Ga ervoor, en je kunt alles bereiken!

15 november 2022 | Skills 20 jaar

Heel wat mensen denken bij CAD tekenen dat je de hele dag technische 3D-tekeningen op de computer maakt, maar we doen zoveel meer. In mijn beroep ontwerp je uiteenlopende machines en apparaten, van heggenscharen tot treinen, en je stuurt de soms langdurige ontwikkeltrajecten aan. Internationaal wordt de wedstrijd voor CAD tekenaar ‘Mechanical engineering and design’ genoemd; dat geeft het begrip beter weer.

Via mijn mbo-school hoorde ik van de nationale vakwedstrijden die Vakkanjers toen organiseerde. Het leek me leuk om mee te doen en na verschillende kwalificatiewedstrijden werd ik op het NK eerste en plaatste me zo voor EuroSkills 2008 in Rotterdam. Daar won ik goud. Inmiddels realiseerde ik me dat je met talent een heel eind komt, maar om écht succes te boeken is dat niet genoeg. Door veel te trainen leerde ik me focussen en doelen stellen; vaardigheden die je bij toekomstige werkgevers goed kunt gebruiken. Nu weet ik dat als je ergens vol voor gaat, je alles kunt bereiken.

Om het ticket naar het WK 2009 in Calgary echt te verdienen, moest ik in de periode tussen EuroSkills en WorldSkills vormbehoud tonen door naast de trainingen op hoog niveau verschillende toetsen te maken. Alles stond in het teken van kwaliteit, snelheid en weerbaar worden, uitgevoerd onder grote tijdsdruk. Die inspanningen werden tijdens het WK met een derde plaats (brons) beloond. Voor mij is zo’n tweejaarlijks cyclus NK, EK en daarna WK nog altijd het ideale traject.

Verslavend
Als deelnemer ervaar je dat vakwedstrijden verslavend zijn en daarom was het zo mooi dat ik een paar jaar later internationaal expert werd. Je kunt dan je eigen ervaringen meegeven aan de nieuwe deelnemers. Het is geweldig om jongeren zo te helpen om het beste uit zichzelf te halen. Ook een expert doet aan topsport, want je zorgt dat de opdrachten vlekkeloos verlopen, je traint kandidaten intensief en biedt ze de optimale randvoorwaarden. In de contacten met de andere experts doe je veel nieuwe kennis op waarvan jij en je kandidaten profiteren.

Na WorldSkills 2017 in Abu Dhabi had ik door mijn drukke werk niet meer voldoende tijd om kandidaten goed te begeleiden en stopte ik als expert. Sindsdien jureer ik bij de Skills Heroes wedstrijd CAD tekenen, ieder jaar is dat ook weer een prachtige ervaring. Het bedrijf waar ik in dienst ben fuseerde vorig jaar met Alstom, een toonaangevende leverancier van duurzame oplossingen voor de spoorwegsector. Daar ben ik nauw betrokken bij de ontwikkeling van treinen en hun systemen. Ik werk nu bij een multinational en met alle waardevolle ervaringen, opgedaan tijdens de vakwedstrijden, biedt dat voor mij weer nieuwe kansen.

Bob Kramer (1987), Heinkenszand
EuroSkills 2008, Rotterdam, eerste plaats (goud) bij CAD tekenen
WorldSkills 2009, Calgary (Canada), derde plaats (brons) bij CAD tekenen
Internationaal expert van 2013 tot 2017, voorzitter jury bij Skills Heroes CAD-tekenen
System engineer bij Alstom

Connect:

Laatste nieuws

Bart Willems wint Best of Excellence Award voor de tweede keer!

Op maandag 15 mei won Bart Willems, student Lassen bij Vakopleiding Techniek en ROC Nijmegen, de Best of Excellence Award. De award wordt jaarlijks door WorldSkills Netherlands uitgereikt aan de mbo-student die in de finale van Skills Heroes, de vakwedstrijden voor...

MBO Ambassadeursgala – Livestream

Vanavond is het mbo Ambassadeursgala in Apeldoorn met o.a. de uitreiking van de Best Of Excellence award. Wie wint ‘m dit jaar?! Kijk allemaal vanavond om 18:30 uur via de livestream.

Team Netherlands maakt zich klaar voor EK in Polen

22 mbo-studenten vertegenwoordigen Nederland tijdens EuroSkills Gdańsk 2023, de Europese Kampioenschappen voor beroepen. Van 5 tot en met 9 september neemt Team Netherlands het in Polen op tegen studenten uit heel Europa. De komende maanden trainen de teamleden elk...

Bij HANOS kun je heel veel kanten op

Je kent ze misschien wel van de paarse vrachtwagens: HANOS, de internationale horecagroothandel. Maar wat dit mooie bedrijf qua werk allemaal te bieden heeft, dát is niet bij iedereen bekend. Dus vertelt Nanda Dekker van HANOS er graag meer over en doet ze uit de...

Videos

Nieuwsbrief