Al mijn WK ervaringen breng ik nu over op anderen

24 oktober 2022 | Skills 20 jaar

Slotboom Natuursteen in Winterswijk is een familiebedrijf waar mijn vader bedrijfsleider was en twee ooms de directie vormen. Op hun aanraden ben ik steenhouwer geworden en daar heb ik nog geen moment spijt van. Wij steenhouwers werken veel in de restauratie waar we bij kerken en kathedralen de beschadigde natuurstenen onderdelen vervangen door nieuwe. Omdat natuursteen vroeger heel rijk werd bewerkt, heb je veel vakkennis nodig, grote vaardigheid in het hakken en geduld. Soms werk je wel een maand aan één onderdeel!

Op m’n zestiende begon ik in de opleiding met eenvoudige werkstukken. Stap voor stap kom je verder. De Nederlands bouwkampioenschappen kwamen voor mij als geroepen. Inmiddels werkte ik heel secuur en in het juiste tempo, wat mij de NK-titel en een plaats opleverde in het WK-team dat in 2005 naar Helsinki ging. Vooraf organiseerde Skills Netherlands een weekend naar de Ardennen. Survivallen, bergbeklimmen, vlotten bouwen, we deden alles om elkaar goed te leren kennen en samen te werken. We konden daarna niet wachten tot het WK echt zou beginnen. De opdracht daar was een kapiteel, een onderdeel dat je bovenop zuilen vindt. Mijn strategie: eerst heel nauwkeurig mallen maken. Ga je daarna hakken, dan moet je tevoren weten welk stuk je weg wilt hakken voordat je nieuwe lijnen op het werkstuk zet. De steensoort was lastig, er vielen putjes in en iedereen had z’n tijd hard nodig. Als we weer mochten beginnen renden we naar onze werkplek. Na vier dagen was de opdracht af en had ik zowaar een uurtje over.

Onverstoorbaar zijn

Voor succes op het WK moet je doorzettingsvermogen en inzicht hebben, precies en onverstoorbaar zijn. Ik won zilver en leerde er veel van deelnemers uit landen als Zuid-Korea en Engeland, die werkten bijvoorbeeld met bredere beitels en dat gaf een heel glad resultaat. Terug in Nederland schafte ik die beitels ook aan. Na het WK werd ik leermeester en nu breng ik al mijn ervaringen van het WK over op de jongens die bij ons werken. Twee collega’s zijn later ook Nederlands kampioen geworden en deden mee aan de WK’s in Leipzig en Sao Paulo. Uiteindelijk hoop ik hier weer eens iemand op te kunnen leiden die naar het WK mag, want steenhouwen is een prachtig ambacht dat méér aandacht verdient.

Vakwedstrijden hebben me zo veel gebracht. Je werkt daarna toch met méér zelfvertrouwen op een wat hoger niveau, nog preciezer, nog strakker. Ook om de wedstrijden heen doe je unieke ervaringen op: de ambassadeur in Finland bezoeken en ’s nachts ook nog van Helsinki naar Stockholm varen. Allemaal dingen die je normaal niet meemaakt. Ik kijk er met veel plezier op terug, al helpt mijn zilveren medaille daar natuurlijk ook bij.

Mike Slotboom (1984), Winterswijk
WorldSkills 2005 Helsinki (Finland). Tweede plaats (zilver) bij Natuursteenbewerken
Allround steenhouwer, leermeester en assistent-bedrijfsleider, leidde WK-deelnemers op
Werkt bij Slotboom Steenhouwers B.V., Winterswijk

Connect:

Laatste nieuws

Bart Willems wint Best of Excellence Award voor de tweede keer!

Op maandag 15 mei won Bart Willems, student Lassen bij Vakopleiding Techniek en ROC Nijmegen, de Best of Excellence Award. De award wordt jaarlijks door WorldSkills Netherlands uitgereikt aan de mbo-student die in de finale van Skills Heroes, de vakwedstrijden voor...

MBO Ambassadeursgala – Livestream

Vanavond is het mbo Ambassadeursgala in Apeldoorn met o.a. de uitreiking van de Best Of Excellence award. Wie wint ‘m dit jaar?! Kijk allemaal vanavond om 18:30 uur via de livestream.

Team Netherlands maakt zich klaar voor EK in Polen

22 mbo-studenten vertegenwoordigen Nederland tijdens EuroSkills Gdańsk 2023, de Europese Kampioenschappen voor beroepen. Van 5 tot en met 9 september neemt Team Netherlands het in Polen op tegen studenten uit heel Europa. De komende maanden trainen de teamleden elk...

Bij HANOS kun je heel veel kanten op

Je kent ze misschien wel van de paarse vrachtwagens: HANOS, de internationale horecagroothandel. Maar wat dit mooie bedrijf qua werk allemaal te bieden heeft, dát is niet bij iedereen bekend. Dus vertelt Nanda Dekker van HANOS er graag meer over en doet ze uit de...

Videos

Nieuwsbrief