Syta’s Verhaal: van vwo naar mbo

16 november 2023 | Skills Heroes, Skills The Finals

Syta’s reis begon op het vwo, waar ze hard voor moest werken. “In het derde jaar ben je verplicht een vakkenpakket te kiezen dat moet aansluiten bij een eventuele vervolgopleiding, maar zo’n pakket vond ik niet op het hbo of de universiteit.

Een moeilijke keuze met steun en twijfels
Syta’s beslissing om naar het mbo over te stappen werd met gemengde gevoelens ontvangen. Haar ouders en vrienden steunden haar, maar de docenten op het vwo zeiden: “Het is zonde en je verspilt een enorme kans.” Deze opmerkingen lieten Syta niet koud: “Hierdoor kreeg ik twijfels aan de start van mijn mbo-opleiding.”

Een nieuwe wereld op het mbo
Bij haar overstap naar de kappersopleiding op het mbo, ontdekte Syta een nieuwe manier van leren. “Ik begon met de basis, zoals haar wassen en klantenservice, en groeide snel naar meer geavanceerde technieken. Het was vooral leuk om praktisch te leren.” 

Groei en ontwikkeling
Syta’s reis op het mbo zorgde voor constante groei. “Ik leerde niet alleen over de kapperskunst, maar ook over communicatie met klanten en professioneel blijven onder druk. Het waren lessen die ik niet op het vwo had kunnen leren.”   

De rol van docent Froukje
Tijdens haar opleiding kwamen de Skills Heroes vakwedstrijden op haar pad. Docent Froukje speelde een cruciale rol in Syta’s ontwikkeling tijdens haar deelname. “Froukje leerde mij de fijne kneepjes van het vak en hielp mij mijn zelfvertrouwen te vergroten. Ik ontwikkelde een passie voor creatieve kapsels dankzij haar begeleiding.” Nadat Syta Nederlands kampioen werd tijdens de finale van Skills Heroes mocht ze deelnemen aan het EK voor beroepen, EuroSkills in Gdansk, Polen. Nu, na afronding van haar mbo-opleiding en haar Skills ervaring knipt Syta met zelfvertrouwen 2 tot 5 dagen per week. 

Een boodschap voor docenten 
Syta’s verhaal is een mooi voorbeeld voor docenten over hoe zij havo/vwo-instromers kunnen ondersteunen. “Mijn advies aan docenten is om studenten te helpen hun passie te vinden. Het gaat niet alleen om het leren van vaardigheden, maar ook om studenten aan te moedigen en te inspireren bij het ontdekken van wat hen echt drijft.”

Bezoek de LOB Experience
Inspireer je leerlingen en begeleid ze binnen het mbo door de LOB Experience te bezoeken tijdens Skills The Finals 2024, op 21 en 22 maart in de Brabanthallen in Den Bosch. Bestel gratis je tickets via: https://worldskillsnetherlands.nl/stf/gratistickets/ 

 

Connect:

Laatste nieuws

Best of Excellence Award 2024 genomineerden

Nog meer goed nieuws voor 10 Skills Heroes goudenmedaillewinnaars! Op maandag 13 mei 2024 reikt WorldSkills Netherlands de Best of Excellence Award uit tijdens het Dit is mbo Ambassadeursgala 2024. De tien Skills Heroes-kampioenen met de hoogste scores in hun...

Videos

Nieuwsbrief