[PERSBERICHT] Official Delegate van WorldSkills Netherlands verkozen tot lid van de Raad van Bestuur van WorldSkills Europe

6 juni 2024 | Nieuws, Persberichten

Erik van der Zwan, CEO van WorldSkills Netherlands, is benoemd tot lid van de Raad van Bestuur van WorldSkills Europe na een stemming door de lidstaten tijdens de Algemene Vergadering van WorldSkills Europe 2024, die plaatsvond op 6 juni 2024. Momenteel is Erik van der Zwan de officiële afgevaardigde (official delegate) van Nederland voor WorldSkills Europe en WorldSkills International, en is hij verantwoordelijk voor het leiden van het programma van WorldSkills Netherlands voor zowel nationaal als internationaal. 

Erik werkt al meer dan 15 jaar bij WorldSkills Netherlands en is vanaf 2020 CEO. Sinds 2021 is hij de officiële afgevaardigde van Nederland en sinds 2015 reeds technisch afgevaardigde. Erik heeft ook de rol van Juryvoorzitter vervuld tijdens eerdere competities en is actief geweest in verschillende werkgroepen voor zowel WorldSkills Europe als WorldSkills International. In Nederland is Erik eveneens voorzitter van het team voor geschillenbeslechting bij Nationale Competities. 

Erik heeft een bachelor in communicatie en marketing, en tijdens zijn 10 werkzame jaren in de managementfunctie heeft hij een bedrijfsopleiding afgerond in ‘Toezichthouder Non-profit’. Erik is daarnaast voormalig Europees Kampioen curling en heeft bijna 12 jaar als voorzitter van een regionale sportvereniging gediend. Daarnaast was hij begin jaren 2000 adviseur voor de Nederlandse Curling Bond. 

Laurence Gates, CEO van WorldSkills Europe, zei: “Erik heeft al zoveel bijgedragen aan de groei van de WorldSkills-beweging in Nederland en internationaal. Ik feliciteer Erik met zijn benoeming en kijk er erg naar uit om met hem samen te werken in zijn nieuwe rol in de Raad van Bestuur.” 

 

Erik van der Zwan zei: “Het is een grote eer om steun te krijgen vanuit de leden van WorldSkills Europe om hun belangen te behartigen. Ik ben erg enthousiast om met de raad en de leden samen te werken om zo de activiteiten toekomstbestendig te maken en de getalenteerde vakmensen uit heel Europa het podium te geven, dat zij verdienen. Laten we niet vergeten dat zij Europa hebben gebouwd!” 

Ben Blackledge wordt voorzitter van de Raad van Bestuur
De benoeming van Erik komt op het moment dat Guillaume Suteau (Frankrijk), de huidige voorzitter van de Raad van Bestuur, zijn negenjarige mandaat als bestuurslid voltooit tijdens de Algemene Vergadering 2024. Ben Blackledge (VK), huidig bestuurslid van WorldSkills Europe, neemt de rol van voorzitter van de Raad van Bestuur over na het vertrek van Guillaume. Met Erik benoemd als bestuurslid verantwoordelijk voor de thema’s ledenbetrokkenheid, gelijkheid, diversiteit en inclusie. 

WorldSkills Europe bedankt Guillaume Suteau voor zijn dienst
“We betuigen onze oprechte dank aan Guillaume, die onvermoeibaar de WorldSkills-beweging heeft gesteund als voorvechter van onze leden en jongeren, en voor beroepsvaardigheden en onderwijs.” zei Laurence Gates, CEO van WorldSkills Europe. Guillaume Suteau is sinds 2015 lid van de Raad van Bestuur van WorldSkills Europe. Hij is momenteel plaatsvervangend directeur prestatie, territoriale ontwikkeling en nieuwe beroepen bij WorldSkills Frankrijk. 

Guillaume’s WorldSkills-reis begon bij de 35e WorldSkills Competition in Montreal, Canada in 1999, waar hij deelnam als vakman in stukadoren en droogbouwsystemen. Om betrokken te blijven bij de Skills beweging, werd Guillaume vervolgens een WorldSkills-expert in 2006 en daarna hoofdexpert tot 2009. Daarnaast leidde hij een succesvol stukadoorsbedrijf. Voorafgaand aan zijn huidige rol bij WorldSkills Frankrijk, bekleedde Guillaume functies als assistent technisch afgevaardigde en daarna technisch afgevaardigde voor WorldSkills en EuroSkills competities tussen 2009 en 2017. 

Raad van Bestuur van WorldSkills Europe – vanaf juni 2024 

  • Ben Blackledge (VK), Voorzitter van de Raad van Bestuur 
  • Christine Davatz (Zwitserland), Penningmeester en secretaris van de Raad van Bestuur 
  • Patrik Svensson (Zweden), Voorzitter Competitiecommissie 
  • Alina Fleaca (België), Vicevoorzitter Competitiecommissie 
  • Erik van der Zwan (Nederland), Ledenbetrokkenheid, en gelijkheid, diversiteit en inclusie 

 

Notities voor de redactie 


Media-aanvragen
Tom York, Directeur Marketing en Communicatie, WorldSkills Europe tom.york@worldskillseurope.org.

Over WorldSkills Europe
Sinds 2006 maakt WorldSkills Europe deel uit van de WorldSkills-beweging – een groep mensen en organisaties, waaronder WorldSkills International, die samen het gedeelde sociale doel nastreven om de voorziening en ontwikkeling van vakmanschap te vergroten.  WorldSkills Europe bevordert beroepsgerichte, technologische en servicegerichte opleidingen en trainingen in heel Europa, en werkt samen met jongeren, onderwijsinstellingen, overheden en industrieën om de huidige beroepsbevolking en talenten voor te bereiden op de banen van de toekomst. 

WorldSkills Europe brengt jongeren, industrieën en onderwijsinstellingen samen om jonge mensen de kans te geven om te concurreren, ervaring op te doen en te leren hoe zij de beste kunnen worden in hun gekozen beroepsrichting. Samen met 33 lidstaten organiseert WorldSkills Europe EuroSkills – het grootste evenement voor beroepsonderwijs en skills-excellentie in Europa. 

EuroSkills, dat om de twee jaar wordt gehouden, ziet honderden jonge mensen onder de 25 jaar uit 33 landen in heel Europa samenkomen om te strijden voor de kans om de beste van Europa te worden in hun gekozen beroepsrichting. Van de traditionele ambachten tot veelzijdige technische carrières in de industrie- en dienstensectoren, ondersteund door leden, sponsors, partners, industrieën, overheden, vrijwilligers en onderwijsinstellingen, maakt WorldSkills Europe een directe impact op het verhogen van het vaardigheidsniveau in heel Europa. 

Voor meer informatie, klik hier. 

Connect:

Laatste nieuws

Vacature Relatie- en Sponsormanager

Jongeren inspireren en motiveren voor beroepsonderwijs en vakmanschap; dat staat centraal bij alles wat we doen! Bij WorldSkills Netherlands werken we er hard aan om vmbo-scholieren en mbo-studenten bewust te maken van hun unieke talenten, kansen en mogelijkheden. We...

Best of Excellence Award 2024 genomineerden

Nog meer goed nieuws voor 10 Skills Heroes goudenmedaillewinnaars! Op maandag 13 mei 2024 reikt WorldSkills Netherlands de Best of Excellence Award uit tijdens het Dit is mbo Ambassadeursgala 2024. De tien Skills Heroes-kampioenen met de hoogste scores in hun...

Videos

Nieuwsbrief