Na spannende voorrondes strijden 415 finalisten om het nationale kampioenschap van 4-6 maart in Leeuwarden. Een belevenis voor studenten en docenten om zo in de schijnwerpers te staan. Het draagt bij aan een positief imago van het mbo. En dat stimuleert ons weer om meer te leren, aldus finalisten van de wedstrijd internationaal ondernemen, Marit en Lisanne, studenten Dier & Management.
Middenin het geroezemoes, gebeitel, brullende motoren en sissende fornuizen hebben Marit Groenendijk en Lisanne Tunnissen, beiden twintigers, even een korte pauze. Amper tijd om een broodje te eten, maar ze willen best even vertellen hoe het gaat. ‘Ik heb er wel vertrouwen in. Al weet je natuurlijk niet hoe je tegenstanders het doen’, zegt Marit.
Bijzonder is dat zij de opleiding Dier & Management volgen aan het Wellant mbo en nu meedoen aan de wedstrijd Internationaal ondernemen. ‘Wij waren ook verrast. Omdat we uitblinken in ons vak, zei onze docent Petra Rijken tegen ons. Er is natuurlijk wel wat overlap in de vakken’, zegt Lisanne. Marit ziet het als een mooie uitdaging. ‘Je kunt je onderscheiden en dat is goed voor je cv. Ik zie me later wel in het management werken, dus het past bij me.’
Voorbereiding betaalt zich uit
De opdracht is om een plan te maken voor een exportmanager die een product op de internationale markt wil brengen. Welk land biedt de beste mogelijkheden en welke middelen kan hij inzetten? Marit en Lisanne werken aan een goed onderbouwd plan en zijn al bezig met de uitwerking. Een logo voor de vrachtwagens hebben ze al. Dat ze van tevoren geoefend hebben, betaalt zich nu uit. En ze vullen elkaar goed aan. Marit: ‘Lisanne houdt goed het overzicht en blijft rustig.’ Lisanne: ‘Marit is sterk in economie en ze kan goed ‘out of the box’ denken.’
Niks te verliezen
Beide studenten zijn het erover eens dat – ook al winnen ze misschien niet – de voordelen groot zijn om mee te doen. Lisanne: ‘Ik raad het elke student aan. Je hebt niets te verliezen en het heeft alleen maar pluspunten. Ik heb dankzij Skills een grote stap in mijn ontwikkeling gemaakt.’ Marit voegt eraan toe: ‘Ik hoop dat meer docenten gaan meedoen. Ik heb er veel extra’s van geleerd en daardoor heb ik nu al keuzedelen af.’ De enthousiaste meiden gaan snel weer verder met hun wedstrijd en duiken achter de laptop. Mensen die langslopen zien misschien geen concrete producten, maar de concentratie en toewijding spreken voor zich.
Meerwaarde voor al het leren: feedback geven
De docenten bij Skills the finals begeleiden hun studenten, maar mogen niet met ze communiceren tijdens de wedstrijd. Voor hen is er in de tussentijd genoeg te zien en te doen. Workshops over mentale training van studenten, digitale weerbaarheid, duurzaamheid en over aanstekelijk onderwijs. Daar delen docenten hun beste tips met elkaar. Zoals een docent van ROC Nijmegen: studenten op de opleiding apothekersassistent kunnen pluspunten halen als ze meedoen aan de voorrondes. Het maakt de studenten enthousiast en sterker gemotiveerd. De docent betrekt het werkveld in de praktijkoefeningen en studenten nemen familie en vrienden mee. Zo trainen ze veel vaardigheden in levensechte situaties. Belangrijk is wel om de opdrachten na te bespreken en studenten feedback te geven, vindt zij. Een andere docent laat studenten elkaar beoordelen: dat heeft meerwaarde voor al het leren en niet alleen voor de wedstrijd.
Uitslag en vervolg
Marit en Lisanne eindigen op een prachtige tweede plaats. Bekijk meer uitslagen van Skills Heroes of de aftermovie. Een aantal Skills-kampioenen kwalificeert zich voor deelname aan EuroSkills van 16 tot en met 20 september 2020 in Graz, Oostenrijk.
Schrijf je nu in voor het schooljaar 2020-2021