Door Skills-deelname versneld opleiden

11 oktober 2022 | Skills Heroes

Het zal je maar gebeuren: uit je bed gebeld worden en onverwachts in de halve finale van Skills Heroes staan! Vervolgens beland je in de finale, word je derde van Nederland en krijg je ook vrijstellingen in je opleiding zodat je eerder klaar bent. Wat wil een mbo-student nog meer? We praten met Marlies Janssen, inmiddels derdejaars student apothekersassistent van het Summa College in Eindhoven en haar docent Linda Baeten.

“Ik vond het een hele uitdaging om mee te doen. Toen ik werd opgebeld had ik geen tijd om na te denken. De finale in Utrecht ging ik heel blanco in en benaderde ik net zoals ik op het werk was (redactie: stage). Ik liet alles op mij afkomen en ervoer uiteindelijk weinig stress. Het was gewoon een hele grote bubbel waar ik in zat en waar alles heel snel ging”, aldus Marlies.

Verrassend
Die onbevangenheid is een van haar sterke punten van Marlies zo benadrukt haar docent. Linda Baeten: “Haar talent en motivatie als tweedejaars zag ik al snel. Daarom vroeg haar mee te doen aan de voorrondes met de derdejaars bij ons op school. En daar werd ze verrassend tweede!”

Op zich niets aan de hand, ware het niet dat de eigenlijke finaliste van het Summa College vlak voor Skills The Finals Covid-19 kreeg. Linda belde Marlies op en de rest werd geschiedenis. Marlies: “Ik heb letterlijk op de finales alles gegeven. Achteraf gezien weet ik nog steeds niet wat mij overkomen is. Maar ik weet wel dat ik door de vakwedstrijden zelfverzekerder ben geworden en als persoon gegroeid. Ook weet ik nu beter hoe ik de examens in moet gaan en wat ik wel en niet kan. Tevens heb ik mijn verbeterpunten inzichtelijk, zoals hoe ik taken tijdens mijn stage beter kan oppakken”.

Beter geworden
Doorvragend noemt Marlies enkele skills die door haar deelname verbeterd zijn. “De stressbestendigheid is bij mij toegenomen, ik kan meer taken oppakken, flexibeler op zaken anticiperen en mij beter in situaties inleven. Wat ik nog wel moet verbeteren zijn mijn communicatievaardigheden aan de balie”.

De docent van Marlies vond haar bronzen prestatie van zo’n hoog niveau, dat ze op school een traject startte om voor een aantal examens in het derde jaar vrijstellingen voor haar te regelen. “Het werd een hele klus om dit met de examencommissie te regelen, maar uiteindelijk zijn het er vier geworden. Daarvan koos Marlies er twee om vrijgesteld te worden, De andere examens gaat ze toch nog doen omdat ze haar werkelijke prestaties op de cijferlijst wil zien”, zegt Linda Baeten. Waarop Marlies aanvult: “Dat gaat mij wel lukken met alle voorbereidingen en kennis die ik door de deelname aan Skills Heroes opgedaan heb.”

Eerder afstuderen
Ondanks dat ze wat bescheiden overkomt weet de Summa-student heel goed wat ze bereikt heeft. “Ik ben door mijn deelname veel meer waard geworden in mijn vak, iets wat ik kan toepassen en laten zien op mijn stage”, geeft Marlies duidelijk aan. Gevolg is dat ze een half jaar eerder afstudeert en met kerst al klaar is! “Dit vraagt wel veel van mijn collega-docenten”, zegt Linda Baeten. “Zij hebben namelijk naast het reguliere programma een persoonlijk plan op maat voor haar moeten maken om te zorgen dat ze versneld de opleiding kan afronden. Dat komt er ‘even’ voor hen bij“.

Gevolg is dat met dank aan Skills Heroes Marlies Janssen sneller klaar is met haar opleiding en eerder werkervaring kan op doen. “Of nog doorstuderen, maar dat weet ik nog niet. Wat ik zeker weet, is dat ik deelnemen aan vakwedstrijden elke student kan aanraden. Echt doen! Je krijgt een leerervaring extra en weet beter waar je staat in je ontwikkeling. Dat neem je mee voor later”, zo zegt Marlies Janssen tot besluit.

Connect:

Laatste nieuws

Binnen de groenbranche kun je heel veel kanten op

Lekker buiten bezig zijn, met je handen in de aarde. Veelzijdig werk, waarvan je aan het eind van de dag direct resultaat ziet. Wie wil dat nou niet? “De groenbranche staat te springen om mensen!”, vertelt Violette Kout van TRI Groei in Groen. TRI is partner van...

Philadelphia zet finalisten aan het denken over meesterschap

Grijp je in als iemand met een beperking zonder rijbewijs op een brommer wil wegrijden? Of wat als iemand een eigen telefoon wil, maar daar eigenlijk niet mee om kan gaan. Over dit soort kwesties bogen vijf mbo-studenten zich tijdens een speciale masterclass van...

Werken in de techniek: lekker bezig zijn én je hoofd gebruiken

Natuurlijk kun je op papier uitleggen wat het waterzijdig inregelen van een cv-installatie inhoudt”, vertelt Hans Haring van Wij Techniek. “Maar het live zien en zo kennismaken met onze branche, dat is veel gaver. Daarom zijn de vakwedstrijden van WorldSkills...

De Koning komt naar Skills The Finals!

De Koning komt naar Skills The Finals! Wij zijn vereerd dat Zijne Majesteit de Koning naar Skills The Finals komt! 24 maart gaat Koning Willem-Alexander langs bij studenten die meedoen aan de wedstrijden! Zo bezoekt hij de wedstrijden bloembinder, kapper,...

Videos

Nieuwsbrief