‘In mijn werk komt het aan op één honderdste millimeter’

15 december 2022 | Skills 20 jaar

Persoonlijk ben ik vrij rustig, geen haantje de voorste, en dat is na de vakwedstrijden niet veranderd. Snel op mensen afstappen doe ik niet. Dat klinkt misschien raar, maar in mijn werk heb je geen collega’s nodig; eigenlijk ben ik één met mijn machine. Wel groei je enorm als vakman of vakvrouw én als mens als je meedoet aan vakwedstrijden. Ik werd stressbestendiger en leerde om een nieuw product zo snel en efficiënt mogelijk te produceren. Daar heb ik nog iedere dag profijt van.

Mijn beroep, CNC frezen, is geweldig en heel afwisselend. Ik maak veel verschillende producten en sta iedere dag voor een nieuwe uitdaging. Als er bij ons in het bedrijf een ingewikkeld product moet worden gemaakt, komen ze bij mij. Dat dank ik aan mijn ervaring en kennis, waar de wedstrijden voor een belangrijk deel aan hebben bijgedragen.

Heel nauwkeurig
Mijn werkgever, Madern International B.V, is een productiebedrijf van machineonderdelen in de verpakkingsindustrie. Aan de hand van een tekening schrijf ik een computerprogramma die de grote freesmachine bestuurt. De codes die ik daarbij invoer, bepalen of het product er goed uit komt. Daarvoor moet je heel goed driedimensionaal kunnen denken en supernauwkeurig werken. Vergis je niet, in mijn werk komt het aan op één honderdste millimeter!

Ruim twaalf jaar geleden werkte ik al bij Madern waar mijn praktijkopleider me destijds wees op de vakwedstrijden in de metaalindustrie, toen nog van Vakkanjers. Ik stond er vrij nuchter in, niet geschoten is altijd mis. De eerste keer viel ik buiten de prijzen, maar een jaar later ging ik er vol voor en was ik veruit de beste. Mijn bekwaamheid in het maken van veel verschillende producten én mijn wedstrijdervaring gaven de doorslag. Die eerste plaats betekende deelname aan EuroSkills 2012.

Eerste
De EuroSkills wedstrijd in Spa was supergaaf om mee te maken. Ik was natuurlijk best gespannen en na het startsein had ik alleen nog maar oog voor mijn werk. In de loop van de wedstrijd zat het best even tegen, maar daar knokte ik me doorheen. Uiteindelijk werd ik tot mijn verrassing eerste, al was het verschil met nummer twee niet groot. Mijn praktijkopleider was zo trots; het voelde voor hem alsof hij zelf had gewonnen.

De vakwedstrijden waren geweldig voor mijn persoonlijke ontwikkeling, daarom raad ik iedereen die de kans krijgt er ook aan deel te nemen. Het staat goed op je cv, is heel gaaf om mee te maken en ook een enorme stimulans voor je carrière. Ik weet nu wat ik wil. Voor mij geen kantoorbaan, maar lekker met mijn handen bezig blijven, nieuwe collega’s begeleiden en misschien nog een keer iets doen voor WorldSkills Netherlands.

Robin van Wijngaarden (1988), Hellevoetsluis
EuroSkills 2012, Spa (België), eerste plaats (goud) bij CNC frezen
CNC frezer bij Madern International B.V., Vlaardingen

Connect:

Laatste nieuws

Best of Excellence Award 2024 genomineerden

Nog meer goed nieuws voor 10 Skills Heroes goudenmedaillewinnaars! Op maandag 13 mei 2024 reikt WorldSkills Netherlands de Best of Excellence Award uit tijdens het Dit is mbo Ambassadeursgala 2024. De tien Skills Heroes-kampioenen met de hoogste scores in hun...

Videos

Nieuwsbrief