*Deze foto is gemaakt vóór corona.
Fabienne Bakker, promoteam-lid van WorldSkills Netherlands, bezocht afgelopen week een trainingsdag voor de horeca opleidingen, georganiseerd door MBO Amersfoort. Fabienne mocht deze dag een workshop geven aan studenten en sprak organisator Tom Jansma over de voorrondewedstrijd.
Tom, kun je uitleggen wat er vandaag allemaal gebeurt?
“Vandaag hebben wij een voorronde georganiseerd voor de koks van MBO Amersfoort. Daarnaast hebben wij afgelopen schooljaar, ondanks corona, een aantal mooie trainingen kunnen verzorgen. Waaronder één van Jeroen van den Heuvel (Expert koken) die toen een masterclass patisserie kwam geven in combinatie met een black box training.
Vandaag komt alles bij elkaar. Het keuken-team bestaat uit wat meer ervaren koks die ook al meerdere jaren meedoen met het Skills-programma en koks die dit jaar zijn gestart en vooral zijn gegroeid in hun vaardigheden. In de bediening hebben wij op de planning om ook al een selectie te laten plaatsvinden voor wie onze school mag gaan vertegenwoordigen voor de gastheer/gastvrouw kwalificatiewedstrijden in 2021-2022. Omdat wij binnen nog geen gasten kunnen ontvangen hebben wij het bij een training gehouden die wordt verzorgd door jou, Fabienne Bakker (Red: EuroSkills Budapest 2019 & WorldSkills Kazan 2020). Daarnaast wordt er een uitgebreide wijn-spijs training verzorgd door collega Kasper Scholten. De studenten in de bediening werken daarnaast aan hun skills met tafellinnen, cocktails, wijn-spijs combinaties, keuken communicatie en gastencontact.”
Organiseren jullie (naast vandaag) vaker voorronden en wat is jullie aanpak hierin?
“De voorronden organiseren wij bij voorkeur voorafgaand aan de zomervakantie. Wij organiseren die met behulp van het CRS (Red: Competitie Registratie Systeem van WorldSkills Netherlands). Door al vóór de zomervakantie een kandidaat te selecteren, kunnen wij die student een trainingsprogramma meegeven wat hij/zij kan volgen samen met de leermeester. Al die uren extra training geven onze studenten de mogelijkheid op een voorsprong ten opzichte van andere kandidaten tijdens de Nederlandse competities, maar ook een betere kans als het gaat om de internationale wedstrijden (mochten ze winnen in Nederland). In andere landen is het heel gebruikelijk dat kandidaten al ruim een jaar of twee van tevoren aan het trainen zijn, daar moeten wij tegenop boxen en dat is geen makkelijke opdracht.”
Wat is de reden dat jullie dit soort dagen organiseren?
“Je kan een vakman of vakvrouw zijn, maar dat maakt je nog geen winnaar. Zelfs de meest ervaren horecaman/-vrouw zal tijdens een wedstrijd toch even moeten slikken en soms ook even moeten weten welke tactiek nu juist handig is. Dat heeft deels te maken met zenuwen maar ook deels met de kennis over beoordelingscriteria.
Een simpel voorbeeld: Als in de beoordelingscriteria voor het maken van een cappuccino staat dat dat je twee gelijke kopjes moet zetten en dat foodwaste meegerekend wordt in de beoordeling, dan zorg je dat je precies uitkomt met je melk, je de uitstraling simpel houdt en dus geen moeilijke figuurtjes gaat maken.
Deze dagen helpen onze studenten om met zenuwen om te kunnen gaan. Ze krijgen aan het begin van het jaar een mentale weerbaarheidstraining en bij elke trainingsdag en oefenwedstrijd leren ze weer een beetje om te gaan met die spanning.”
Merk je dat deelname aan voorronden studenten motiveert? Wat merk je nog meer aan studenten die meedoen?
“Studenten mogen deelnemen aan dit programma als ze altijd op school zijn en goed hun best doen. Soms, als studenten even een tijdje ziek zijn geweest bellen ze me op om uit te leggen dat het niets met demotivatie te maken heeft. De trainingen, de uitjes en toffe dagen die wij voor de studenten organiseren gaan als een lopend vuurtje door de school. Na elke trainingsdag en elke uiting op Instagram of Facebook krijg ik weer aanmeldingen van andere studenten. Dan zeg ik altijd: zorg dat je je best doet, misschien word je vooraf al gescout, maar je kan je aanmelden met een motivatiebrief, CV en getuigschrift van jouw mentor en praktijkbegeleider.”
Merk je verschil met nu en bijvoorbeeld 3 jaar geleden bij het aanbieden van Skills Heroes wedstrijden? Is er meer animo / enthousiasme?
“De afgelopen jaren hebben wij met dit excellentieprogramma gewerkt en dat heeft heel veel gedaan met de motivatie van studenten, maar ook met de betrokkenheid van docenten. Hoe vaker je in beeld bent, hoe beter. Gemiddeld hebben wij nu elk jaar in september een zaal vol met ongeveer 75 geïnteresseerde studenten die mee willen doen aan Skills vakwedstrijden. Daarvan kunnen we maximaal 20 studenten plaatsen in de wedstrijdprogramma’s.”
Doen jullie meer met wedstrijden? Binnen het onderwijs?
“In het reguliere onderwijs hebben wij deelopdrachten uit de wedstrijden verwerkt. Zo hebben we drankherkenning op basis van geur als stageopdracht ingezet en het bereiden en presenteren van cocktails wordt beoordeeld volgens de algemene WorldSkills criteria. Het mooie is dat na elke wedstrijddag er wel iets blijft hangen bij de collega’s en studenten van wat ze zien gebeuren en waar ze enthousiast over raken.”
Wil je meer weten over voorronden en hoe je je als student kunt voorbereiden? Klik dan hier.