De meest inspirerende vmbo-techniek docent wint de Ir. W. Maas Geesteranusprijs 2023

5 april 2023 | Nieuws, Skills Heroes

Gerrit Verdoes van het Fioretti College in Hillegom heeft dit jaar de Ir. W. Maas Geesteranusprijs gewonnen. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de meest inspirerende vmbo-docent in het techniekonderwijs. Verdoes ontving de prijs op donderdag 23 maart in RAI Amsterdam tijdens de prijsuitreiking van Skills Talents, de landelijke vakwedstrijden voor het vmbo. Naast een oorkonde ontving hij van het Ir. W. Maas Geesteranus Fonds een cheque van € 2.000,-.

Daan Maas Geesteranus, die namens het fonds de oorkonde en cheque overhandigde, benadrukte bij de uitreiking waarom deze prijs nodig is: “Nederland heeft een tekort een goed geschoolde vakmensen, vooral in de techniek. Juist in het beroepsonderwijs en vooral in het vmbo doen veel docenten goed werk om de nieuwe generatie van werknemers goed op te leiden. Dat mag weleens extra beloond worden en dat doen we met deze prijs.

Gerrit Verdoes ontving zijn prijs vanwege zijn vertaling vanuit ervaring en passie voor techniek naar zijn leerlingen. Door zijn eigen ervaringen in het onderwijs begrijpt hij dat het maatwerk is. Niet elke leerling voelt gelijk het enthousiasme om er vol voor te gaan: ‘de route ergens naar toe’ is van belang. En hij wil zijn leerlingen graag meenemen op die reis. Verdoes zet zich in voor het techniekonderwijs en zorgt ervoor dat een groot gedeelte van de school te zien krijgt hoe breed en hoe mooi techniek is. Hij gaat verder dan alleen het lesgeven en zijn leslokaal. Inzet van filmpjes, promotie, het buiten de school kijken en het ruimte geven aan de leerling om zich te ontwikkelen, maken hem de meest inspirerende vmbo-techniekdocent van Nederland!

Verdoes reageerde verheugd: “Dit had ik niet verwacht, maar ik ben natuurlijk ontzettend trots op deze prijs. Ik doe mijn werk op gevoel en probeer dicht bij de leerlingen te blijven. Zelf heb ik een vergelijkbaar pad gevolgd als veel van mijn leerlingen en ik merk dat ik daardoor gemakkelijk connectie maak. Door mijn brede achtergrond in de mobiliteit en transport ken ik de sector goed en kan ik bijvoorbeeld helpen aan goed passende stageplekken. Deze prijs is een hele mooie waardering voor mijn werk en ik hoop leerlingen ook de komende jaren te blijven inspireren voor het vak.”

Het Ir. W. Maas Geesteranus Fonds heeft met WorldSkills Netherlands afgesproken de prijs de komende jaren op de nationale kampioenschappen voor beroepen uit te reiken aan de docent die leerlingen op de meest inspirerende wijze voorbereidt op de vmbo-vakwedstrijden van Skills Talents. Achter alle aan de finale deelnemende leerlingen, staan inspirerende docenten. De prijs gaat naar die docent die daar op de beste manier invulling geeft. Erik van der Zwan, directeur van WorldSkills Netherlands: “Het vakmanschap tonen en promoten is wat wij met vakwedstrijden doen, maar de echte motor dat zijn de docenten. Zonder hen geen leerlingen die het beste uit zichzelf willen halen. Deze prijs van het Ir. W. Maas Geesteranus Fonds is een hele mooie waardering voor alle docenten die bij onze programma’s betrokken zijn.”

Ir. W. Maas Geesteranus Fonds

Het Ir. W. Maas Geesteranus Fonds is in 1948 opgericht ter nagedachtenis aan Ir. W. Maas Geesteranus vanwege zijn verdiensten op het gebied van het beroepsonderwijs. Het bestuur van de stichting reikt jaarlijks een prijs uit aan een persoon of instelling die zich op bijzondere wijze inzet voor de ontwikkeling van vakmanschap, jonge vakmensen en het beroepsonderwijs.

Connect:

Laatste nieuws

Best of Excellence Award 2024 genomineerden

Nog meer goed nieuws voor 10 Skills Heroes goudenmedaillewinnaars! Op maandag 13 mei 2024 reikt WorldSkills Netherlands de Best of Excellence Award uit tijdens het Dit is mbo Ambassadeursgala 2024. De tien Skills Heroes-kampioenen met de hoogste scores in hun...

René Smit, winnaar van de Ir. W. Maas Geesteranusprijs 2024

In 2024 heeft de jury van het Ir. W. Maas Geesteranus Fonds besloten de prijs uit te reiken aan praktijkinstructeur René Smit van het Kempenhorst College in Oirschot. De winnaar is daarmee benoemd tot de meest inspirerende VMBO docent / praktijkinstructeur in het...

Skills The Finals 2024: 73 mbo kampioenen

Nederland heeft er 73 nieuwe vakkampioenen bij! Tijdens Skills The Finals streden ruim 600 mbo-studenten om de beste te zijn in hun vakgebied. Vanavond werden de medailles uitgereikt op het immense podium in de Brabanthallen, met ruim 4.000 bezoekers in de zaal....

Skills The Finals 2024: 20 vmbo kampioenen!

20 vmbo-leerlingen en één regioteam kunnen zich nu Nederlands Kampioen noemen. Tijdens Skills The Finals op donderdag 21 maart streden 160 finalisten in duo’s om de beste te worden in hun vakgebied! In aanloop naar de finales van Skills Talents, deden duizenden...

Videos

Nieuwsbrief