‘In mijn werk komt het aan op één honderdste millimeter’

15 december 2022 | Skills 20 jaar

Persoonlijk ben ik vrij rustig, geen haantje de voorste, en dat is na de vakwedstrijden niet veranderd. Snel op mensen afstappen doe ik niet. Dat klinkt misschien raar, maar in mijn werk heb je geen collega’s nodig; eigenlijk ben ik één met mijn machine. Wel groei je enorm als vakman of vakvrouw én als mens als je meedoet aan vakwedstrijden. Ik werd stressbestendiger en leerde om een nieuw product zo snel en efficiënt mogelijk te produceren. Daar heb ik nog iedere dag profijt van.

Mijn beroep, CNC frezen, is geweldig en heel afwisselend. Ik maak veel verschillende producten en sta iedere dag voor een nieuwe uitdaging. Als er bij ons in het bedrijf een ingewikkeld product moet worden gemaakt, komen ze bij mij. Dat dank ik aan mijn ervaring en kennis, waar de wedstrijden voor een belangrijk deel aan hebben bijgedragen.

Heel nauwkeurig
Mijn werkgever, Madern International B.V, is een productiebedrijf van machineonderdelen in de verpakkingsindustrie. Aan de hand van een tekening schrijf ik een computerprogramma die de grote freesmachine bestuurt. De codes die ik daarbij invoer, bepalen of het product er goed uit komt. Daarvoor moet je heel goed driedimensionaal kunnen denken en supernauwkeurig werken. Vergis je niet, in mijn werk komt het aan op één honderdste millimeter!

Ruim twaalf jaar geleden werkte ik al bij Madern waar mijn praktijkopleider me destijds wees op de vakwedstrijden in de metaalindustrie, toen nog van Vakkanjers. Ik stond er vrij nuchter in, niet geschoten is altijd mis. De eerste keer viel ik buiten de prijzen, maar een jaar later ging ik er vol voor en was ik veruit de beste. Mijn bekwaamheid in het maken van veel verschillende producten én mijn wedstrijdervaring gaven de doorslag. Die eerste plaats betekende deelname aan EuroSkills 2012.

Eerste
De EuroSkills wedstrijd in Spa was supergaaf om mee te maken. Ik was natuurlijk best gespannen en na het startsein had ik alleen nog maar oog voor mijn werk. In de loop van de wedstrijd zat het best even tegen, maar daar knokte ik me doorheen. Uiteindelijk werd ik tot mijn verrassing eerste, al was het verschil met nummer twee niet groot. Mijn praktijkopleider was zo trots; het voelde voor hem alsof hij zelf had gewonnen.

De vakwedstrijden waren geweldig voor mijn persoonlijke ontwikkeling, daarom raad ik iedereen die de kans krijgt er ook aan deel te nemen. Het staat goed op je cv, is heel gaaf om mee te maken en ook een enorme stimulans voor je carrière. Ik weet nu wat ik wil. Voor mij geen kantoorbaan, maar lekker met mijn handen bezig blijven, nieuwe collega’s begeleiden en misschien nog een keer iets doen voor WorldSkills Netherlands.

Robin van Wijngaarden (1988), Hellevoetsluis
EuroSkills 2012, Spa (België), eerste plaats (goud) bij CNC frezen
CNC frezer bij Madern International B.V., Vlaardingen

Connect:

Laatste nieuws

René Smit, winnaar van de Ir. W. Maas Geesteranusprijs 2024

In 2024 heeft de jury van het Ir. W. Maas Geesteranus Fonds besloten de prijs uit te reiken aan praktijkinstructeur René Smit van het Kempenhorst College in Oirschot. De winnaar is daarmee benoemd tot de meest inspirerende VMBO docent / praktijkinstructeur in het...

Skills The Finals 2024: 73 mbo kampioenen

Nederland heeft er 73 nieuwe vakkampioenen bij! Tijdens Skills The Finals streden ruim 600 mbo-studenten om de beste te zijn in hun vakgebied. Vanavond werden de medailles uitgereikt op het immense podium in de Brabanthallen, met ruim 4.000 bezoekers in de zaal....

Skills The Finals 2024: 20 vmbo kampioenen!

20 vmbo-leerlingen en één regioteam kunnen zich nu Nederlands Kampioen noemen. Tijdens Skills The Finals op donderdag 21 maart streden 160 finalisten in duo’s om de beste te worden in hun vakgebied! In aanloop naar de finales van Skills Talents, deden duizenden...

Zaadje planten bij jonge generaties

“Word jij maar loodgieter?” Die vraag, met de nadruk op ‘maar’, hoor je helaas nog wel eens. Terwijl het een prachtig praktisch beroep is, waarvoor je flink wat in je mars moet hebben! Dat technisch hoogstaande, dat kan niet zomaar iedereen. Daarom zijn de wedstrijden...

Videos

Nieuwsbrief