Of Damon wint? De tijd zal het leren!

8 september 2023 | Nieuws, Team NL

De wedstrijdvloer is open voor bezoekers. Daarnaast worden alle handelingen zorgvuldig gemonitord door vakexperts die de prestatie beoordelen. Dat kan Damon niet afleiden. Hij keert in zijn ‘eigen bubbel’ en focust zich enkel op zichzelf. Wat dat voor zijn supporters en familie betekent, die uit Nederland naar Polen zijn gereisd? “Er zijn redelijk wat supporters, zoals een maatje van mij waarmee ik in de bakkerij heb getraind. Dat was ook voor de veiligheid, zodat ik niet alleen in de bakkerij stond. Daarnaast is mijn docent er en mijn expert, een meester Boulanger. Zij hebben mij getraind om me door dit traject te krijgen. Mijn ouders zijn er ook, maar of ik er heel veel van mee krijg? Ik ben vooral heel gefocust op wat ik doe. Ze zeggen dat ze tien meter van me af stonden, maar of ik ze echt gezien heb?”

Damon heeft wekenlang gereisd tussen Utrecht en zijn school in Brabant om elk mogelijk uur te besteden aan oefening en het bereiden van nieuwe recepturen. Gepassioneerd vertelt hij hoe het bakken van cupcakes thuis is uitgebloeid tot een deelname aan het EK: “Het is echt een droom voor mij die uitkomt. Dat ik op zo’n niveau mag meestrijden. Vijftien jaar geleden is het thuis begonnen, door samen te bakken met mijn moeder. Toen ben ik de bakkerij in mijn dorp ingestapt en gelukkig aangenomen. Zo is mijn vuurtje gaan branden en dat is eigenlijk alleen maar doorgegaan. Ik werd steeds fanatieker. Het is mooi om te zien dat ik uiteindelijk het hoogste niveau van Nederland heb kunnen bereiken en nu tijdens EuroSkills mee mag strijden voor de winst. Want ja, we gaan natuurlijk volledig voor de winst. Of het mogelijk is? De concurrentie is wel hoog. Maar ik ga er natuurlijk helemaal voor!”

Een van de wedstrijdopdrachten is het creëren van een showstuk met het thema “Look into the Future”. Zijn blik op een duurzame toekomst is vertaald in diverse elementen. Damon vertelt: “Aan de rechterzijde zie je tandwielen. Tegenwoordig is er veel conflict tussen ambacht en industrie in de bakkerij. We moeten een manier zien om te gaan samenwerken. Links staat een glas wat symbool staat voor zonne-energie, de energie van de toekomst. Hier is ook een kompas verwerkt achter het glas, omdat je altijd moet weten of je in de goede richting gaat. De rozen verwijzen naar de natuur. Tenslotte een klok, want: de tijd zal het leren.”

Bekijk alle foto’s van Damon

Of Damon met na drie dagen hyperfocus en vakmanschap de Europese titel Boulanger op zijn naam mag zetten wordt zaterdag 9 september bekendgemaakt. Volg ons op social media om direct op de hoogte te zijn.
InstagramFacebook | LinkedIn

Connect:

Laatste nieuws

Best of Excellence Award 2024 genomineerden

Nog meer goed nieuws voor 10 Skills Heroes goudenmedaillewinnaars! Op maandag 13 mei 2024 reikt WorldSkills Netherlands de Best of Excellence Award uit tijdens het Dit is mbo Ambassadeursgala 2024. De tien Skills Heroes-kampioenen met de hoogste scores in hun...

Videos

Nieuwsbrief