Interview met docent en student: voorronde bij Da Vinci College

25 november 2020 | Skills Heroes

Op het Da Vinci College werden verschillende voorrondes georganiseerd om studenten te selecteren voor deelname aan de nationale finale in maart. Donderdag 12 november vond de voorronde ondernemer retail plaats. Wij spraken deelnemer en student Jordi van der Keur en docent Paul van Putten om erachter te komen hoe zij de voorronde dit jaar ervaren hebben.

Oud-deelnemer aan Skills Heroes, Imad el Yaakoubi, deelde zijn ervaringen voorafgaand aan de wedstrijd met de deelnemers. Imad: “Ik houd van competitie en zo’n wedstrijd is een mooie test”, ook gaf hij aan door deze wedstrijden meer zelfvertrouwen te hebben gekregen: “Als ik terugkijk was het een groei van mezelf.” Hij vertelt de deelnemers dat hij zijn deelname aan de Skills Heroes wedstrijd zelfs meeneemt in zijn sollicitaties: “Mensen kennen de wedstrijden meestal wel en dat helpt bij het krijgen van een baan”.

Jordi, is dit de eerste keer dat je meedoet aan Skills Heroes en Paul, hebben jouw studenten eerder deelgenomen?

Jordi: Ja, dit was de eerste keer. Ik doe mee omdat het me een leuke, leerzame ervaring lijkt en het staat goed op mijn cv.

Paul: Ik heb 3 jaar geleden meegedaan met een student van me in de opleiding verkoopspecialist, Imad, hij deed mee aan de halve finale. Imad veroverde daarbij een finale plaats, maar moest door persoonlijk omstandigheden tot zijn spijt bedanken voor verdere deelname.

Dat is jammer, wat was de reden dat je weer mee wilde doen?

Paul: Sinds de ervaring met Imad ben ik met mijn collega’s in de retail opleidingen gaan kijken hoe we de Skills Heroes wedstrijden verder konden integreren in onze opleidingen, om zodoende aanwezig potentieel talent meer tot bloei te kunnen laten komen.

Dit jaar zien de wedstrijden er door corona anders uit dan 3 jaar geleden. Merkte je verschil tussen beiden voorrondes?

Paul: Drie jaar geleden met Imad organiseerde de school nog geen voorronde, we selecteerden hem destijds voor de landelijke halve finale op basis van uitzonderlijke verkooptalenten die hij op school liet zien. De halve finale (kwalificatiewedstrijd, red.) was een geweldige ervaring. Ik heb het door de hele opzet met medekandidaten en de vakjury ervaren als een soort Idols voor vakstudenten!

Jordy: Dit is de eerste keer dat ik meedoe, dus ik heb geen idee hoe de voorrondes er vorig jaar uitzagen, maar ik denk bijna hetzelfde alleen zonder de 1,5 meter maatregel.

Paul, vind je het goed dat ondanks corona studenten toch de kans krijgen om deel te nemen?

Ja, super dat deze wedstrijden toch door kunnen gaan, ook al is het in een aangepaste vorm.
Iedere vorm waarbij we talent kunnen ontdekken en stimuleren spreekt mij als docent enorm aan. De Skills wedstrijden zijn daarbij voor mij de krenten uit de pap.

Goed om te horen! Kun je uitleggen wat deelname aan Skills Heroes doet met studenten?

Tijdens de voorronde die we onlangs op Da Vinci College georganiseerd hebben voor onze tweedejaars studenten ondernemer retail zag ik dat de drie kandidaten niet alleen weer een geweldige leerervaring hebben opgedaan, maar ook dat bij hen weer nadrukkelijk hun talent en motivatie tevoorschijn kwam. Ze vonden het een geweldige opdracht die niet alleen het beste in hen naar boven haalde, maar er ook voor zorgde dat er een soort teamgeest ontstond. Daaruit is voortgekomen dat de twee afvallers de winnaar gaan helpen op weg naar de finale. Geweldig om te zien!

Jordi, hoe heb jij dat ervaren, heb je iets van je deelname geleerd?

Ik heb veel geleerd over mijn competenties en over het economische plaatje van deze opleiding. Verder heb ik veel geleerd van de opdracht die we moesten maken, maar hier moet ik ook nog meer over leren.

En heb je al zin in de finale tijdens Skills The Finals?

De finale voelt op dit moment nog ver weg en ik weet niet zo goed wat ik kan verwachten, maar als het moment daar is weet ik zeker dat ik wil winnen.

Paul, hoe sta jij erin?

Ik kijk er nu al naar uit!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Connect:

Laatste nieuws

Best of Excellence Award 2024 genomineerden

Nog meer goed nieuws voor 10 Skills Heroes goudenmedaillewinnaars! Op maandag 13 mei 2024 reikt WorldSkills Netherlands de Best of Excellence Award uit tijdens het Dit is mbo Ambassadeursgala 2024. De tien Skills Heroes-kampioenen met de hoogste scores in hun...

René Smit, winnaar van de Ir. W. Maas Geesteranusprijs 2024

In 2024 heeft de jury van het Ir. W. Maas Geesteranus Fonds besloten de prijs uit te reiken aan praktijkinstructeur René Smit van het Kempenhorst College in Oirschot. De winnaar is daarmee benoemd tot de meest inspirerende VMBO docent / praktijkinstructeur in het...

Skills The Finals 2024: 73 mbo kampioenen

Nederland heeft er 73 nieuwe vakkampioenen bij! Tijdens Skills The Finals streden ruim 600 mbo-studenten om de beste te zijn in hun vakgebied. Vanavond werden de medailles uitgereikt op het immense podium in de Brabanthallen, met ruim 4.000 bezoekers in de zaal....

Videos

Nieuwsbrief