Bouwmensen Rivierengebied! Hét bedrijf achter Team NL deelnemer Daan Weijgertze

18 mei 2020 | Skills Heroes

Het is hem gelukt! Daan Weijgertze (bouwtimmeren) pakt goud in Boedapest tijdens EuroSkills 2018. Daan: “Ik ging voor goud, dat was het doel!” Daan mag zich de beste bouwtimmerman van Europa noemen.

Hoe Daan klaargestoomd is voor de Europese kampioenschappen? Daar komt opleidingsbedrijf Bouwmensen Rivierengebied om de hoek kijken. Hoog tijd voor een nadere kennismaking.

Bouwmensen
Bouwmensen is een coöperatieve vereniging van bouw- en infra-opleidings­bedrijven. Het ontstond uit een initiatief van een aantal opleidingsbedrijven binnen  de vakgroep Opleidings­bedrijven Bouwend Nederland, om de ontwikkelingen die het de sector moeilijk maken voor te blijven. We zorgen nu voor vakbekwaam personeel voor de toekomst. Dat doen we met effectieve en regionale opleidingen. Deze complexe taak kunnen wij niet alleen uitvoeren. We werken zowel landelijk als regionaal samen met ervaren en betrokken partners.

Wat is de link tussen Bouwmensen en Skills Heroes?
Koos: “Insteken op het excellentieprogramma, dat het Hoornbeeck College, waar Daan 1 dag per week naar school gaat, ook heeft omarmd.  Wij zien het enthousiasme en de liefde voor het vak bij deelnemers aan de Skills Heroes vakwedstrijden.

Een vakbekwame deelnemer afleveren op een moderne manier, daar willen wij onze steen aan bijdragen. Dat kan met Skills Heroes.”

Jullie zijn een opleidingsbedrijf voor de bouw. Kun je hier iets meer over vertellen en dan ook in relatie met Skills Heroes?
“Bouwmensen is de schakel tussen bedrijfsleven (bouw) en de mbo-instelling. Wij zorgen ervoor dat de jongens en meiden begeleid worden tijdens hun opleiding. Wij zorgen voor continuïteit in de opleiding.

Bouwmensen zet zich in voor meerdere vakwedstrijden van Skills Heroes. Bijvoorbeeld ook voor metselen. Daan is dit jaar meegegaan naar EuroSkills voor de wedstrijd bouwtimmeren. Hoe zijn jullie bij zijn proces betrokken geweest?
“Met het Hoornbeeck College zijn afspraken gemaakt over een samenwerking. Wij hebben hiermee ingestemd en hierdoor is de link met Skills Heroes tot stand gekomen. Wij hebben Daan vervolgens alle ruimte en handvatten gegeven om zich volledig voor te bereiden op zijn deelname aan de nationale en internationale kampioenschappen.”

Hoe ziet dat er in de praktijk uit?
“Aan het begin van een schooljaar bekijkt Bouwmensen of er geïnteresseerden zijn die mee willen doen aan vakwedstrijden. Wij maken vervolgens een eerste selectie. Als deze kanshebbers oren hebben naar deelname aan Skills Heroes dan volgt er een trainingsperiode om de deelnemer voor te bereiden op de regionale wedstrijden (kwalificatiewedstrijden). Daarna volgt natuurlijk het nationale event en nu met Daan het Europese kampioenschap.”

Daan volgt bij Bouwmensen zijn BBL traject. Daan, kun jij wat meer vertellen over jouw deelname aan Skills Heroes?
“Het leek mij leuk om mee te doen aan Skills Heroes. Dit is voor mij het tweede jaar dat ik aan de wedstrijden meedoe. Je moet wel echt passie hebben voor het vak. Je stopt heel veel uren in het trainen. Dat moet je ervoor over hebben, maar het is leuk om te zien dat je ergens goed in bent! En hier ben ik goed in!”

Hoe heb jij de betrokkenheid van Bouwmensen ervaren?
“Bouwmensen heeft er heel veel aan gedaan om mij zo goed mogelijk voor te bereiden op mijn deelname aan EuroSkills. Ik moest in korte tijd leren om digitaal te tekenen omdat dit de Europese regelgeving is. Bouwmensen heeft mij hierin opgeleid. De betrokkenheid van bouwmensen is groot en zij zijn echt trots op de deelnemers!”

Je bent net terug van EuroSkills, hoe vond je het om deel uit te maken van Team NL?
“Het is leuk om deel uit te maken van een team met leeftijdsgenoten die in hetzelfde parket zitten als jijzelf. Allemaal vakidioten die met hun beroep bezig zijn. Mooi man!”

En je was dit jaar ook nog aangewezen om de TeamNL mascotte te zijn! Hoe was om de leeuw te zijn?
“Echt fantastisch!”

Heeft deelname aan Skills Heroes aan je verwachtingen voldaan?
“Ik wist niet goed wat ik kon verwachten maar ik vond het echt heel tof om mee te maken! Ik ga ook zeker meedoen aan de 2018-2019 editie.

Connect:

Laatste nieuws

Best of Excellence Award 2024 genomineerden

Nog meer goed nieuws voor 10 Skills Heroes goudenmedaillewinnaars! Op maandag 13 mei 2024 reikt WorldSkills Netherlands de Best of Excellence Award uit tijdens het Dit is mbo Ambassadeursgala 2024. De tien Skills Heroes-kampioenen met de hoogste scores in hun...

René Smit, winnaar van de Ir. W. Maas Geesteranusprijs 2024

In 2024 heeft de jury van het Ir. W. Maas Geesteranus Fonds besloten de prijs uit te reiken aan praktijkinstructeur René Smit van het Kempenhorst College in Oirschot. De winnaar is daarmee benoemd tot de meest inspirerende VMBO docent / praktijkinstructeur in het...

Skills The Finals 2024: 73 mbo kampioenen

Nederland heeft er 73 nieuwe vakkampioenen bij! Tijdens Skills The Finals streden ruim 600 mbo-studenten om de beste te zijn in hun vakgebied. Vanavond werden de medailles uitgereikt op het immense podium in de Brabanthallen, met ruim 4.000 bezoekers in de zaal....

Videos

Nieuwsbrief