Haal meer uit je toekomst door deelname aan Skills Heroes!

15 maart 2021 | Nieuws, Skills Heroes

Meedoen aan Skills Heroes vakwedstrijden is leuk, leerzaam en uitdagend. Wat levert het op voor studenten en hoe kan deelname aan vakwedstrijden je helpen aan een mooie toekomst? Wij vroegen oud-deelnemer en Team Netherlands lid Jasper Panis (kok) naar zijn ervaring met vakwedstrijden.

Jasper heeft zijn koksopleiding gevolgd aan het ROC van Amsterdam. In 2019 kreeg hij de kans om mee te doen aan de Skills Heroes vakwedstrijden. Hij behaalde de gouden medaille tijdens de nationale kampioenschappen in de RAI 2019. Vervolgens mocht hij deelnemen aan WorldSkills in Kazan, Rusland om zich daar te meten met kokskampioenen van de hele wereld!

Heb je altijd al kok willen worden?

“Ja eigenlijk wel! Ik keek bijvoorbeeld al vroeg naar kookprogramma’s op tv en mijn eerste kookboekje kreeg ik toen ik een jaar of 4 was.  Dat kookboekje heb ik ook nog steeds op mijn kamer staan! Hoe deze passie is ontstaan weet ik niet precies. Van huis uit werd er altijd met verse producten gekookt en werd er uitgebreid gegeten. Misschien heb ik het zo meegekregen.

Na mijn middelbare school ben ik begonnen met de opleiding basiskok op het Horizon College. Na overleg met mijn ouders en docenten heb ik besloten de BOL-opleiding kok niveau 4 (Sterklas) te vervolgen op het ROC van Amsterdam.”

Hoe ben je in aanraking gekomen met Skills Heroes?

“In mijn eerste jaar op het ROC van Amsterdam waren er meerdere klasgenoten die meededen aan Skills Heroes. Ook hoorde ik over oud-sterklasser Jason de Haan die Nederland namens het ROC van Amsterdam vertegenwoordigde tijdens WorldSkills in Abu Dhabi (2017).

Dan komt het best wel dichtbij. Ik wilde mij, als kok die al op de hoogst haalbare opleiding van Nederland zat, ook verder uitdagen. Aan het begin van mijn 2e jaar werd ik dan ook door mijn vakdocent en begeleider Theo van Rensch gevraagd om mee te doen aan de Skills Heroes voorrondes op school. Ik ging ik er optimistisch in. En met het gewenste resultaat! Ik heb het wereldniveau behaald!”

Heeft deelname aan vakwedstrijden aan je verwachting voldaan?

“Meedoen aan Skills Heroes doe je niet zomaar even. Je moet je er voor de volle 100% voor inzetten. Dan bedoel ik vooral het hele traject van NK naar WK-finalewedstrijden. In dat opzicht heeft deelname mijn verwachting misschien zelfs wel overtroffen. Je leert zoveel technieken en brengt trainingsbezoeken aan locaties waar je bijvoorbeeld leert uitbenen bij een slager of fileren bij een visspecialist. Naast het opdoen van een bak kennis en ervaring levert het ook een enorm waardevol netwerk op.”

Wat is je het meest bijgebleven?

“Daar kan ik heel kort in zijn! Mijn ervaring tijdens het WK in Kazan. Het aankomen in de Arena, tijdens de openingsceremonie. Hoe duizenden mensen je staan toe te juichen, zonder dat het uitmaakt uit welk land je komt, welk vak je beoefent, of je een man of een vrouw bent. Al die mensen wisten wat al deze deelnemers al bereikt hadden en dat was een Wereldkampioenschap. Kippenvel!”

Hoe gaat het nu met je?

“Ik ben momenteel nog steeds werkzaam bij, Bord’eau in Hotel De L’Europe. Ik krijg daar alle vrijheid om mezelf te ontwikkelen, wat in deze fase van mijn carrière heel belangrijk is. Door Skills sta zelfverzekerder in mijn schoenen en met de kennis die ik tijdens mijn deelname heb opgedaan heb ik mijn positie in de keuken alleen maar verstevigd.”

Raad je deelname aan vakwedstrijden aan?

“Ja, ik kan iedereen aanraden om mee te doen! Je doet zo ontzettend veel kennis op. Los van waar je in de race eindigt. Je doet een ervaring voor het leven op. En niet alleen in kennis en ervaring die betrekking hebben op je vak, maar ook op persoonlijk en mentaal vlak.”

Meer informatie over aanmelden voor Skills Heroes vakwedstrijden.

Connect:

Laatste nieuws

René Smit, winnaar van de Ir. W. Maas Geesteranusprijs 2024

In 2024 heeft de jury van het Ir. W. Maas Geesteranus Fonds besloten de prijs uit te reiken aan praktijkinstructeur René Smit van het Kempenhorst College in Oirschot. De winnaar is daarmee benoemd tot de meest inspirerende VMBO docent / praktijkinstructeur in het...

Skills The Finals 2024: 73 mbo kampioenen

Nederland heeft er 73 nieuwe vakkampioenen bij! Tijdens Skills The Finals streden ruim 600 mbo-studenten om de beste te zijn in hun vakgebied. Vanavond werden de medailles uitgereikt op het immense podium in de Brabanthallen, met ruim 4.000 bezoekers in de zaal....

Skills The Finals 2024: 20 vmbo kampioenen!

20 vmbo-leerlingen en één regioteam kunnen zich nu Nederlands Kampioen noemen. Tijdens Skills The Finals op donderdag 21 maart streden 160 finalisten in duo’s om de beste te worden in hun vakgebied! In aanloop naar de finales van Skills Talents, deden duizenden...

Zaadje planten bij jonge generaties

“Word jij maar loodgieter?” Die vraag, met de nadruk op ‘maar’, hoor je helaas nog wel eens. Terwijl het een prachtig praktisch beroep is, waarvoor je flink wat in je mars moet hebben! Dat technisch hoogstaande, dat kan niet zomaar iedereen. Daarom zijn de wedstrijden...

Videos

Nieuwsbrief