‘In mijn werk komt het aan op één honderdste millimeter’

15 december 2022 | Skills 20 jaar

Persoonlijk ben ik vrij rustig, geen haantje de voorste, en dat is na de vakwedstrijden niet veranderd. Snel op mensen afstappen doe ik niet. Dat klinkt misschien raar, maar in mijn werk heb je geen collega’s nodig; eigenlijk ben ik één met mijn machine. Wel groei je enorm als vakman of vakvrouw én als mens als je meedoet aan vakwedstrijden. Ik werd stressbestendiger en leerde om een nieuw product zo snel en efficiënt mogelijk te produceren. Daar heb ik nog iedere dag profijt van.

Mijn beroep, CNC frezen, is geweldig en heel afwisselend. Ik maak veel verschillende producten en sta iedere dag voor een nieuwe uitdaging. Als er bij ons in het bedrijf een ingewikkeld product moet worden gemaakt, komen ze bij mij. Dat dank ik aan mijn ervaring en kennis, waar de wedstrijden voor een belangrijk deel aan hebben bijgedragen.

Heel nauwkeurig
Mijn werkgever, Madern International B.V, is een productiebedrijf van machineonderdelen in de verpakkingsindustrie. Aan de hand van een tekening schrijf ik een computerprogramma die de grote freesmachine bestuurt. De codes die ik daarbij invoer, bepalen of het product er goed uit komt. Daarvoor moet je heel goed driedimensionaal kunnen denken en supernauwkeurig werken. Vergis je niet, in mijn werk komt het aan op één honderdste millimeter!

Ruim twaalf jaar geleden werkte ik al bij Madern waar mijn praktijkopleider me destijds wees op de vakwedstrijden in de metaalindustrie, toen nog van Vakkanjers. Ik stond er vrij nuchter in, niet geschoten is altijd mis. De eerste keer viel ik buiten de prijzen, maar een jaar later ging ik er vol voor en was ik veruit de beste. Mijn bekwaamheid in het maken van veel verschillende producten én mijn wedstrijdervaring gaven de doorslag. Die eerste plaats betekende deelname aan EuroSkills 2012.

Eerste
De EuroSkills wedstrijd in Spa was supergaaf om mee te maken. Ik was natuurlijk best gespannen en na het startsein had ik alleen nog maar oog voor mijn werk. In de loop van de wedstrijd zat het best even tegen, maar daar knokte ik me doorheen. Uiteindelijk werd ik tot mijn verrassing eerste, al was het verschil met nummer twee niet groot. Mijn praktijkopleider was zo trots; het voelde voor hem alsof hij zelf had gewonnen.

De vakwedstrijden waren geweldig voor mijn persoonlijke ontwikkeling, daarom raad ik iedereen die de kans krijgt er ook aan deel te nemen. Het staat goed op je cv, is heel gaaf om mee te maken en ook een enorme stimulans voor je carrière. Ik weet nu wat ik wil. Voor mij geen kantoorbaan, maar lekker met mijn handen bezig blijven, nieuwe collega’s begeleiden en misschien nog een keer iets doen voor WorldSkills Netherlands.

Robin van Wijngaarden (1988), Hellevoetsluis
EuroSkills 2012, Spa (België), eerste plaats (goud) bij CNC frezen
CNC frezer bij Madern International B.V., Vlaardingen

Connect:

Laatste nieuws

Kwalificatiewedstrijden Skills Talents van start!

157 scholen met 371 vakteams gaan de komende tijd de strijd aan om een finaleplaats voor Skills The Finals op donderdag 23 maart in de RAI Amsterdam. Op donderdag 19 en vrijdag 20 januari zijn de eerste kwalificatiewedstrijden van Skills Talents gespeeld bij Albeda...

Nomineer jouw docent voor Skills Heroes Docenten Bokaal 2023!

Docenten die zich binnen Skills Heroes inzetten voor de talentontwikkeling en vakwedstrijden van hun studenten verdienen een groot compliment. Zij verdienen het om in het zonnetje gezet te worden. Daarom reikt WorldSkills Netherlands tijdens de prijsuitreiking op...

Finalisten Elektrotechnicus gebouwen bekend

Deze week streden 13 studenten in de kwalificatiewedstrijd van Elektrotechnicus gebouwen om acht felbegeerde plekken in de landelijke finale. Deze vindt plaats op donderdag 23 en vrijdag 24 maart in de RAI in Amsterdam. Wij danken IW Heerhugowaard, Wij Techniek en...

Philadelphia Zorg en WorldSkills Netherlands gaan samenwerking aan

Per november is Philadelphia Zorg wedstrijdpartner van de Skills Heroes wedstrijd Maatschappelijke Zorg PBSD. Het partnerschap betekent voor Philadelphia het 'meevieren' van mbo-meesterschap. “Zo kunnen wij een bijdrage leveren aan de meesterlijke zorgmedewerkers van...

Videos

Nieuwsbrief