‘Vakwedstrijden hebben me gemaakt tot wat ik nu ben’

3 oktober 2022 | Skills 20 jaar

Mijn WorldSkills deelname tijdens wedstrijdseizoen 2002-2003 in Sankt Gallen staat me nog steeds helder voor de geest.  De eerste twee dagen gingen prima, maar op de derde dag maakte ik een fout waar ik extreem in bleef hangen. In de pauze sprak ik daarover met mijn expert, medekandidaten en familie. Zij wisten mij zo te motiveren dat ik mij herpakte. Toen de vierde dag aanbrak had ik maar één doel: het werkstuk af krijgen, anders doe je niet mee om de prijzen. Op het moment dat het ‘signaal’ einde wedstrijd klonk, was ik net klaar met mijn werkstuk schoonvegen. Het resultaat was fantastisch! Een eerste plaats, een gouden medaille en wereldkampioen metselen. Thuis volgden huldigingen in het Gelredome en in m’n dorp. Dat was bijna twintig jaar geleden, maar mensen weten het nog steeds.

Alsmaar leuker

Het had echter heel anders kunnen lopen, want op het vmbo koos ik eerst voor de richting timmeren. Nadat ik die opleiding had afgerond voegde ik er nog één jaar metselen aan toe en nam ik deel aan het NK metselen voor vmbo’ers; de Zilveren Troffel wedstrijd. Die wedstrijd won ik en mede daardoor ging ik metselen alsmaar leuker vinden. Het wereldkampioenschap daarna zorgde dat ik bij mijn werkgevers steeds mooiere metselopdrachten in de restauratie kon maken. De volgende stap was in 2008 toen ik het tijd vond om voor mijzelf te beginnen. Vier jaar later kwam mijn vader bij mij in dienst en deden we hoofdzakelijk restauratieopdrachten. Vervolgens ben ik samen met mijn broer in 2018 een bouwbedrijf begonnen en maken we nu onze visie waar. Dat is samen met de klant werken aan ideeën, plannen, wensen en dromen en dit combineren met onze kennis, vakmanschap en ervaring.

Als ik zo terugkijk, dan kan je zeggen dat vakwedstrijden me gemaakt hebben tot wat ik nu ben. Je krijgt door deelnemen meer zelfvertrouwen en je leert met mensen omgaan. Dat is ook belangrijk voor je persoonlijke ontwikkeling. En als je internationaal weggaat, dan maak je kennis met andere culturen en eetgewoonten. Daar heb ik nog steeds profijt van. Ben je vakkampioen, dan hangt er wel een ‘kwaliteitskaartje’ aan je naam. Daarom werk ik nog steeds zoals bij de wedstrijden: nauwkeurig en zo mooi mogelijk.

Jonge mensen motiveren

Die ervaring geef ik nu door. Voor de Skills Heroes wedstrijden bedenk ik de metselopdrachten en zit ik in de jury. Internationaal ben ik expert metselen en begeleid ik de deelnemers. Zo blijf ik bij de wedstrijden betrokken, dat vind ik fantastisch! Het kost mij wel tijd en energie, maar het is fijn jonge mensen te motiveren en verder te helpen in hun vak. Jammer genoeg kiezen nu weinig jongeren voor het metselvak. Dat verdient echt meer aandacht, want wat is er nou mooier dan metselwerk?

Arnold Ros, Sprundel
WorldSkills 2003 Sankt Gallen (Zwitserland). Eerste plaats (goud) bij Metselen
Internationaal expert, jurylid en wedstrijdschrijver
Mede- eigenaar van Bouwbedrijf Ros

Connect:

Laatste nieuws

Bart Willems wint Best of Excellence Award voor de tweede keer!

Op maandag 15 mei won Bart Willems, student Lassen bij Vakopleiding Techniek en ROC Nijmegen, de Best of Excellence Award. De award wordt jaarlijks door WorldSkills Netherlands uitgereikt aan de mbo-student die in de finale van Skills Heroes, de vakwedstrijden voor...

MBO Ambassadeursgala – Livestream

Vanavond is het mbo Ambassadeursgala in Apeldoorn met o.a. de uitreiking van de Best Of Excellence award. Wie wint ‘m dit jaar?! Kijk allemaal vanavond om 18:30 uur via de livestream.

Team Netherlands maakt zich klaar voor EK in Polen

22 mbo-studenten vertegenwoordigen Nederland tijdens EuroSkills Gdańsk 2023, de Europese Kampioenschappen voor beroepen. Van 5 tot en met 9 september neemt Team Netherlands het in Polen op tegen studenten uit heel Europa. De komende maanden trainen de teamleden elk...

Bij HANOS kun je heel veel kanten op

Je kent ze misschien wel van de paarse vrachtwagens: HANOS, de internationale horecagroothandel. Maar wat dit mooie bedrijf qua werk allemaal te bieden heeft, dát is niet bij iedereen bekend. Dus vertelt Nanda Dekker van HANOS er graag meer over en doet ze uit de...

Videos

Nieuwsbrief