‘Het WK is een onvergetelijke ervaring’

1 november 2022 | Skills 20 jaar

We hadden gelijk een klik, Dagmar en ik toen we elkaar ontmoetten tijdens het maken van persfoto’s voor Team NL. Vooraf was ik bij Skills Masters in 2006 Nederlands kampioen Verpleegkunde geworden en Dagmar een jaar later. Samen vormden we het team Verpleegkunde voor WorldSkills 2007 in Japan, waar we een fijne vriendschap aan over hielden. Maar nog mooier: Dagmar vond in mijn vriendenkring de liefde van haar leven!

Als je hoort dat je naar Japan gaat, weet je niet wat er op je afkomt. Natuurlijk was er teambuilding van Team NL en als voorbereiding deden we samen een dienst in de thuiszorg. Maar daar bleef het bij. Hoewel het WK een leuke uitdaging was, gingen we vooral mee voor de mooie ervaringen. Eenmaal in Japan drong de grootsheid van het evenement pas goed tot ons door, maar aan een prijs dachten we natuurlijk niet.

Aan de wedstrijd Verpleegkunde deden teams uit zes landen mee. Iedere dag was er een casus die zo’n anderhalf uur duurde. We hadden dus mooi de tijd om gesprekken te voeren met deelnemers uit andere landen, waarbij we hun culturen beter leerden kennen, en we moedigden onze Nederlandse teamgenoten aan. De Japanse Lotus-slachtoffers waar we de wedstrijdopdrachten mee uitvoerden zeiden weinig en tolken vertaalden met vertraging alles in het Engels. Dat maakte de opdrachten lastig, want in de zorg is nauw persoonlijk contact met een patiënt essentieel. Bovendien moesten we als team goed samenwerken, al kenden we elkaar nog maar net. Het was voor ons dan ook een grote verrassing dat we een bronzen medaille wonnen.

Excellentie tonen
In ons werk staat de patiënt met zijn of haar behoefte aan zorg centraal en plaats je jezelf als hulpverlener niet op de voorgrond. Wel zijn we door het WK zelfverzekerder geworden en profileren we ons beter. We hebben een prestatie op wereldniveau geleverd en dat laten we nog steeds zien. Een WK op je CV is bij een sollicitatie altijd onderwerp van gesprek en mede daardoor werkten we nooit onder ons niveau, ondanks dat er destijds in de zorg weinig banen waren.

Om betrokken te blijven bij de ontwikkelingen in het vak heb ik enige tijd opdrachten voor de Skills Talents wedstrijd geschreven. Dat deed ik heel graag en net als Dagmar was ik ook jurylid. De deelnemers kijken dan naar je op; ze zien aan ons hoe zo’n wedstrijd een opstapje kan zijn naar véél meer. Bovendien kun je jonge mensen motiveren voor ons mooie vak door een goede wedstrijd neer te zetten. Wij hebben geleerd hoe je het verschil kunt maken en die kennis en ervaring geven we graag door aan de jongeren van nu. De verpleegkunde krijgt steeds meer waardering, maar we zijn er zeker nog niet!

Margriet van Velde (1986), Zelhem
WorldSkills 2007 Shizuoka (Japan). Derde plaats (brons) bij Verpleegkunde
Verpleegkundig specialist, verhuurt samen met haar ouders accommodaties voor mindervaliden en schreef en jureerde voor Skills Talents
Werkt bij GGNet Gelderland en in het familiebedrijf

Dagmar Sluijsmans (1986), Ruurlo
WorldSkills 2007 Shizuoka (Japan). Derde plaats (brons) bij Verpleegkunde
Gespecialiseerd verpleegkundige spoedeisende hulp, jureerde bij Skills Talents
Werkt bij Gelre ziekenhuizen Zutphen

Connect:

Laatste nieuws

Best of Excellence Award 2024 genomineerden

Nog meer goed nieuws voor 10 Skills Heroes goudenmedaillewinnaars! Op maandag 13 mei 2024 reikt WorldSkills Netherlands de Best of Excellence Award uit tijdens het Dit is mbo Ambassadeursgala 2024. De tien Skills Heroes-kampioenen met de hoogste scores in hun...

Videos

Nieuwsbrief