Lasser Daan is vastberaden om zijn dromen waar te maken

19 oktober 2023 | Skills Heroes

Bij Deltion College Zwolle vonden vandaag maar liefst 43 spannende Skills Heroes voorronden plaats, waarbij 226 studenten de strijd aan gingen tijdens de ‘Deltion Kampioenschappen’. Eén van deze veelbelovende studenten is Daan de Kraker, een 20-jarige inwoner van Zwolle, die de opleiding tot allround constructiemedewerker volgt aan Deltion College. In dit artikel vertellen we het inspirerende verhaal van Daan, zijn passie voor lassen, zijn vastberadenheid om zijn dromen waar te maken en zijn recente overwinning in de voorronde van Skills Heroes.

Een passie voor lassen
Daan zijn reis begon in de 2e klas van de middelbare school toen hij binnen zijn profiel PIE (Produceren, Installeren en Energie) in aanraking kwam met lassen. Vanaf dat moment was hij vastbesloten om van lassen zijn beroep te maken. Hij beschouwt dat schooljaar als een keerpunt in zijn leven. Daan deelt met ons wat er zo leuk is aan zijn vak: “Je bent lekker bezig en er komt echt een resultaat uit je handen. Dat vind ik geweldig. Als ik thuiskom kan ik vertellen wat ik die dag heb gemaakt. Het is een vak dat bij me past. Ik ben bijvoorbeeld geduldig, en dat is erg belangrijk bij lassen. Daardoor ben ik heel geconcentreerd bezig.”

Dromen van goud
Vorig jaar bereikte Daan de Nationale finale van Skills Heroes en won daarbij de zilveren medaille. Dit jaar gaat hij vastberaden voor goud. Maar voor Daan gaat het niet alleen om het winnen; hij waardeert de kans om deel te nemen aan deze vakwedstrijd en zichzelf te verbeteren. Daan benadrukt: “Ik vind Skills echt geweldig! Het is een ‘once in a lifetime’. De finale vond ik mooi, je strijdt er om Nederlands kampioen te worden. Vorig jaar heb ik heel veel geleerd van mijn deelname, bijvoorbeeld van de andere deelnemers.”

Op onze vraag of Daan rolmodellen binnen zijn vakgebied heeft noemt hij enthousiast de Skills Heroes-kampioenen: “Zeker! Bart Willems is Europees kampioen geworden tijdens het EK voor beroepen dit jaar. Ik stond naast hem in de finale en op het podium, hij werd Nederlands kampioen en ik behaalde de zilveren medaille. Maar ook Hugo Rijsman en Brent Koekkoek. Dat zijn de jongens waar ik naar opkijk. Het is mijn droom om Nederlands kampioen te worden, en zij hebben het gedaan.”

Terugslag en vastberadenheid
Hoewel Daan vastbesloten is om zijn doelen te bereiken, is zijn reis niet zonder uitdagingen. Hij raakte onlangs geblesseerd aan zijn elleboog, wat hem 2,5 maanden uit de roulatie hield. Het was onzeker of hij kon deelnemen aan de voorronde. Daan deelt zijn ervaring: “Dit is de vierde dag na 2,5 maanden dat ik weer kon lassen. Ik ben zo blij dat ik mee kon doen aan de voorronde. Nog niet zoals ik zou willen hoor! Ik kan mijn arm nog niet optimaal gebruiken, ik kan hem bijvoorbeeld nog niet helemaal strekken, en dat is best lastig tijdens het lassen. Maar ik ben tevreden over wat ik heb kunnen laten zien. We hebben 2 V-naden gelast vandaag met een kruisstukje ertussen. Dat had ik vaker gedaan.”

Voorbereiding en toewijding
Daan zijn vastberadenheid en toewijding zijn onmiskenbaar. Voor zijn gebroken elleboog laste hij 1,5 jaar aan de herbouw van de Universiteit van Amsterdam, waar hij waardevolle kennis opdeed, met name lassen in verschillende posities. Daarnaast putte hij veel inspiratie uit zijn deelname aan Skills Heroes 2022-2023, waar hij veel leerde van zijn medekandidaten en een intens trainingsproces doorliep met de steun van docenten van Deltion College en een collega die hem naar een hoger niveau bracht.

Nu, na zijn overwinning in de voorronde, begint Daan aan een intensief trainingsproces ter voorbereiding op zijn nieuwe Skills avontuur. Hij zal zich de komende maanden voorbereiden op de kwalificatiewedstrijd met als uiteindelijk doel om de finale te bereiken. Vanaf nu gaat hij 3 volle dagen trainen. Dat doet hij op werk en school, zowel tijdens als buiten school- en werktijd. Zijn school en werkgever steunen zijn droom en bieden hem de flexibiliteit om te trainen, waardoor Daan niet alleen zichzelf maar ook zijn school en bedrijf vertegenwoordigt.

Het verhaal van doorzettingsvermogen
Daan is bekend met tegenslagen in zijn leven en heeft zoals hij zelf zegt “ook echt niet altijd zin om te trainen”. Maar zijn motivatie wint het altijd. Daan: “Ik heb niet altijd zin om in het weekend vroeg mijn bed uit te gaan om te trainen, maar ik wil laten zien dat ik het kan. Dat ik bij de beste van Nederland hoor. Vroeger zeiden veel mensen tegen me dat ik er niet zou komen. Ik zat zowel thuis als buiten huis in een moeilijke situatie. Ik heb mijn leven kunnen omgooien vanaf dat 2e leerjaar op de middelbare school, toen ik mijn passie in lassen vond. Ik wil mezelf en mijn ouders trots maken, die zijn trouwens al trots op me hoor, maar extra trots! En de mensen die me altijd hebben gezegd dat ik het niet kon. Ik weet dat ik het kan en wil dat aan iedereen laten zien.”

Daan de Kraker is een stap dichter bij het verwezenlijken van zijn dromen. We feliciteren hem met zijn overwinning in de voorronde en wensen hem veel succes in de kwalificatiewedstrijd van Skills Heroes 2024. We volgen zijn reis met grote interesse en kijken uit naar zijn verdere successen.

Bekijk hier alle foto’s van de voorronden bij Deltion College op 19 oktober.

Connect:

Laatste nieuws

Samen sterk: De synergie tussen onderwijs, bedrijfsleven en teamkracht

Team Netherlands zette een buitengewone teamprestatie neer tijdens EuroSkills in Gdańsk en werd tijdens het afscheidsevent op 30 november verrast met een speciale onderscheiding: de Team Medal for Excellence. Deze werd in het leven geroepen door Erik van der Zwan...

Bart Willems: de beste lasser van Europa word je niet zomaar

Deze zomer werd Bart Willems uit Mill in de Poolse stad Gdańsk gekroond tot de beste lasser van Europa. De 21-jarige Nederlands Kampioen reisde met Team Netherlands (WorldSkills Netherlands) naar het EK en won overtuigend, maar het goud kwam hem niet zomaar aanwaaien....

Syta’s Verhaal: van vwo naar mbo

Syta's reis begon op het vwo, waar ze hard voor moest werken. "In het derde jaar ben je verplicht een vakkenpakket te kiezen dat moet aansluiten bij een eventuele vervolgopleiding, maar zo'n pakket vond ik niet op het hbo of de universiteit." Een moeilijke keuze met...

Videos

Nieuwsbrief