Door Skills-deelname versneld opleiden

11 oktober 2022 | Skills Heroes

Het zal je maar gebeuren: uit je bed gebeld worden en onverwachts in de halve finale van Skills Heroes staan! Vervolgens beland je in de finale, word je derde van Nederland en krijg je ook vrijstellingen in je opleiding zodat je eerder klaar bent. Wat wil een mbo-student nog meer? We praten met Marlies Janssen, inmiddels derdejaars student apothekersassistent van het Summa College in Eindhoven en haar docent Linda Baeten.

“Ik vond het een hele uitdaging om mee te doen. Toen ik werd opgebeld had ik geen tijd om na te denken. De finale in Utrecht ging ik heel blanco in en benaderde ik net zoals ik op het werk was (redactie: stage). Ik liet alles op mij afkomen en ervoer uiteindelijk weinig stress. Het was gewoon een hele grote bubbel waar ik in zat en waar alles heel snel ging”, aldus Marlies.

Verrassend
Die onbevangenheid is een van haar sterke punten van Marlies zo benadrukt haar docent. Linda Baeten: “Haar talent en motivatie als tweedejaars zag ik al snel. Daarom vroeg haar mee te doen aan de voorrondes met de derdejaars bij ons op school. En daar werd ze verrassend tweede!”

Op zich niets aan de hand, ware het niet dat de eigenlijke finaliste van het Summa College vlak voor Skills The Finals Covid-19 kreeg. Linda belde Marlies op en de rest werd geschiedenis. Marlies: “Ik heb letterlijk op de finales alles gegeven. Achteraf gezien weet ik nog steeds niet wat mij overkomen is. Maar ik weet wel dat ik door de vakwedstrijden zelfverzekerder ben geworden en als persoon gegroeid. Ook weet ik nu beter hoe ik de examens in moet gaan en wat ik wel en niet kan. Tevens heb ik mijn verbeterpunten inzichtelijk, zoals hoe ik taken tijdens mijn stage beter kan oppakken”.

Beter geworden
Doorvragend noemt Marlies enkele skills die door haar deelname verbeterd zijn. “De stressbestendigheid is bij mij toegenomen, ik kan meer taken oppakken, flexibeler op zaken anticiperen en mij beter in situaties inleven. Wat ik nog wel moet verbeteren zijn mijn communicatievaardigheden aan de balie”.

De docent van Marlies vond haar bronzen prestatie van zo’n hoog niveau, dat ze op school een traject startte om voor een aantal examens in het derde jaar vrijstellingen voor haar te regelen. “Het werd een hele klus om dit met de examencommissie te regelen, maar uiteindelijk zijn het er vier geworden. Daarvan koos Marlies er twee om vrijgesteld te worden, De andere examens gaat ze toch nog doen omdat ze haar werkelijke prestaties op de cijferlijst wil zien”, zegt Linda Baeten. Waarop Marlies aanvult: “Dat gaat mij wel lukken met alle voorbereidingen en kennis die ik door de deelname aan Skills Heroes opgedaan heb.”

Eerder afstuderen
Ondanks dat ze wat bescheiden overkomt weet de Summa-student heel goed wat ze bereikt heeft. “Ik ben door mijn deelname veel meer waard geworden in mijn vak, iets wat ik kan toepassen en laten zien op mijn stage”, geeft Marlies duidelijk aan. Gevolg is dat ze een half jaar eerder afstudeert en met kerst al klaar is! “Dit vraagt wel veel van mijn collega-docenten”, zegt Linda Baeten. “Zij hebben namelijk naast het reguliere programma een persoonlijk plan op maat voor haar moeten maken om te zorgen dat ze versneld de opleiding kan afronden. Dat komt er ‘even’ voor hen bij“.

Gevolg is dat met dank aan Skills Heroes Marlies Janssen sneller klaar is met haar opleiding en eerder werkervaring kan op doen. “Of nog doorstuderen, maar dat weet ik nog niet. Wat ik zeker weet, is dat ik deelnemen aan vakwedstrijden elke student kan aanraden. Echt doen! Je krijgt een leerervaring extra en weet beter waar je staat in je ontwikkeling. Dat neem je mee voor later”, zo zegt Marlies Janssen tot besluit.

Connect:

Laatste nieuws

René Smit, winnaar van de Ir. W. Maas Geesteranusprijs 2024

In 2024 heeft de jury van het Ir. W. Maas Geesteranus Fonds besloten de prijs uit te reiken aan praktijkinstructeur René Smit van het Kempenhorst College in Oirschot. De winnaar is daarmee benoemd tot de meest inspirerende VMBO docent / praktijkinstructeur in het...

Skills The Finals 2024: 73 mbo kampioenen

Nederland heeft er 73 nieuwe vakkampioenen bij! Tijdens Skills The Finals streden ruim 600 mbo-studenten om de beste te zijn in hun vakgebied. Vanavond werden de medailles uitgereikt op het immense podium in de Brabanthallen, met ruim 4.000 bezoekers in de zaal....

Skills The Finals 2024: 20 vmbo kampioenen!

20 vmbo-leerlingen en één regioteam kunnen zich nu Nederlands Kampioen noemen. Tijdens Skills The Finals op donderdag 21 maart streden 160 finalisten in duo’s om de beste te worden in hun vakgebied! In aanloop naar de finales van Skills Talents, deden duizenden...

Zaadje planten bij jonge generaties

“Word jij maar loodgieter?” Die vraag, met de nadruk op ‘maar’, hoor je helaas nog wel eens. Terwijl het een prachtig praktisch beroep is, waarvoor je flink wat in je mars moet hebben! Dat technisch hoogstaande, dat kan niet zomaar iedereen. Daarom zijn de wedstrijden...

Videos

Nieuwsbrief