Skills Heroes finalist Shafira: ‘Vertrouwen in je eigen kunnen en kracht”

29 maart 2022 | Skills Heroes, Skills The Finals

De 22-jarige Shafira doet net als vele andere studenten mee aan de vakwedstrijden van Skills Heroes. Ze gaat naar school aan De Leijgraaf in Veghel en doet de opleiding Pedagogisch medewerker. Shafira gaat met gezonde spanning naar de finale. Wij waren benieuwd naar haar verhaal en zochten haar op.

Een passie voor luiers verschonen
Shafira wist al heel lang dat ze met kinderen wilde werken, dus het was voor haar niet moeilijk om de opleiding Pedagogisch medewerker te kiezen. “Kinderen zijn wie ze zijn. Ze zijn heel eerlijk en speels. Ik accepteer kinderen hoe ze zijn, want als kinderen eerlijk kunnen zijn. Waarom kunnen volwassenen dat dan niet?” Voor deze opleiding moet je bepaalde kwaliteiten hebben. “De belangrijkste kwaliteiten zijn: geduld hebben, flexibel zijn in de opvang, creatief zijn is een hele belangrijke, verantwoordelijkheid dragen en initiatief tonen,” vertelt Shafira.

Echt een praktijkkind
“Stagelopen vind ik heel leuk, maar ook de praktijkvakken. We kregen in leerjaar één praktijkles ‘Hoe verschoon je een luier?’ Inmiddels weet ik hoe je dat moet doen, maar toen was dat echt even wennen.” Alhoewel ze de praktijkvakken zoals ‘luiers verschonen’ heel leuk vindt, is het vak ‘beeldend’ toch echt haar favoriet. “Het vak beeldend is eigenlijk een beetje knutselen en ze laten je fantasie naar voren komen. Dus wat kun je van een tak maken? Of hoe maak je een fantasiebeest? In plaats van verf en papier te gebruiken, kijken ze echt naar welke materialen je nog niet kent en dan moet je daar wat van maken.” Maar bezig zijn met de kinderen op stage staat bovenaan het lijstje. De activiteiten met de groep maakt haar gelukkig.

Moeilijke gesprekken met ouders
In de kinderopvang werken klinkt als muziek in de oren voor Shafira, maar het is niet alleen maar spelen met de kinderen. “Soms moet je ook gesprekken voeren met de ouders van kinderen. Bijvoorbeeld als een kindje een ander heeft gebeten, dan moet je dat op een bepaalde manier overbrengen. Je kunt het niet zomaar open en bloot vertellen. Dat is dus wel een aandachtspunt om aan te werken en te leren.”

Een kinderdroom
“Ik wist al heel lang dat ik deze richting op wilde. Vanaf mijn achtste wilde ik al met kinderen werken.” Voor wat hoort wat natuurlijk, dus moest Shafira voor haar carrière verschillende opleidingen doen. “Ik ben begonnen bij niveau 2. Toen moest ik eigenlijk stage lopen bij de ouderenzorg, maar dat vond ik helemaal niet leuk. Dus heb ik gewoon twee jaar kinderopvang gedaan en nu ben ik hier.” Maar ze is niet de enige in de familie die deze interesses heeft, haar zus werkt ook in de kinderopvang. “Het zit een beetje in de familie denk ik,” vertelt Shafira lachend. “Ik zie mezelf dit zeker nog over tien jaar doen.”

Meer zelfvertrouwen, minder twijfelen
We vroegen aan Shafira welk talent ze graag zou willen ontwikkelen tijdens haar deelname aan Skills Heroes. Sharifa: “Meer zelfvertrouwen in mezelf hebben. Ik merk dat ik te veel twijfel over opdrachten die ik moet doen. Terwijl ik het altijd meteen goed doe. Bij Skills moet je in een bepaalde tijd iets afronden. Dus dan moet je in jezelf geloven, vertrouwen in je eigen kunnen en kracht.”

Gezonde spanningen
Toch is Shafira een beetje zenuwachtig voor de finale. “Ik vind het spannend, maar ook leuk. Nu ik de finale heb gehaald weet ik wat me te wachten staat. Je hebt toch wat spanning in je lichaam, maar je hebt tegelijkertijd zo’n leuke ervaring met iedereen.”

Wil jij Sharifa zien schitteren in de finale? Meld je hier gratis aan en wie weet zien we je in de Jaarbeurs!

Deze content is in samenwerking met Anne Meijer en Sarah van Lexmond (studenten aan Nimeto) gemaakt.

 

 

Connect:

Laatste nieuws

Binnen de groenbranche kun je heel veel kanten op

Lekker buiten bezig zijn, met je handen in de aarde. Veelzijdig werk, waarvan je aan het eind van de dag direct resultaat ziet. Wie wil dat nou niet? “De groenbranche staat te springen om mensen!”, vertelt Violette Kout van TRI Groei in Groen. TRI is partner van...

Philadelphia zet finalisten aan het denken over meesterschap

Grijp je in als iemand met een beperking zonder rijbewijs op een brommer wil wegrijden? Of wat als iemand een eigen telefoon wil, maar daar eigenlijk niet mee om kan gaan. Over dit soort kwesties bogen vijf mbo-studenten zich tijdens een speciale masterclass van...

Werken in de techniek: lekker bezig zijn én je hoofd gebruiken

Natuurlijk kun je op papier uitleggen wat het waterzijdig inregelen van een cv-installatie inhoudt”, vertelt Hans Haring van Wij Techniek. “Maar het live zien en zo kennismaken met onze branche, dat is veel gaver. Daarom zijn de vakwedstrijden van WorldSkills...

De Koning komt naar Skills The Finals!

De Koning komt naar Skills The Finals! Wij zijn vereerd dat Zijne Majesteit de Koning naar Skills The Finals komt! 24 maart gaat Koning Willem-Alexander langs bij studenten die meedoen aan de wedstrijden! Zo bezoekt hij de wedstrijden bloembinder, kapper,...

Videos

Nieuwsbrief