Groene Vingers en Gouden Ambities: Het Verhaal van Kai en Pim op Skills Talents 2024

2 mei 2024 | Nieuws, Skills Talents, Skills The Finals

Ontmoet Kai en Pim, twee gedreven vmbo-leerlingen die zich hebben onderscheiden in de Skills Talents-finale Tuinontwerp en -aanleg in Den Bosch tijdens STF24. Hun avontuur is meer dan alleen een wedstrijd; het is een reis van persoonlijke groei en professionele ontwikkeling. Hun verhaal, doorspekt met uitdagingen, nieuwe inzichten en een eerbetoon, belicht de impact van deze unieke ervaring op hun vaardigheden en zelfvertrouwen. Duik in het verhaal van deze jonge hoveniers, die met een frisse blik en ongekende motivatie een pad effenden dat verder gaat dan het klaslokaal.

Kai en Pim zijn er samen achter gekomen dat onderlinge communicatie een heel belangrijk onderdeel is van de sleutel tot succes: “Als je bezig bent, dan is het belangrijk dat je blijft communiceren en dat je het vooral doet voor de lol. Als je alleen meedoet om te winnen, werkt dat niet. Je moet iets doen omdat je het gewoon echt leuk vindt om als werk te doen.”  

Groeien als kool: persoonlijke groei en professionele ontwikkeling
Niet alleen op persoonlijk vlak worden de leerlingen uitgedaagd tijdens hun deelname aan Skills The Finals, maar ook aan aandacht voor de professionele vaardigheden is geen gebrek! Volgens de deelnemers Pim en Kai is er aandacht voor onderwerpen waar tijdens de reguliere lessen minder tijd voor beschikbaar is.   

De gedreven leerlingen geven aan na hun deelname aan de finalewedstrijd veel zelfstandiger te kunnen werken en ook meer aandacht te hebben voor timemanagement. Zo omschrijft een van de twee: “Wat we vooral hebben bijgeleerd, wat anders was dan in de lessen, is dat je echt op tijd zit en dat je veel zelfstandiger aan het werk gaat. Tijdens de les staat de docent voor je klaar en die kan je tips geven, maar tijdens je deelname aan Skills The Finals ben je echt helemaal met je eigen wereld bezig. Je bent met zijn tweeën echt hovenierswerk aan het verrichten.”

Bekijk het verhaal van Pim en Kai via de video.

Samen sterker: teamwerk, zelfvertrouwen en eerbetoon
Beide heren kijken met een geweldig gevoel terug op hun deelname aan Skills The Finals 2024. Niet alleen hun onderlinge band is versterkt, maar ook het zelfvertrouwen over hun hoveniersvaardigheden is groter geworden. Kai vertelde hierover aan ons: “Bij Skills leer je in een korte tijd een hele hoop bij, waardoor je echt meer zelfvertrouwen krijgt.” Door hun deelname zijn zij enorm uitgedaagd en hebben de gemotiveerde leerlingen eigenlijk voor het eerst volledig zelfstandig een tuinontwerp gerealiseerd vanaf een blanco canvas. Een topprestatie waar zij met recht ontzettend trots op kunnen zijn!
 

Voor Pim was zijn deelname niet enkel de strijd om de titel ‘beste van Nederland’, maar voor deze getalenteerde vmbo-leerling was het misschien zelfs nog wel meer een eerbetoon aan zijn familie. “Mijn vader is drie jaar geleden overleden en die deed dit werk al, dus het was ook wel gewoon om hem te eren. Mijn broer heeft twee jaar geleden gewonnen, dus hij hing de medaille om mijn nek.” Het is ontzettend mooi om te zien hoe een persoonlijke motivatie leerlingen kan drijven in hun professionele ontwikkeling. 

De kracht van zelfvertrouwen: geloof in eigen kunnen
De twee vakgetalenteerde jongeren hebben vooral geleerd te geloven in zichzelf en zich niet te veel af te laten leiden door de prestaties van de andere finalisten. “Ik weet nog, ik zei tegen Kai: moet je kijken naar die andere gasten, die zijn al zo ver! En toen zei Kai tegen mij: ‘Ja, Pim, daar moet je niet naar kijken joh. Ik kijk alleen naar onszelf.’” Focus op hun eigen werkzaamheden en kritisch blijven op elkaar heeft de jongens tot het uiterste gedreven. En met resultaat: zij ontvingen de gouden medaille als bezegeling van hun onuitputtelijke inzet!
 

Wil je ook deelnemen aan Skills Talents en je vaardigheden naar een hoger niveau tillen? Meld je dan samen met je docent aan en begin aan jouw avontuur! 

Connect:

Laatste nieuws

Best of Excellence Award 2024 genomineerden

Nog meer goed nieuws voor 10 Skills Heroes goudenmedaillewinnaars! Op maandag 13 mei 2024 reikt WorldSkills Netherlands de Best of Excellence Award uit tijdens het Dit is mbo Ambassadeursgala 2024. De tien Skills Heroes-kampioenen met de hoogste scores in hun...

René Smit, winnaar van de Ir. W. Maas Geesteranusprijs 2024

In 2024 heeft de jury van het Ir. W. Maas Geesteranus Fonds besloten de prijs uit te reiken aan praktijkinstructeur René Smit van het Kempenhorst College in Oirschot. De winnaar is daarmee benoemd tot de meest inspirerende VMBO docent / praktijkinstructeur in het...

Skills The Finals 2024: 73 mbo kampioenen

Nederland heeft er 73 nieuwe vakkampioenen bij! Tijdens Skills The Finals streden ruim 600 mbo-studenten om de beste te zijn in hun vakgebied. Vanavond werden de medailles uitgereikt op het immense podium in de Brabanthallen, met ruim 4.000 bezoekers in de zaal....

Skills The Finals 2024: 20 vmbo kampioenen!

20 vmbo-leerlingen en één regioteam kunnen zich nu Nederlands Kampioen noemen. Tijdens Skills The Finals op donderdag 21 maart streden 160 finalisten in duo’s om de beste te worden in hun vakgebied! In aanloop naar de finales van Skills Talents, deden duizenden...

Videos

Nieuwsbrief