‘Alles doen om je gasten in de watten te leggen’

10 oktober 2022 | Skills 20 jaar

Sommige mensen weten als kind al wat ze willen worden. Mijn liefde voor de horeca begon toen ik nog in Spanje woonde, waar mijn oma een restaurant had. Ik was daar heel vaak te vinden en daarom startte ik met een horeca-opleiding toen ik op m’n twaalfde met mijn moeder en broertje naar Nederland kwam. Op school in Eindhoven was ik altijd als eerste in de klas, als laatste weg en had ik ook nog talloze vragen voor de docent. Destijds was ik al heel fanatiek.

Klassieke technieken

Vakwedstrijden waren dus echt iets voor mij. Op ROC Eindhoven organiseerden ze voorrondes die ik gelijk won. Via een regionale wedstrijd bereikte ik de finale en werd ik uiteindelijk Nederlands kampioen. Zodoende mocht ik mee naar het WK in Sankt Gallen voor het onderdeel koken! In die tijd werkte ik bij Restaurant Parkheuvel in Rotterdam, het eerste restaurant in Nederland met drie Michelin sterren. De opdrachten op het WK, onder meer een terrine met vis, voerde ik uit met de vrij klassieke technieken en de smaken die ik bij Parkheuvel had geleerd. Ik werd zesde, maar de ervaringen waren prachtig, want je doet geweldig veel ervaring en teamspirit op. Als Nederlanders vormden we een hechte ploeg en als één van ons op het podium kwam, waren we reuze trots op wat we als team hadden bereikt.

Naar de top

Wie de top wil halen, moet daar veel voor over hebben, besefte ik via het WK. Dus deed ik eerst ervaring op bij de beste restaurants in binnen- en buitenland, onder meer bij een driesterren restaurant in Spanje en De Librije van Jonnie en Thérèse Boer in Zwolle. Daar ging ik in drie jaar tijd van sous-chef naar sommelier. Intussen droomde ik van een eigen restaurant en werkte ik al die jaren zowel in de keuken als in de bediening om nog meer ervaring op te doen. Vervolgens was het 2012 en opende ik mijn eerste restaurant, Zarzo, in Eindhoven. Al snel volgde een Michelin ster, maar er is geen leerboek waarin staat hoe je zo’n ster kunt behalen.

Wat ik wel wist, is dat je in de gastronomie alles moet doen om je gasten in de watten te leggen. In alle opzichten hoort het top te zijn. Voor onze gerechten heb ik smaken uit mijn Spaanse jeugd vertaald naar hedendaagse gerechten die mijn gasten waarderen. Ik werk veel met verse producten, waarbij alleen het beste van het beste goed genoeg is. Het gaat om een totaalbeleving; voortdurende aandacht voor de gasten, een mooie wijnkaart en prachtig glaswerk spelen een belangrijke rol. Goed personeel is dan onontbeerlijk, daarom leiden we regelmatig leerlingen op. Zo ben ik immers zelf ook begonnen. Met dank onder meer aan vakwedstrijden.

Adrian Zarzo Habraken, Eindhoven
WorldSkills 2003 Sankt Gallen (Zwitserland). Zesde plaats bij Koken
Eigenaar van Restaurant Zarzo, Restaurant Zuid by Zarzo en Bodega by Zarzo, alle drie in Eindhoven

Connect:

Laatste nieuws

Mariëtte Hamer, nieuwe voorzitter WorldSkills Netherlands

Mariëtte Hamer volgt per 1 januari 2025 Jan van Zijl op als (onafhankelijk) voorzitter van het bestuur van WorldSkills Netherlands. De vakwedstrijden van WorldSkills Netherlands zijn inmiddels uitgegroeid tot waardevolle talentontwikkelings-programma’s waar jongeren...

“Als examencommissie hebben we geen enkele twijfel meer”

De examencommissies van Summa in Eindhoven zijn absoluut geen ‘amateurs’. En het team Zorg en Welzijn ook niet! Samen met de skills coördinator werkte het team met volle overtuiging aan het inbrengen van skills-prestaties van studenten bij de examens. Het kan en de...

Willem van de Ven wint Berg Award 2024!

Tijdens het Team Netherlands afscheidsfeest The Final Celebration ontving Willem van de Ven (Summa College) de Berg Award 2024. Willem ontving de prijs voor zijn inspanning en grote enthousiasme voorafgaand en tijdens WorldSkills 2024. Metselaar Bram van Heugten (Ter...

Syta’s Verhaal: van vwo naar mbo

Syta's reis begon op het vwo, waar ze hard voor moest werken. "In het derde jaar ben je verplicht een vakkenpakket te kiezen dat moet aansluiten bij een eventuele vervolgopleiding, maar zo'n pakket vond ik niet op het hbo of de universiteit." Een moeilijke keuze met...

Skills The Finals maart 2025: driedubbel feest in RAI Amsterdam!

Op 20 en 21 maart 2025 is het weer zover: Skills The Finals. Het Nederlands Kampioenschap voor beroepen wordt deze keer georganiseerd in RAI Amsterdam. We vieren hier niet alleen het talent van vmbo-leerlingen en mbo-studenten, maar ook het 25-jarig bestaan van vmbo...

Videos

Nieuwsbrief