Twee inspirerende vmbo-techniek docenten winnen de Ir. W. Maas Geesteranusprijs 2022

20 april 2022 | Skills Talents

Dit jaar is de Ir. W. Maas Geesteranusprijs uitgereikt aan twee vmbo-techniekdocenten. Wim Blankvoort van het Etty Hillesum Lyceum in Deventer en Simon Damink van het Alma College in Almelo wonnen de prijs, die jaarlijks wordt uitgereikt aan de meest inspirerende vmbo docent in het techniekonderwijs. De docenten ontvingen de Ir. W. Maas Geesteranusprijs op donderdag 31 maart in de Jaarbeurs in Utrecht tijdens de prijsuitreiking van Skills Talents, de landelijke vakwedstrijden voor het vmbo. Naast een oorkonde en een gouden erepenning ontvangen zij van het Ir. W. Maas Geesteranus Fonds een cheque van € 2.000,-.

Pieter Maas Geesteranus, die namens het Fonds de erepenning en cheque overhandigde, benadrukte bij de uitreiking waarom deze prijs nodig is: “Nederland heeft een tekort een goed geschoolde vakmensen, vooral in de techniek. Juist in het beroepsonderwijs en vooral in het vmbo doen veel docenten goed werk om de nieuwe generatie van werknemers goed op te leiden. Dat mag weleens extra beloond worden en dat doen we met deze prijs.”

Dit jaar heeft de jury besloten de prijs uit te aan twee docenten. Beiden zijn voor hun leerlingen, ieder op eigen wijze, zó inspirerend dat een vergelijking ondoenlijk is en geen recht doet aan hun kwaliteiten. Wim Blankvoort wint de prijs vanwege zijn grote betrokkenheid bij een optimaal leerproces bij de leerlingen en zijn grote creatieve inbreng en inspirerend gebruik van alles uit het dagelijks leven om ons heen. Simon Damink staat in de dagelijkse schoolpraktijk heel dicht bij de leerlingen én dicht bij de praktijk. Hij wint de prijs vanwege zijn enthousiasmerende voorbeeldfunctie en vakmanschap.

Wim Blankvoort was erg verrast en blij met de prijs. “Dit is ontzettend bijzonder, ik had het niet zien aankomen. Dit was de tweede keer dat ik bij het finale-evenement Skills The Finals was en dat ik nu ook zelf op het podium heb gestaan, had ik niet kunnen bedenken. Ik zie het echt als een cadeautje, nog meer dan een beloning. En ben natuurlijk ontzettend trots op mijn leerlingen die bij de wedstrijd Produceren, Installeren & Energie derde zijn geworden. Super goed dat er op deze manier aandacht is voor het technisch onderwijs.” Ook Simon Damink reageerde verheugd: “Het maakt mij enorm trots dat ik deze prijs gewonnen heb. Je doet aan Skills Talents mee om studenten te laten excelleren en een podium te geven. Nu heb ik zelf op het podium gestaan en deze mooie prijs gewonnen. Mooi dat ik op deze manier erkenning heb gekregen voor mijn werk.”

Het Ir. W. Maas Geesteranus Fonds heeft met WorldSkills Netherlands voor de komende jaren afgesproken deze prijs steeds op de nationale kampioenschappen voor beroepen van WorldSkills Netherlands uit te reiken aan de docent die leerlingen op de meest inspirerende wijze voorbereidt op de vmbo-vakwedstrijden van Skills Talents. Achter alle aan de finale deelnemende leerlingen, staan inspirerende docenten. De prijs gaat naar die docent die dat op de beste manier invulling geeft. Erik van der Zwan, directeur van WorldSkills Netherlands: ‘Het vakmanschap tonen en promoten is wat wij met vakwedstrijden doen, maar de echte motor dat zijn de docenten. Zonder hen geen leerlingen die het beste uit zichzelf willen halen. Dat het Ir. W. Maas Geesteranus Fonds dit bij onze finales wil doen stemt mij trots. Trots op het vmbo en trots op onze vakwedstrijden’.

Stichting Ir. W. Maas Geesteranus Fonds
Stichting Ir. W. Maas Geesteranus Fonds is in 1949 opgericht ter nagedachtenis aan ir. W. Maas Geesteranus vanwege zijn verdiensten op het gebied van het beroepsonderwijs. Het bestuur van de stichting reikt jaarlijks een prijs uit aan een persoon of instelling die zich op bijzondere wijze inzet voor de ontwikkeling van vakmanschap, jonge vakmensen en beroepsonderwijs.

WorldSkills Netherlands
WorldSkills Netherlands organiseert al meer dan vijftien jaar vakwedstrijden en evenementen: Skills Talents voor vmbo-leerlingen en Skills Heroes voor mbo-studenten. Daarnaast begeleidt zij Team Nederland naar EuroSkills en WorldSkills, de Europese en wereldkampioenschappen voor beroepen. WorldSkills Netherlands wordt daarbij ondersteund door het ministerie van OCW, de MBO Raad, SBB en vele partners uit onderwijs en bedrijfsleven.

Connect:

Laatste nieuws

Liveblog: Boulanger Daan Filius gaat internationaal de strijd aan!

Voor het internationale programma van Team Netherlands 2022 is Daan Filius op 3 augustus, samen met zijn expert en coach Hiljo Hillebrand, afgereisd naar Holstebro in Denemarken. Daan doet mee aan het Competition Camp, waar hij de strijd aangaat tegen de top van...

Liveblog: Hotelreceptioniste Danell in Trieste

Binnen het internationale programma van Team Netherlands 2022 doen studenten unieke ervaringen op, maken zij kennis met studenten uit andere Europese landen en kunnen zij hun krachten meten op een internationaal podium. Hotelreceptioniste Danell Meier van ROC van...

Skills The Finals 2023 in Amsterdam

Het jaarlijkse NK voor vakwedstrijden in het (v)mbo, Skills The Finals, vindt op donderdag 23 en vrijdag 24 maart 2023 plaats in Amsterdam. Tijdens dit tweedaagse finale-evenement in de RAI strijden honderden vmbo-leerlingen en mbo-studenten om de prestigieuze titel...

Huseen Alshikh Khaled won Skills Heroes wedstrijd kapper

Huseen Alshikh Khaled (26) won de Skills Heroes finale. Daardoor heeft hij een plek in Team Netherlands 2022 weten te bemachtigen. Huseen kwam 7 jaar geleden vanuit Syrië naar Nederland. Deze ambitieuze kapper zit in het laatste jaar van ROC Friese Poort en vertelt...

Videos

Nieuwsbrief