Lassen: een lopend vuurtje

24 januari 2020 | Skills Heroes

De wedstrijd lassen heeft afgelopen jaren een flinke groei doorgemaakt. Vier jaar geleden was het nog de vraag of deze wedstrijd een gezonde plaats zou innemen in het jaarlijkse wedstrijdaanbod, dit jaar steeg het aantal aanmeldingen met een flink percentage! Maar liefst 17 scholen deden afgelopen week mee aan de kwalificatiewedstrijd verdeeld over drie dagen. De acht beste deelnemers hebben zich inmiddels geplaatst voor de finale die in Drachten plaatsvindt op 4 en 5 maart 2020. Wim van de Merwe is één van de kartrekkers en ambassadeur voor de wedstrijden lassen MAG/BMBE en lassen TIG. We spraken hem over zijn bijdrage bij vakwedstrijden.

Ambassadeur
Wim van de Merwe wordt vaak in een adem genoemd met de wedstrijd lassen. Jarenlang is hij betrokken als een van experts voor de internationale wedstrijd en tegenwoordig is hij verweven in alles rondom de organisatie van nationale laswedstrijden. Van contact met de deelnemers, de scholen tot en met het regelen van materialen, sponsors en het overleg met WorldSkills Netherlands. Hij staat figuurlijk in het midden van de wedstrijden en toont zich een ware ambassadeur van het vak. Samen met Richard Roolvink, oud deelnemer aan de WorldSkills 2015 in Brazilië, betrekt Wim van de Merwe met verve en onuitwisbaar enthousiasme de scholen bij lassen.

“Ik ben gepassioneerd en enthousiast over dit vak en neem graag mensen mee in mijn enthousiasme. Het is toch geweldig dat een beroep als lassen een wedstrijd op internationaal niveau heeft! In Nederland schrijf ik de wedstrijdopdrachten en ben ik ook de workshopmanager. Zo zit ik behoorlijk diepgeworteld in Skills. Samen met Richard vorm ik een duo voor de wedstrijden. Waar ik niet kan springt Richard bij en samen zorgen wij ervoor dat de wedstrijden als een huis staan en dat alle betrokkenen geïnformeerd blijven”, aldus Wim.

Dat laatste pakt Wim op grote schaal op. Naast de maandelijkse nieuwsbrief, waarbij hij de aangesloten scholen, deelnemers en sponsors op de hoogte houdt, verzorgt hij ook lezingen in het veld. Het lobbyen is aan Wim wel besteed. “Het liefst wat ik doe is met de wedstrijd bezig zijn. Ik bel vakbladen als ik een deelnemer zie die de spotlight verdient en zorg ervoor dat er een interview komt. Het organiseren van de wedstrijd is voor mij niet lastig. Omdat ik de wedstrijden schrijf, weet ik precies wat er benodigd is. Ik heb goed contact met de organisatoren van de wedstrijd en het contact met de deelnemers vind ik echt heel prachtig. Je ziet nu al de parels en die talenten houd ik in de gaten. Richard en ik kijken tijdens de kwalificatiewedstrijden  al wie er geschikt is voor eventuele internationale deelname, de voorbereiding daarop begint namelijk nu al!

Aanstekelijk
Wim en Richard hebben eerder andere laskampioenen zoals Brent Koekoek en Hugo Rijsman begeleid op hun weg naar de internationale wedstrijden. Op de vraag of hij hen ook bij de komende wedstrijden betrekt zegt Wim: “Brent en Hugo zijn echte ambassadeurs van de wedstrijden en het vak. Beiden doen het nu top. Hugo is afgelopen twee jaar deelnemer geweest en nu aan het werk bij zijn werkgever  Luma in Hengelo, waar ze heel tevreden over hem zijn. Waar nodig kan ik op Hugo aan. Zo gaat hij bijvoorbeeld  nu ook meehelpen om de deelnemers voor te bereiden op hun wedstrijd. Het is goed om aangehaakt te blijven bij vakwedstrijden.”

Het enthousiasme van beide heren werkt aanstekelijk! Door de werkwijze die ze hanteren is het netwerk en animo om deel te nemen aan de wedstrijd behoorlijk gestegen naar 17 scholen. Een mooie verdienste die ze op hun erelijst mogen schrijven!  “Weet je wat het is, als je ergens voor staat dan doe je daar alles voor! Ik geloof in deze wedstrijd en wil daar zoveel mogelijk mensen deelgenoot van maken. En dat lukt”, aldus een glimlachende Wim.

Op 4 en 5 maart vinden de finalewedstrijden van lasser MAG/BMBE en lasser TIG plaats bij ROC Friese Poort in  Drachten. Winnaars lassen MAG/BMBE en lassen TIG moeten maken kans op internationale deelname aan EuroSkills, de Europese kampioenschappen voor beroepen die dit jaar in september in Graz (Oostenrijk) plaatsvinden. Richard en Wim selecteren uit de twee winnaars de deelnemer die het meest geschikt is als kandidaat voor EuroSkills. We gaan het zien!

Connect:

Laatste nieuws

Gouden entree!

Het Albeda college is twee gouden kampioenen rijker! Isabel Riveros Ortellado en Lleili Aquino Alcantara behaalden de eerste plaats met hun deelname aan de Skills Heroes Entreewedstrijd Horeca. De twee finalisten kunnen het eigenlijk nog steeds niet geloven. Isabel,...

Nederland niet naar WorldSkills Shanghai in oktober 2022

Met Skills The Finals 2022 nog vers in het geheugen heeft WorldSkills Netherlands besloten om niet af te reizen naar WorldSkills Shanghai 2022. De veiligheid en het welzijn van deelnemers staan altijd voorop en op dit moment zien het bestuur en de directie teveel...

Genomineerden Best of excellence award

Tijdens Skills The Finals hebben honderden studenten gestreden om de titel beste vakman / vakvrouw van Nederland. In meer dan 60 wedstrijdrichtingen hebben zij hun uiterste best gedaan om bij de beste van Nederland te mogen horen. Naast het winnen van...

Skills-kampioenen aangemoedigd door ministers Dijkgraaf en Wiersma

Het vmbo is 20 Nederlands Kampioenen rijker. Tijdens Skills The Finals op donderdag 31 maart in de Jaarbeurs streden 142 finalisten in teams om de beste te worden in hun vakgebied. In aanloop naar de finales van Skills Talents, het project voor het voor het vmbo deden...

Videos

Nieuwsbrief