotechnicus gebouwen om acht felbegeerde plekken in de landelijke finale. Deze vindt plaats op donderdag 23 en vrijdag 24 maart in de RAI in Amsterdam. Wij danken IW Heerhugowaard, Wij Techniek en...

Philadelphia Zorg en WorldSkills Netherlands gaan samenwerking aan

Per november is Philadelphia Zorg wedstrijdpartner van de Skills Heroes wedstrijd Maatschappelijke Zorg PBSD. Het partnerschap betekent voor Philadelphia het 'meevieren' van mbo-meesterschap. “Zo kunnen wij een bijdrage leveren aan de meesterlijke zorgmedewerkers van...

Videos

Nieuwsbrief