‘Het WK en EK hebben me al veel mooie opdrachten opgeleverd’

8 november 2022 | Skills 20 jaar

Sinds tien jaar heb ik een eigen bouwbedrijf en maken we vooral luxe vrijstaande villa’s waarbij ik met de architecten en opdrachtgevers actief meedenk over de uitvoering. Dat een goede voorbereiding zeventig procent van het resultaat bepaalt, leerde ik van de vakwedstrijden. Denken in oplossingen, gestructureerd en precies werken doen de rest. Als potentiële opdrachtgevers in het offertestadium vragen waarom ze voor mij moeten kiezen, haal ik altijd mijn internationale resultaten aan. Zo hebben het WK en EK me al veel mooie opdrachten opgeleverd.

Sinds het vmbo, waar ik tijdens een wedstrijd bouwtimmeren mbo’ers zag trainen voor het NK, ben ik razend enthousiast over driedimensionaal timmerwerk. Dat wilde ik ook! Ik maakte toen zelf hoek- en kilkepers en kreeg steeds beter door hoe het allemaal zat. Dat was een groot voordeel toen ik als mbo’er bij mijn opleidingsbedrijf SPBU plinten moest aanbrengen. Ik gaf aan mooie houtconstructies te willen maken waarop ze zeiden: ‘Laat maar eens zien’. Toen ik dat met een mooi werkstuk aantoonde, vielen ze om van verbazing. ‘Als er straks weer wedstrijden zijn ga jij er heen’ was hun reactie.

Herkansing voor goud
Zo is die bal gaan rollen. Ik werd Nederlands kampioen, trainde honderden uren en ging naar het WK 2009 in Canada. Daar was de opdracht een driedimensionale kapconstructie met twee dakkapellen. Alles ging goed, tot ik bij het monteren ontdekte dat ik was vergeten om twee kepen in te zagen. Dat kostte me de eerste plaats; ik werd vierde en daar baal ik nog steeds van. Gelukkig kwam er een herkansing bij EuroSkills 2010. In Lissabon deden we mee met een bouwteam, ik won individueel goud en ook als team werden we eerste.

Deelnemen aan een WK of EK is natuurlijk voor weinig jongeren weggelegd; op hoog niveau concurreer je met echte toppers en de opdrachten zijn van een niveau dat maar weinig mensen beheersen. Duitstalige landen zijn heel goed en Aziatische deelnemers lijken wel machines, heel gestructureerd en gedisciplineerd. Ik heb er veel van geleerd en daar heb ik nog iedere dag profijt van.

Beter worden
Inmiddels ben ik internationaal expert en maak ik trainingsplannen voor de kandidaten die naar een internationale wedstrijd gaan. Hen houd ik voor wat ik zelf heb meegemaakt: deelnemen onderscheid je van de rest en je krijgt maar één keer de kans om je als vakman zo te ontwikkelen! Wie dit op jonge leeftijd al weet te bereiken, wordt later alleen maar beter. Internationaal werken we inmiddels aan nieuwe opdrachten; minder ingewikkeld en met méér hout en méér verbindingen. Graag betrek ik ook de begeleiders van de NK-deelnemers intensiever bij de wedstrijden. Want lang niet iedereen bezit nog de benodigde kennis en alleen samen kunnen we het niveau in Nederland omhoog brengen.

Willem Beverloo (1987), Tuil
WorldSkills 2009 Calgary (Canada), vierde plaats (medal of excellence) bij Bouwtimmeren
EuroSkills 2010 Lissabon (Portugal), eerste plaats (goud) bij Bouwtimmeren en goud bij de teamcompetitie Bouw
Internationaal expert en voorzitter jury bij Skills Heroes
Directeur/eigenaar van Bouwbedrijf Willem Beverloo b.v., Tuil

Connect:

Laatste nieuws

Bart Willems wint Best of Excellence Award voor de tweede keer!

Op maandag 15 mei won Bart Willems, student Lassen bij Vakopleiding Techniek en ROC Nijmegen, de Best of Excellence Award. De award wordt jaarlijks door WorldSkills Netherlands uitgereikt aan de mbo-student die in de finale van Skills Heroes, de vakwedstrijden voor...

MBO Ambassadeursgala – Livestream

Vanavond is het mbo Ambassadeursgala in Apeldoorn met o.a. de uitreiking van de Best Of Excellence award. Wie wint ‘m dit jaar?! Kijk allemaal vanavond om 18:30 uur via de livestream.

Team Netherlands maakt zich klaar voor EK in Polen

22 mbo-studenten vertegenwoordigen Nederland tijdens EuroSkills Gdańsk 2023, de Europese Kampioenschappen voor beroepen. Van 5 tot en met 9 september neemt Team Netherlands het in Polen op tegen studenten uit heel Europa. De komende maanden trainen de teamleden elk...

Bij HANOS kun je heel veel kanten op

Je kent ze misschien wel van de paarse vrachtwagens: HANOS, de internationale horecagroothandel. Maar wat dit mooie bedrijf qua werk allemaal te bieden heeft, dát is niet bij iedereen bekend. Dus vertelt Nanda Dekker van HANOS er graag meer over en doet ze uit de...

Videos

Nieuwsbrief